Àmbit de la notícia
Internacional

Iniciativa per prevenir, millorar la detecció i el control de la diabetis als campaments sahrauís

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Ja fa anys que l'APSS dedica esforços a prevenir i controlar la diabetis entre la població sahrauí del camp de Dajla.
    Ja fa anys que l'APSS dedica esforços a prevenir i controlar la diabetis entre la població sahrauí del camp de Dajla. Font: APSS. Font: APSS
  • El projecte Coblas b 101 és pioner i busca millorar de la detecció i el seguiment de la diabetis.
    El projecte Coblas b 101 és pioner i busca millorar de la detecció i el seguiment de la diabetis. Font: APSS. Font: APSS
  • Es calcula que cada any moren més d'un centenar de persones a causa de la diabetis als camps sahrauís.
    Es calcula que cada any moren més d'un centenar de persones a causa de la diabetis als camps sahrauís. Font: APSS. Font: APSS

L’Associació per al Desenvolupament de Projectes Solidaris al Sàhara (APSS) s’enfoca des de fa anys en la lluita contra la diabetis, un problema molt important que provoca més de cent morts l’any als camps sahrauís.

 

La situació de la població refugiada sahrauí que viu als campaments Tindouf (Algèria) és una de les pitjors i més llargues crisis humanitàries que avui s’esdevenen al món. Des de fa gairebé mig segle, centenars de milers de persones –avui són més de 150.000–, moltes de les quals ni tan sols han arribat a conèixer mai el seu país, pateixen l’exili en unes condicions duríssimes i són dependents de l’ajuda internacional per cobrir les seves necessitats més bàsiques. 

Viure al mig del desert, en condicions extremes, té conseqüències directes sobre la salut de les persones refugiades sahrauís, que es veu agreujada per unes infraestructures sanitàries precàries i insuficients. Les successives i cada cop més importants retallades de l’ajuda alimentària per part d’entitats internacionals han empitjorat la situació de la població, especialment dels infants, i ha provocat una creixent manca d’aliments.

Des de fa anys, la diabetis és un dels problemes de salut recurrents entre la població dels campaments sahrauís. Una dieta desequilibrada i un excés de sucre han fet que s’hagi incrementat la prevalença de la diabetis Mellitus tipus 2 entre les persones refugiades, que cada cop és més elevada. 

L’augment de la incidència de la malaltia, afavorida per factors associats al canvi en les condicions de vida d’aquesta població, que ha passat –per la força– de ser nòmada a ser sedentària, així com la dependència dietètica de l’ajuda humanitària, que s’ha reduït molt arran de la situació internacional.

L’APSS, una dècada ajudant la població dels camps sahrauís 

L'Associació per al Desenvolupament de Projectes Solidaris al Sàhara (APSS) és una entitat catalana que va néixer el 2011 arran d’una visita als campament sahrauí de Dajla, al sud de Tindouf (Algèria), amb l’objectiu de dur a terme projectes solidaris per a la població dels camps de persones refugiades. L’associació es va enfocar en dues qüestions principals: el suport a les víctimes de mines antipersona i l’ajuda a les persones afectades per malalties cròniques com la diabetis.

Des dels seus inicis, l’APSS va iniciar un projecte per lluitar contra la problemàtica de la diabetis, subministrant medicaments per a tractaments, insulina i mesuradors de glucèmia, així com reactius per a la seva avaluació. No obstant això, de seguida es van topar amb complicacions per sostenir aquesta tasca, com la dificultat per realitzar quatre determinacions diàries de glicèmia en una població de tradició nòmada, l’elevat cost dels reactius emprats o la poca fiabilitat dels resultats obtinguts. 

La lluita contra la diabetis per part de l’APSS va agafar una nova dimensió a partir del 2016, amb la incorporació de la María José Saucedo, infermera de l’Hospital de Sant Pau i cooperant al Sàhara, com a responsable de l’àrea de salut de l’entitat. 

“Nosaltres ja estàvem centrats en la lluita contra les malalties cròniques i ella volia potenciar la tasca que ja estava fent als campaments, destinada a pal·liar els efectes de la diabetis, així que ens vam posar a treballar plegats i vam concretar la nostra feina”, explica a Xarxanet l’Ernest Vilches, president de l’APSS.

De seguida van identificar que la diabetis era un problema creixent entre la població sahrauí “per la qüestió de l’alimentació, que no és correcta i hi ha un excés de sucre molt important, també per un tema cultural; el fet de deixar de ser nòmades i passar a ser sedentaris, així com la manca d’exercici físic”.

Un projecte pioner per millorar de la detecció i el seguiment de la malaltia

Així, l’abril del 2016, l’APSS va iniciar un projecte per millorar la detecció i el seguiment de les persones malaltes de diabetis, que, segons explica Vilches, causa més d’un centenar de víctimes mortals l’any entre la població refugiada sahrauí. A través del dispositiu Cobas b 101, se substitueixen les quatre determinacions diàries de glucosa, amb un cost d’uns 1.500 euros anuals, per una trimestral d’hemoglobina glicosilada, que redueix el cost a vint-i-sis euros anuals per persona. 

Aquest nou mètode suposa una important millora en el control i l’eficàcia en la lluita contra la malaltia en les persones del camp de Dajla, a més de rebaixar notablement els costos de la detecció i el seguiment de la diabetis. A banda, l’APSS també s’enfoca en l’àmbit de la prevenció de la malaltia, duent a terme una tasca de conscienciació entre les pacients per millorar els seus hàbits d’alimentació, adquirir el costum de fer exercici físic i ser rigorosos en el control de la malaltia. 

Tot plegat ho han hagut de tirar endavant enmig d’un context complicat marcat per l’ocupació marroquí del Sàhara Occidental i l’opressió que exerceix sobre la població sahrauí. “Tot ho hem de fer més o menys extraoficialment, els interessos del Marroc són tants, les pressions poden venir per tot arreu i pots tenir problemes, que, de fet, ja n’hem tingut”, assenyala Vilches.

El projecte Cobas b 101, iniciat el 2016, compta amb el suport, entre altres, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la seva continuïtat depèn de l’adquisició dels reactius per dur a terme la determinació analítica.

A més, l’entitat vol aprofitar la feina feta a Dajla i ampliar el projecte, pioner en l’àmbit de la diabetis, a altres camps de persones refugiades sahrauís per reduir al màxim la prevalença de la malaltia. “El projecte és a llarg termini, per treure unes conclusions, i a partir d’aquí establir sinergies amb altres organitzacions per compartir esforços en aquest sentit”, diu el president de l’APSS.

Un gran concert solidari per aplegar recursos per a la població sahrauí

Per donar continuïtat a la seva tasca, l’APSS organitza aquest 26 d’octubre un concert solidari ‘Toca un blues pel Sàhara, en memòria de l'Amadeu Cases, a la sala Luz de Gas de Barcelona. Una gran festa en què actuen artistes com Cece Giannotti, Backline Choir i Jeff Espinoza, entre altres, i compta amb la presència de personalitats com Toni Albà. 

A més, l’APSS té oberts altres canals de col·laboració a través de plataformes de micromecenatge com Migranodearena i Teaming, des d’on recullen donacions per seguir endavant amb tots els seus projectes, que no es limiten a la lluita contra la diabetis sinó que abasten molts més àmbits, com el de l’educació o la construcció d’infraestructures per millorar les condicions de vida de les persones refugiades sahrauís.

“Els camps cada cop estan més plens i això dificulta la vida de la població, que necessita més ajuda, i més després de la davallada que ha sofert en els darrers anys”, rebla l’Ernest Vilches.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari