El web ‘Cruïlles de vida’ ofereix alternatives globals i ecofeministes a les crisis que ens travessen
Comparteix
El projecte d’Entrepobles i l’Observatori DESC proposa recursos per visibilitzar els efectes de les crisis superposades que patim i proposa solucions des de diverses perspectives.
Una cruïlla és un punt on convergeixen diversos camins i obliga a prendre una decisió que, segons quina sigui, pot abocar a destins molt diferents. L’adveniment de la pandèmia de la covid-19 i les conseqüències que ha deixat ens han conduït, potser més ràpid del que tothom podia esperar, a una cruïlla entre velles crisis i noves emergències. Avui, ens trobem davant d’una situació de crisis multidimensionals i superposades, que interactuen entre elles i han provocat una devaluació dels drets socials i un increment de les desigualtats.
De quines crisis parlem? De l’econòmica, perpetuada per un sistema capitalista voraç que insisteix en un creixement infinit en un món finit, sense considerar límits de cap mena; de la de cures, agreujada per la covid i fruit d’un menysteniment de les tasques essencials per al sosteniment de la vida; de la climàtica, atiada per un sistema extractivista lesiu per al medi ambient i el clima, però també per als drets de les persones i la vida al nostre planeta; i de l’energètica, producte de l’escassetat de recursos naturals causada per l’acció humana.
Aquesta superposició de crisis resulten en un context de crisi global que implica tot el planeta i emmarca les relacions entre el Nord Global i el Sud Global i les diverses i desiguals relacions entre les seves regions. Totes elles, a més, són part intrínseca d’aquest sistema patriarcal, racista i extractivista, alhora que contribueixen a consolidar-lo.
Davant d’aquest context, l’Observatori DESC i Entrepobles presenta el web ‘Cruïlles de vida’, un projecte que cerca diversos objectius. Per una banda, es proposa visibilitzar les conseqüències de les crisis superposades i l’emergència climàtica. La iniciativa, però, no es vol quedar en el diagnòstic i proposa alternatives des dels feminismes, l’educació i la justícia climàtica.
Altres maneres de fer per donar resposta a les crisis superposades
“El web s’emmarca en un projecte que vam iniciar des de l’Observatori DESC i Entrepobles a principis d’any i que teníem moltes ganes de tirar endavant per aprofundir en aquesta connexió entre les múltiples crisis superposades que ens colpegen i fer visibles altres maneres de fer que justament parteixen de la contrapartida d’aquest tipus de crisis”, explica la Gisela Torrents, tècnica en justícia climàtica i membre de l’Observatori DESC.
La iniciativa va en la direcció de “teixir aliances entre el Nord i el Sud Global des de les interseccionalitats dels diversos àmbits de les crisis per enfortir les capacitats de resposta de la ciutadania des de l’acció local i amb perspectiva feminista”, expliquen els promotors del lloc web, que persegueix el propòsit de contribuir a promoure “una ciutadania conscient, informada, crítica, mobilitzada i responsable” davant les crisis superposades que ens colpegen.
Estrenem nou web! Us presentem #CruïllesDeVida, un projecte d’@entrepbs i @ObservaDESC amb el que volem visibilitzar les crisis de cures, econòmica, social, energètica i l’emergència climàtica i oferir alternatives feministes, d'educació i ecologistes.https://t.co/e0KUngrSa4
— Observatori DESC (@ObservaDESC) October 24, 2022
Per això, el web presenta tot un ampli ventall de recursos i activitats, com ara tallers, informes, documentals i molts altres, que es poden consultar des del propi web. “No volem limitar-nos a oferir propostes que quedin en l’aire, sinó eines que serveixin a la ciutadania per comprendre no només d’on venen les crisis que ens travessen, sinó què podem fer-hi com a societat i com a persones individuals”, exposa la Gisela Torrents, qui afegeix que aquest repositori de recursos s’anirà omplint de més i més contingut.
En aquest sentit, l’interès de les entitats que estan al darrere del projecte també se centra a diversificar l’espectre de les persones a qui va destinada la iniciativa, i posa especial atenció en el públic jove, a qui s’ofereixen activitats i recursos específics. Així s’està fent des d’entitats com l’Observatori DESC, de fet, Torrents cita un curs de clima i periodisme que ha funcionat molt bé i ha permès al jovent escriure i publicar articles en mitjans de comunicació catalans, espanyols i de l’Amèrica Llatina.
D’aquesta manera, a través d’aquesta eina comunicativa, es volen anar generant espais de reflexió, intercanvi i acció en xarxa a casa nostra, en connexió amb el Sud Global a fi d’enrobustir la resiliència social, repercutir en la coherència de les polítiques públiques i bastir alternatives en el marc d’aquest context de crisis múltiples i encreuades.
Així, en aquesta cruïlla de vides en què ens trobem i que ens pot condicionar el futur durant molts anys, cal prendre una decisió transcendental. Malgrat que el moment és greu, no tot està perdut. “Sempre hi ha raons per continuar lluitant i fent coses, a més, la forma en què s’estan rebent aquest i altres projectes ens fa pensar que realment hi ha una ciutadania amb ganes de saber, de rebre aquesta informació i d’actuar”, rebla Torrents.
Afegeix un nou comentari