La creació de l'Agència de la Natura s'inicia amb un procés participatiu que escolta tot el territori
Comparteix
Una de les principals característiques i valors d'aquest instrument, impulsat pel Govern per fer front al repte d’aturar la pèrdua de biodiversitat, és la participació de la societat per a una gestió efectiva de la natura al nostre país.
La creació d'un instrument mitjançant el qual treballar polítiques de conservació de la natura ha estat una demanda històrica de les entitats ambientals. El juliol de 2020, aquesta reclamació va ser per fi escoltada quan el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 7/2020 de l'Agència de la Natura de Catalunya que contemplava la creació d'aquest òrgan. La nova entitat de dret públic té l'objectiu d'aglutinar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya.
Per tal que la creació de l'Agència de la Natura sigui el més participada possible, el Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha impulsat un procés participatiu a través del qual crear i redactar els estatuts de l’Agència. "Des del Departament ens vam comprometre des d’un inici que tothom pogués participar en aquest procés de conceptualització de l’Agència tenint en compte la seva llei de creació i els principis en els quals n’emana el seu funcionament", explica l’Anna Estella, subdirectora general d'Informació i Foment de la Sostenibilitat.
Aquest procés es va iniciar el passat 26 d'octubre, amb una sessió informativa en línia organitzada per la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. A la sessió, a la qual van assistir unes dues-centes persones, s’hi va explicar el procés de creació de l'Agència i de redacció dels seus estatuts, així com, els objectius, destinataris, eixos del debat i les diverses vies per participar en aquest procés de participació ciutadana.
El procés participatiu continua al llarg dels mesos del novembre i desembre per tal de poder escoltar de primera mà els agents i actors socials del territori en relació amb aquests aspectes que seran els pilars de la futura Agència. "La voluntat és la de tenir els estatuts redactats a principis del 2023, i tenir l’Agència operativa abans d’acabar aquesta legislatura", assenyala la subdirectora general d'Informació i Foment de la Sostenibilitat.
Sessions arreu del territori
Els estatuts de l'Agència de la Natura de Catalunya regularan una àmplia diversitat d’aspectes sobre el funcionament d’aquest nou organisme. Alguns d'aquests aspectes, tal com assenyala Estella, són relacionats amb la governança i el desplegament territorial de l'Agència que el Govern ha considerat necessari debatre i recollir-ne les propostes dels diferents actors socials. "Totes les aportacions seran valorades per a la seva incorporació en els Estatuts o en altres documents de l’Agència", manté Estella.
Un cop celebrada la sessió deliberativa de les Terres de l'Ebre a Tortosa, es duran a terme les següents sessions al novembre: Alt Pirineu, el 10 de novembre a les 17 h al Centre Cultural de les Monges de La Seu d'Urgell; Penedès, el 15 de novembre a les 17.45 h, al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès; Lleida, el 22 de novembre a les 17.45 h, als Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Catalunya Central, el 24 de novembre a les 17.45 h al Recinte Firal del Sucre (pavelló B2) de Vic, i AMB - Barcelona, el 28 de novembre a les 17.45 h, a la Casa del Mar de Barcelona.
Avui a Tortosa, 1a sessió territorial presencial del procés participatiu per debatre els aspectes clau de la governança i el desplegament territorial de la futura Agència de la Natura de Catalunya (#ANACAT). pic.twitter.com/0eXNPjz7zZ
— Acció Climàtica (@accioclimatica) November 3, 2022
Continuant amb el procés participatiu al desembre, se celebraran les següents sessions deliberatives: Camp de Tarragona, l'1 de desembre a les 17.45 h, a l'Escola Agrària de Mas Bové de Constantí; i Girona, el 13 de desembre a les 17.45 h, a l'Edifici Santa Caterina, Auditori Josep Irla.
D’altra banda, s'han organitzat dues sessions específiques en format virtual. La primera, adreçada al món científic, el 15 de desembre, a les 10 h, ja que la Llei de l’Agència preveu una Comissió Científica. La segona, adreçada als ens locals, el 20 de desembre a les 10 h. "La seva participació és molt important, pel fet que la seva opinió i aportacions seran cabdals per al bon desenvolupament de l’Agència", manifesta la subdirectora general d'Informació i Foment de la Sostenibilitat sobre una sessió en la qual es tractaran les relacions i mecanismes de col·laboració entre l'agència i els ens locals.
Aturar la pèrdua alarmant de biodiversitat
La creació de l’Agència de la Natura és un dels instruments que el Govern impulsa per fer front al repte d’aturar la pèrdua de biodiversitat que es troba en un estat alarmant", afirma Estella, fent referència a les xifres destacades a l’Informe sobre l’estat de la natura a Catalunya 2020. Entre altres aspectes, l'informe mostrava que les poblacions de fauna salvatge s’han reduït un 25% en els darrers divuit anys.
Per fer front a aquest repte, Estella considera que cal constituir una Agència "innovadora, de màxims, que enfoqui la conservació de la biodiversitat des d’una visió integradora que afecti el conjunt de la societat i del nostre territori". Alhora, Estella assegura que l'Agència "la volem territorialitzada, arrelada al seu objecte i que sigui capaç de donar respostes àgils a les necessitats de biodiversitat i gestió sostenible del territori".
"En definitiva, es tracta d’una estructura transversal, participada i propera al territori per garantir la gestió efectiva de la natura i fer front a la situació de crisi de biodiversitat i climàtica", assegura Etella.
Afegeix un nou comentari