La UB incorporarà una assignatura sobre educació ecosocial, tal com demanava End Fossil Barcelona
Comparteix
El moviment de joves activistes climàtiques posa fi a l’ocupació que va començar el 2 de novembre i valora la decisió de la universitat com “un pas en la direcció correcta”.
El moviment de joves activistes climàtiques End Fossil Barcelona ha arrencat a la Universitat de Barcelona el compromís d’incloure una assignatura sobre la crisi ecosocial que serà obligatòria a tots els plans d’estudi a partir del curs 2024-25, segons ha comunicat un dels portaveus del moviment, Gil Hortal, en una compareixença al Parlament de Catalunya.
Aquesta era una de les tres demandes que End Fossil havia plantejat al rectorat de la UB quan va ocupar l’edifici històric del centre el passat 2 de novembre. “Valorem aquesta decisió de la universitat com un pas en la direcció correcta”, ha afegit Hortal, que ha anunciat que el col·lectiu posa fi a l’ocupació.
El rectorat de la UB, en un comunicat, ha confirmat aquest compromís i ha anunciat més mesures amb relació a les exigències del moviment juvenil, que lluita per exigir la fi dels combustibles fòssils. Així, la resposta de la universitat a les peticions d’End Fossil Barcelona es concretarà en la formació de tot el personal docent de la universitat, així com la reestructuració de tots els plans docents de graus i de màsters per incorporar una perspectiva ecosocial.
“Creiem que l’adopció d’aquesta assignatura és un pas essencial per començar a preparar-nos per afrontar el món en què viurem”, ha assegurat el portaveu del moviment.
Alhora, la universitat s’ha compromès a posar en marxa una comissió assessora d’expertes i acadèmiques, designades pel propi moviment, per supervisar el procés que ha de fer realitat la incorporació d’aquesta assignatura sobre la crisi ecosocial.
Resistència de la UB a trencar amb empreses i bancs fòssils
Malgrat que End Fossil Barcelona ha expressat la seva satisfacció davant d’aquest compromís de la UB, no pot dir el mateix amb relació a les altres exigències principals del col·lectiu: la desvinculació de la universitat de bancs que financen els combustibles fòssils, com el Banc Santander, i d’empreses contaminants com Repsol, que compta amb una càtedra sobre Transició Energètica a la universitat, que End Fossil Barcelona demanava suprimir immediatament.
En aquest sentit, el moviment d’activistes climàtiques ha deixat clar que “la UB es resisteix a trencar amb les empreses i institucions que són culpables d’aquesta crisi i que, a més, se n’aprofiten”, ha afirmat Hortal. De fet, el portaveu ha explicat que per a la universitat el fet de desvincular-se d’aquestes empreses “és una línia vermella”.
Ara bé, des del col·lectiu sí que valoren alguns avenços pel que fa a aquestes qüestions, com el reconeixement de la necessitat de “revisar el finançament universitari en aquests termes”, que la universitat traslladarà a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). En qualsevol cas, Hortal ha deixat clar que la resposta de la UB a aquesta qüestió “està molt lluny del que nosaltres exigíem”.
Per tot plegat, malgrat posar fi a l’ocupació, des d’End Fossil Barcelona saben que “la lluita no ha acabat i cal seguir pressionant” per assolir els seus objectius, això és, que el conjunt d’universitats públiques “adoptin una postura coherent davant la situació d’emergència que vivim, apliquin els canvis necessaris que cal fer davant la crisi ecosocial i deixin d’estar subjectes a interessos privats per passar a estar al servei de la majoria”, ha reblat.
Per reforçar la seva posició, el col·lectiu ha presentat dues-centes signatures de personal acadèmic d’universitats públiques catalanes que han expressat el seu suport a les seves demandes. Igualment, han volgut agrair el suport que els han mostrat moviments socials, ecologistes, estudiantils, entre altres.
La compareixença d’End Fossil Barcelona s’ha fet des del Parlament de Catalunya, on el moviment juvenil s’ha reunit amb diversos grups parlamentaris per traslladar les seves demandes i explorar la via institucional per donar resposta a les seves reivindicacions. Concretament, han demanat una reunió amb el conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, i comparèixer a la Comissió de Recerca i Universitats per tractar la possible implementació de mesures legislatives que modifiquin el finançament universitari.
“Exigim a la universitat pública que estigui a l’altura del repte que tenim al davant i que ens prepari per al món en què realment viurem, i no per a un món que ja no existeix”, ha conclòs el portaveu d’End Fossil Barcelona.
Afegeix un nou comentari