End Fossil Barcelona, el moviment juvenil que exigeix la fi dels combustibles fòssils

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
End Fossil Barcelona forma part d'un moviment global que ja ha començat a organitzar accions a escoles i universitats. Font: Llicència CC (Unsplash)
End Fossil Barcelona forma part d'un moviment global que ja ha començat a organitzar accions a escoles i universitats. Font: Llicència CC (Unsplash)
 Font: Pixabay (Llicència CC)
El moviment exigeix la fi dels combustibles fòssils. Font: Llicència CC
Les jornades 'Visió d'un món desigual' estan organitzades per 4 universitats catalanes. Font: Xarxanet
Un dels principis del moviment juvenil és La justícia climàtica i social arreu del món. Font: Llicència CC

End Fossil Barcelona, el moviment juvenil que exigeix la fi dels combustibles fòssils

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Sota el principi 'ocupar fins a guanyar', el moviment internacional liderat per joves pretén dur a terme diverses accions a escoles i universitats i conscienciar sobre la necessitat d'una justícia climàtica i social a nivell mundial.

Lideratge juvenil, ocupar fins a guanyar i justícia climàtica. Aquests són els tres principis amb els quals es pot resumir el tarannà d'End Fossil Barcelona, el nou moviment juvenil, nascut a partir d'un corrent mundial, que exigeix la fi dels combustibles fòssils. A través d'accions a universitats i escoles, organitzades durant la tardor de 2022, End Fossil Barcelona pretén trencar la normalitat i acabar amb l'ús del carbó, el petroli o el gas natural a través d'un procés global socialment just.

Una de les membres d'End Fossil Barcelona, Sara Santana, explica que el moviment neix davant la preocupació del jovent per l'emergència climàtica. "Som les persones que més viurem aquests canvis o fenòmens meteorològics extrems i, al mateix temps, no tenim espais en aquest sistema que ens deixa, pràcticament, sense veu ni vot", denuncia Santana, que lamenta que altres generacions han tingut l'oportunitat de canviar coses, però no ho han fet. "Per això creiem que és important que el moviment estigui liderat per joves", afegeix.

Malgrat que el gran gruix de les persones implicades o interessades en el moviment són joves, Santana explica que End Fossil Barcelona també tracta de fer xarxa amb altres moviments, col·lectius o entitats, per rebre el seu suport i perquè els puguin aportar el seu coneixement i experiència a l'hora d'organitzar les accions o visibilitzar-les. De fet, tal com hem pogut veure per xarxes socials, el moviment compta amb el suport de col·lectius similars.

Principalment, les membres d'End Fossil Barcelona provenen d'altres col·lectius com Fridays For Future Barcelona o el grup més jove de Rebel·lió o Extinció Barcelona.

Trencar amb la normalitat

Les accions que End Fossil Barcelona durà a terme d'ara fins al desembre de 2022 aniran encaminades a trencar amb la normalitat. "Estem en un context en el qual hem acceptat que aquests fenòmens meteorològics, la crisi energètica o la crisi social, és el normal. I no ha de ser així", critica Santana. Per sacsejar aquesta normalitat, i conscienciar la ciutadania, el col·lectiu juvenil realitzarà accions en centres educatius i universitats. "És el context en el qual podem actuar", explica des d'End Fossil Barcelona.

"Són accions de desobediència civil amb la idea una mica de trencar amb la normalitat i exigir, de manera urgent, fer canvis", diu Santana. Malgrat la seva funció, el moviment vol deixar a un costat accions com la recollida de signatures o les manifestacions, actes que s'han dut a terme fins ara, però que, consideren, no expressen la urgència en la qual ens trobem actualment. El moviment End Fossil ja ha començat a realitzar algunes accions a universitats en altres països, com ara els Estats Units.

Una de les accions que End Fossil Barcelona podria estar preparant aniria en relació amb la celebració de la 27a Conferència de l'Organització de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP), que se celebrarà del 6 al 18 de novembre de 2022 a Sharm al-Sheikh, Egipte. "En general, dins del moviment, no creiem gaire en aquestes conferències i els acords internacionals que es tanquen. Són acords que mai s'han complert i s'han continuat augmentant el nivell d'emissions", afirma Santana.

"Potser a nivell teòric sí que es troben solucions, però el problema és que aquestes solucions no s'apliquen a nivell pràctic i no es compleixen sense patir cap conseqüència per no fer-ho", afirma des d'End Fossil Barcelona. Santana considera que les dades són reveladores: vint-i-set COP després, i ha canviat ben poca cosa i les emissions han augmentat. "Està clar que no estan funcionant", insisteix.

Pròximament, coneixerem les accions que des d'End Fossil Barcelona impulsaran per tal de caminar cap a una justícia climàtica i social, deixant enrere, per fi, els combustibles fòssils.

Afegeix un comentari nou