Joves activistes climàtiques ocupen la Universitat de Barcelona per exigir la fi dels combustibles fòssils

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Twitter End Fossil Barcelona
Mig centenar de joves del moviment End Fossil Barcelona han ocupat la facultat central de la UB. Font: Twitter End Fossil Barcelona
 Font: Twitter End Fossil Barcelona
‘No al model fòssil, vida contra el capital’ és un dels lemes de l'acció. Font: Twitter End Fossil Barcelona
 Font: Twitter End Fossil Barcelona
L'ocupació es mantindrà mentre el rectorat no accedeixi a negociar les demandes del moviment. Font: Twitter End Fossil Barcelona

Joves activistes climàtiques ocupen la Universitat de Barcelona per exigir la fi dels combustibles fòssils

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El moviment End Fossil Barcelona demana acabar amb “la presència de bancs i empreses fòssils a la universitat” i reclama “una educació ecosocial”.

L’activisme climàtic ha obtingut un ampli ressò internacional en les últimes setmanes mitjançant accions molt cridaneres. Una d’elles és la que van dur a terme dues membres del grup britànic Just Stop Oil, que van buidar uns pots de sopa damunt d’'Els gira-sols', de Vincent van Gogh, a la National Gallery de Londres. Sense causar danys a l’obra, l’acció va aconseguir el que buscava: aplegar una enorme visibilitat per cridar l’atenció sobre l’emergència climàtica.

Amb la mateixa voluntat de posar en evidència la inacció davant del canvi climàtic, el col·lectiu de joves activistes climàtiques End Fossil Barcelona ha ocupat “de manera indefinida” la facultat Central de la Universitat de Barcelona (UB) per exigir la fi dels combustibles fòssils.

A través d’aquesta acció, el grup vol protestar contra la presència de bancs i empreses fòssils a les universitats i reclama als centres que abandonin la passivitat davant l’emergència climàtica i ocupin un lloc capdavanter en la lluita contra aquesta crisi que amenaça el planeta. Alhora, exigeix que s’implementin mesures per caminar cap a una educació ecosocial.

De bon matí, prop de mig centenar de persones convocades per End Fossil Barcelona, el node barceloní del col·lectiu internacional End Fossil: Occupy!, un moviment liderat per estudiants nascut amb el propòsit d’exigir la fi dels combustibles fòssils mitjançant l’ocupació d’universitats i centres educatius, han ocupat aquest dimecres a l’edifici històric de la UB.

El grup barceloní segueix així els passos d’altres grups d’acció del moviment, com el que des del passat 14 de setembre ha ocupat la universitat de Pennsilvània, als Estats Units, o el que el dilluns 24 d’octubre van fer el mateix a la universitat alemanya de Göttingen.

Sota lemes com ‘La banca fòssil crema el planeta’ o ‘No al model fòssil, vida contra el capital’, part del grup ha acampat en un dels patis del campus central de la UB i tres activistes s’han encadenat a les escales que porten al rectorat de la universitat. Hi romandran, han explicat, fins que els rebi el rector, Joan Guàrdia, i s’atenguin les seves demandes.

Tres demandes principals contra la inacció de les universitats davant la crisi climàtica

La primera exigència és que es posi fi a la vinculació de les universitats amb bancs i empreses fòssils. És el cas del Banc Santander, citen d’exemple des del moviment, que entre el 2016 i el 2021 ha contribuït al finançament dels combustibles fòssils amb més de 42.000 milions de dòlars; o d’empreses energètiques contaminants com Repsol, que impulsa una càtedra de Transició Energètica a la universitat i que End Fossil Barcelona demana que se suprimeixi.

“No té cap sentit que ens preparin per al futur mentre les empreses que juguen amb el nostre demà i que estan destruint les nostres possibilitats d'un futur digne estiguin dins les universitats, és molt incoherent”, explica a Xarxanet la Sara Santacana, una de les portaveus del moviment. La presència d’aquestes empreses i bancs a la universitat, asseguren, “impedeix la independència dels estudis i va en contra dels valors que les universitats diuen representar.

En oposició a això, reclamen que es posi fil a l’agulla per desenvolupar una educació ecosocial que serveixi per formar persones conscients de l’abast de la problemàtica climàtica. Concretament, exigeixen a la UB el reajustament dels plans docents que s’adeqüin al context actual i la creació d’una assignatura de crisi climàtica en tots els graus “que realment pugui ensenyar a les futures generacions el canvi que necessitem, plantejant noves alternatives”, expressa Santacana.

En aquest sentit, la portaveu d’End Fossil Barcelona critica que hi hagi “graus com el d’Economia o Administració d’Empreses en què es continua fomentant i promovent un model completament obsolet i lesiu contra el planeta com és el capitalisme fòssil”.

Ocupació indefinida fins que el rectorat atengui les seves demandes

Mentre duri l’ocupació de la facultat de la UB Central, el moviment té previst celebrar-hi tallers, xerrades, debats i accions per posar el focus en la gravetat de la crisi climàtica, que té conseqüències devastadores per al planeta. Per exemple, pel que fa a la proliferació de desastres naturals, que han augmentat més d’un 43% en l’última dècada, com ha fet palès l’estudi ‘World Scientist Warning of a Climate Emergency’.

Els efectes de l’emergència climàtica, atiat per un sistema capitalista que promou el creixement infinit basat en els recursos finits, com són els combustibles fòssils, ens aboca a un col·lapse del qual també són responsables les empreses que avui continuen actuant dins els centres universitaris, exposen des d’End Fossil Barcelona.

“Necessitem que la gent vingui amb ganes de participar en la protesta, de la manera que puguin, i que ens ajudin amb tot el que puguin, sigui portant menjar, tendes o simplement prenen part de les activitats que organitzarem el temps que duri l’ocupació”, suma la Sara Santacana.

Els activistes d’End Fossil asseguren estar disposats a aguantar fins que s’escolti la seva veu i es prenguin en consideració les seves demandes. De moment, només els han oferit negociar amb un grup mediador, però no directament amb el rectorat. És més, denuncien que la seguretat de la universitat ha tancat les portes d’accés i vuit activistes “han quedat tancades a l’interior, és a dir, que s’ha coartat el seu dret a manifestar-se i expressar-se lliurement”.

El rectorat de la UB, per la seva banda, ha emès un comunicat en què afirma que es reunirà amb els activistes per “escoltar els seus plantejaments” i es mostra disposat a “obrir, si es considera oportú, un procés de diàleg”. L'òrgan, però, insta els manifestants a “no condicionar el procés de negociació a la continuïtat de l’acció”, que, afegeix, “genera uns costos econòmics i personals a la institució i entorpeix el treball dels seus integrants”.

En qualsevol cas, el moviment End Fossil ha anunciat que replicarà l'ocupació a altres centres universitaris de l’Estat, com la Complutense de Madrid, i a les facultats de ciutats com Granada i Oviedo. Des del moviment, com resa un dels seus lemes, tenen clar que no defalliran: “ocupar fins a guanyar”.

Afegeix un comentari nou