Sis de cada deu persones que fan voluntariat a Catalunya són dones
Comparteix
L’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’, impulsat la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), mostra que és un àmbit on hi ha més dones que homes i més persones grans que joves.
El 65% de les persones que fan voluntariat en una entitat social a Catalunya són dones i el 25,9% tenen més de 65 anys, que és el grup d’edat predominant. Aquests són dos dels elements que destaquen d’un estudi que acaba de fer públic la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que es titula ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’.
En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, que és el 5 de desembre, la FCVS mostra una radiografia de les persones voluntàries que destaca també que un 10% tenen alguna discapacitat. Un 62% és una discapacitat física, psicosocial (28,9%), cognitiva (11,1%), auditiva (4,4%) i visual (4,4%).
“Hem de seguir treballant per fer el treball voluntari més accessible i inclusiu per a les persones amb diversitat funcional, persones immigrades i persones d’altres col·lectius en risc d’exclusió”, apunta el president de la FCVS, Ramon Nicolau. I hi afegeix que si s’ha arribat a aquest 10% de persones voluntàries amb discapacitat és “gràcies a l’esforç de persones molt valentes i compromeses”.
L’Espai Orfeó es va omplir amb música de SomRitme @fundacioaspros i Josep Maria Forné va aportar una interessant reflexió sobre ètica i voluntariat.
— voluntaris.cat (@voluntaris_cat) December 1, 2022
@PuntReferencia va recollir el Premi Lluís Martí al Valor Social, patrocinat per @arc_coop.
Felicitats! #SumemMirades pic.twitter.com/GeswlG8fEJ
Pel que fa a la feminització i a l’envelliment del voluntariat, Nicolau ho veu com “dos fenòmens positius”. “El que és dolent -hi afegeix- és que només el 35% de les persones voluntàries siguin homes. I que només el 15% tinguin menys de 25 anys. Cal millorar aquests indicadors”.
L’estudi, que la FCVS ha elaborat en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España (PVE) demostra que s’ha incrementat un 5% la participació de les dones en l’àmbit del voluntariat en els darrers cinc anys. Així, el 2017, el 60% de les persones que feien voluntariat eren dones, tal com apunta ‘l’Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018’, mentre que ara el percentatge puja al 65%.
Pel que fa a edats, indica que la tendència del perfil d’edat més present el 2017 era el comprès entre els 60 i 69 anys, mentre que en l’actualitat el 25,9% de voluntariat té més de 65 anys.
Voluntariat, activisme i militància
“Molts joves fan voluntariat en grups i plataformes en els que se senten activistes i militants. És una bona manera de fer voluntariat i hem d’aproximar-nos a aquestes noves realitats, perquè tenim en comú el voluntariat, l’activisme i la militància”, explica Nicolau. En aquest sentit, el president de la FCVS considera que les entitats de voluntariat han de treballar més per fer compatible la tasca del voluntari jove amb les seves altres activitats com estudis, treball, esbarjo i família.
Els resultats apunten que ha augmentat el nombre de persones voluntàries amb estudis universitaris. Si ara un 64,8% tenen grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau, en les dades del 2017, gairebé representava la meitat del col·lectiu (49%).
Si es miren els orígens, el 85,5 són de l’estat espanyol, i pel que fa a origen estranger, el 6,8% són persones de països d’Amèrica del Sud.
També s’ha preguntat a les persones enquestades pel temps dedicat: el 42,7% van més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% en fa un cop per setmana. La implicació de temps és alta, perquè sis de cada deu diuen que estan entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat, i el 23,6%, entre quatre i sis hores.
Els valors personals, el fet de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària, i poder ajudar altres persones són els principals motius per fer una acció voluntària.
Per elaborar l’estudi, entre l’abril i juliol d’aquest any es van enquestar 425 persones voluntàries a Catalunya.
Afegeix un nou comentari