Àmbit de la notícia
Social

Cubelles impulsa Abrik, un projecte de gestió emocional per prevenir les conductes violentes

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • El treball de les emocions entre adolescents i joves és més important que mai, arran de la crisi sanitària.
    Abrik és un projecte d'extraescolars de gestió emocional per a infants i joves impulsat per l'Ajuntament de Cubelles. Font: Llicència CC Font: desconeguda
  • En aquest escenari caldrà recollir les preguntes i inquietuds dels infants i joves i identificar les necessitats relacionades amb el dol.
    L’objectiu de les sessions és endreçar-los els conceptes i ajudar-los a comunicar aquestes emocions. Font: Llicència CC Font: Pixabay (Llicència CC)
  • Només un de cada deu locals de caus i esplais de Barcelona compleix amb les condicions necessàries per ser digne.
    Amb l’objectiu d’arribar encara a més infants i joves, Abrik s’ha presentat a diversos centres educatius del municipi. Font: Llicència CC Font: Llicència CC

Es tracta d'un programa d'extraescolars gratuïtes adreçat a infants i joves, residents al municipi, d'entre 7 i 18 anys.

Amb l’objectiu de trencar amb els patrons socials que aboquen a conductes violentes, l’Ajuntament de Cubelles dona un nou impuls al projecte Abrik, un programa d’extraescolars de gestió emocional pioner al Garraf. En els seus orígens, la iniciativa es va engegar amb el propòsit d’atendre infants supervivents de violència o en situació de vulnerabilitat. Davant l’experiència positiva, enguany s’ha decidit prendre un nou rumb i obrir el servei municipal a tots els infants i joves d’entre 7 i 18 anys.

Les sessions s’enfoquen a treballar de forma transversal aquesta gestió emocional, tot prenent consciència dels patrons de comportament social que els influeixen a l’hora d’actuar. Aquestes sessions, que són gratuïtes, compten amb la participació d’una quinzena d’infants i joves que acudeixen cada quinze dies al Centre Violeta de Cubelles un cop acabada la jornada lectiva.

La psicòloga Sandra López, de l’Institut Arrels, és l’encarregada de coordinar el projecte. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, López recalca la gran capacitat que tenen els infants i joves de posar paraules a tot allò que els inquieta. L’objectiu de les sessions és endreçar-los els conceptes i ajudar-los a comunicar aquestes emocions. “Gràcies a adonar-se dels patrons que els envolten, desenvolupen la capacitat de decidir si volen repetir o no algunes coses que han vist sempre al seu voltant sense ser conscients que són ítems violents”, detalla. 

El programa està dividit en tres blocs. El primer d’ell comença pels bàsics: aprendre a identificar i reconèixer les emocions per poder regular-les. El segon bloc de sessions s’enfoca a prendre consciència de la identitat i el concepte que cadascú té de si mateix. El tercer i darrer bloc se centra a donar sentit a tot allò après i posar en pràctica els nous coneixements adquirits.

López valora molt positivament l’avenç de les sessions, que assegura que són “un pou de descobriment per als infants i també per a les terapeutes”. Un equip de psicòlogues especialitzades s’encarreguen de dinamitzar i acompanyar aquestes sessions, que poden ser tant individuals com grupals, segons requereixi cada cas.

L’obertura del projecte a tots els infants i joves, el repte d’aquest curs

Incorporar al programa famílies que no provenen de situacions complexes és el nou repte que Abrik s’ha plantejat per a aquest curs. Des del projecte asseguren que és un pas més per desestigmatitzar el servei i augmentar així l'índex de participació. Remarquen que les criatures que hi arriben de forma voluntària presenten una adherència més gran al programa, motivant així la mainada que hi arriba derivada dels Serveis Socials. 

En el marc del nou full de ruta de la iniciativa, i amb l’objectiu d’arribar encara a més infants i joves, Abrik s’ha presentat a diversos centres educatius del municipi amb l'objectiu que l’incorporin a la seva proposta d’activitats extraescolars. Així, des del mes de setembre han engegat dos grups de sis i vuit infants que estaran actius fins al mes de març. Seguidament, s’obriran dos nous tallers per a deu infants que duraran fins al mes de juny d’aquest mateix any.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari