Àmbit de la notícia
Informàtic

Les dones i la ciència: s'estanca la bretxa digital de gènere

Entitat redactora
Colectic
  • Una professora amb dues alumnes que estan explorant a través d'un microscopi.
    Una professora amb dues alumnes que estan explorant a través d'un microscopi. Font: Niu d'Imatges de la Joventut

Les entitats aprofiten aquest dia mundial per recordar les desigualtats de gènere pel que fa a l'accés al sector científic i tecnològic.

La bretxa digital de gènere està estancada. Ho mostren les dades de l'Idescat basades en l'enquesta de població activa de l'INE que recull l'Institut Català de les Dones (ICD), que assenyalen que el 30% de les persones que treballen en l'àmbit de les tecnologies són dones, una xifra que es manté força regular des del 2016.

 

 
 

Les entitats tecnològiques i científiques treballen dia a dia per revertir-la, i aprofiten l'11 de febrer, Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència, per llançar campanyes que ho visibilitzin.

Un 'quiz' sobre premis Nobel

Quines dones han guanyat premis Nobel i per què? La Xarxa Punt TIC posa a prova el nostre coneixement sobre el guardó amb més prestigi del món amb perspectiva de gènere.

 

Una viquimarató

Com cada any, Amical Wikimedia, l'organització de voluntariat i sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, organitza una viquimarató per visibilitzar les dones en la ciència creant continguts sobre dones i incorporant la perspectiva de gènere a l'enciclopèdia lliure en català, on hi ha també una bretxa en aquest sentit.

Sobre això, Patricia Horrillo, fundadora de Wikiesfera, grup d'usuàries de l'eina creada per la Fundació Wikimedia, concretava en una taula rodona amb motiu de la presentació del primer informe de dones tecnòlogues de l'Estat, que el 90% dels editors de Wikipedia són homes.

L'esdeveniment està organitzat per Amical Wikimedia juntament amb el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i ViquidonesUPF, i s'hi han sumat diverses institucions de recerca.

Activitats educatives

La proposta de Young It Girls ha sigut, en la seva línia, fer activitats per apropar la tecnologia a infants i joves per seguir trencant estereotips amb un taller de programació i robòtica i un de TikTok a l'Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia Feminista de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

L'objectiu és explicar, com deia a Xarxanet Helena Vallés, una de les membres d'aquesta associació, que "la tecnologia és real i no cal ser un geni matemàtic per estudiar-la".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari