Àmbit de la notícia
Cultural

10 actes imprescindibles de la Capital de la Sardana 2023

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Logo de la Capital de la Sardana 2023 a Sant Cugat.
    Logo de la Capital de la Sardana 2023 a Sant Cugat. Font: Ajuntament de Sant Cugat
  • L'alcaldessa, Mireia Ingla, juntament amb altres representants del consistori i de l'Entitat Sardanista de Sant Cugat i la Confederació Sardanista de Catalunya, durant la presentació de la programació.
    L'alcaldessa, Mireia Ingla, i representants de l'Entitat Sardanista de Sant Cugat i la Confederació Sardanista de Catalunya, van presentar la programació. Font: Ajuntament de Sant Cugat Font: Ajuntament de Sant Cugat
  • Fragment del concert de Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi de Barcelona, a l'acte inaugural de la Capital de la Sardana Balaguer 2022.
    Fragment del concert de Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi de Barcelona, a l'acte inaugural de la Capital de la Sardana Balaguer 2022. Font: Víctor Rodríguez - Confederació Sardanista de Catalunya

Sant Cugat del Vallès acollirà quaranta actes durant aquest any de celebració, amb cites ineludibles com l'acte de proclamació, el 48è Aplec de la Sardana, la presentació de la Guia Sardanista 2024 o l'acte de cloenda.

La ciutat de Sant Cugat del Vallès té tot a punt per esdevenir el centre del món sardanístic durant tot un any. El municipi, proclamat Capital de la Sardana 2023, impulsa, juntament amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Entitat Sardanista de Sant Cugat, amb la col·laboració d'altres organitzacions culturals de Sant Cugat del Vallès, una programació farcida d'actes que s'allargaran des de 18 de març, dia fins al 24 de març de 2024, moment en el qual es durà a terme la cloenda a tot un any d'activitats.

La Capital de la Sardana 2023 ve carregada d'actes, però en aquest llistat us destaquem deu perquè no deixeu passar l'oportunitat de gaudir, de la millor manera, la ciutat de Sant Cugat del Vallès durant la seva capitalitat de la sardana.

Tota celebració té un inici, i malgrat que Balaguer ja ha passat el testimoni a Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana, l'acte inaugural d'aquesta celebració no arribarà fins al 18 de març. Aquest acte de proclamació de Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana 2023 es durà a terme al Teatre-Auditori Sant Cugat, a les 11 h. La jornada s'iniciarà amb un acte institucional, amb el traspàs de la bandera de la capital, del paer en cap de Balaguer a l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.

Per tancar l'acte, s'estrenarà la sardana de la capitalitat, creada per la compositora Anna Abad, i interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell, i es farà la lectura dels Premis Capital de la Sardana.

​La Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acollirà la xerrada 'Les compositores, una altra història de la sardana', a càrrec d’Anna Costal i Fornells, musicòloga i professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya. L'acte, que se celebrarà el 24 de març a les 19 h, també comptarà amb la participació de les compositores Montserrat Pujolar i Anna Abad.

Diverses entitats sardanistes participaran en aquest concurs de colles, organitzat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que se celebrarà el 2 d'abril, a les 11.30 h, a la plaça Octavià del municipi del Vallès Occidental. El concurs comptarà amb la presència de la Cobla Mediterrània i la participació de Firart, amb una trobada 'Urban sketcher'.

La Societat Coral la Lira, la Societat Coral la Unió Santcugatenca i l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, seran presents durant un dels actes indispensables durant la setmana santa. Es tracta de les Caramelles de Pasqua que se celebraran el 9 i el 20 d'abril a les 10 h. Les de Sant Cugat són una de les Caramelles més reconegudes arreu del territori. I enguany, ben segur, aquestes cantades arribaran a molta més gent gràcies a la Capital de la Sardana. 

Jornada de trobada d'escoles de cobla a l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, organitzada per l'Obra del Ballet Popular i Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, en la qual es desenvoluparan un seguit d'activitats que s'iniciaran, a les 11 h, al passeig Gaudí, amb una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Granollers; a les 12 h, concert de fi de curs de l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat (dedicat a la Sardana); i a les 17 h, ballada de sardanes amb les escoles de cobla.

Com no podia ser d'una altra manera, des de l'organització s'ha inclòs en la programació l'ofrena a Rafael Casanova a càrrec de l'Entitat Sardanista el matí de l'11 de setembre, Diada nacional de Catalunya, a la plaça de Rafael Casanova. D'altra banda, a les 20 h, es farà la ballada de la Diada Nacional de Catalunya, amb la Cobla Ciutat de Terrassa, aquest cop a la plaça d'Octavià del municipi.

Un dels moments culminants de la celebració de Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana 2023 serà el 48è Aplec de la Sardana, un esdeveniment que es durà a terme a la plaça d'Octavià el 24 de setembre a les 10.30 h i les 16 h. L'aplec comptarà amb la presència de la Cobla Principal del Llobregat, la Cobla Jovenívola de Sabadell, la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i la Cobla Mediterrània.

El Teatre-Auditori Sant Cugat acollirà la presentació de la Guia Sardanista 2024, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. Serà el 16 de desembre, a les 17.30 h. La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de coordinar, editar i distribuir aquesta publicació, que compta amb la col·laboració de les diverses Unions d’Aplecs.

Durant el mateix acte, es lliuraran els Premis Capital de la Sardana, la més alta distinció que s'atorga al sector. També organitzat per Confederació Sardanista de Catalunya, l'acte d'entrega d'aquests guardons també tindrà lloc al Teatre-Auditori Sant Cugat. Aquests dos actes centrals de la capitalitat de la sardana tindran com a prèvia la Ballada de Nadal, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, a la plaça Octavià.

La Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acollirà una exposició que repassarà la història de la sardana a Sant Cugat, una trajectòria documentada per primer cop l'any 1907 en el marc dels Jocs Florals. La mostra s'iniciarà l'1 de febrer de 2024, i romandrà en aquest espai del municipi del Vallès Occidental durant tot el mes, fins al 29 de febrer.

Encara queda molt lluny, però l'acte de cloenda, que tancarà a Sant Cugat del Vallès un any ple de ballades al so del flabiol i els tamborins de la cobla, es durà a terme al Teatre de la Unió del municipi, el 10 de març de 2024, a les 19 h. Aquest esdeveniment, que ben segur serà emotiu pel seu significat, donarà el testimoni a Manresa, següent municipi en esdevenir capital de la sardana. L'acte comptarà amb l'escenificació de l'espectacle teatral 'Els Llops d'Àngel Guimerà', de Valentí Maymó.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari