Àmbit de la notícia
Ambiental

Neix una revista per promoure la transició ecològica des dels barris

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Àlex Durrande i Andrea Guerrero, les dues sòcies de La cuina que canta que han creat la revista GUST.
    Àlex Durrande i Andrea Guerrero, les dues sòcies de La cuina que canta que han creat la revista GUST.
  • La revista es publicarà cada dos mesos i comptarà amb una estructura de seccions per a tots els públics.
    La revista es publicarà cada dos mesos i comptarà amb una estructura de seccions per a tots els públics.
  • L'objectiu principal de la revista és divulgar informació sobre l'alimentació sostenible i crear comunitat entre les veïnes del districte de Sant Martí.
    L'objectiu principal de la revista és divulgar informació sobre l'alimentació sostenible i crear comunitat entre les veïnes del districte de Sant Martí.

L’entitat La cuina que canta presenta la revista GUST, un projecte dedicat al districte de Sant Martí de Barcelona per promoure hàbits, i donar informació i consells per assolir una alimentació sostenible, saludable i accessible.

Els hàbits alimentaris que construïm tenen un impacte inevitable en diferents sectors de la societat. Els més evidents estan relacionats amb qüestions climàtiques, com la salut dels entorns naturals, del medi ambient i de la biodiversitat, l’increment de la pol·lució i les accions de la indústria alimentària, una de les més contaminants del planeta i que contribueix a l’agreujament de la situació d’emergència climàtica.

Altres repercussions de les decisions que prenem en termes d’alimentació tenen les seves afectacions en àmbits socials com, per exemple, la continuïtat de professions com la pagesia i sectors com l’agricultura i la ramaderia. L’alimentació sostenible defensa el suport al comerç local i de proximitat, el consum dels aliments de temporada i la promoció d’una dieta saludable i accessible.

Aquesta és la línia de treball de l’entitat La cuina que canta, la qual acaba de llançar una revista anomenada GUST, disponible en paper o en línia. Els objectius principals són els de crear conscienciació i comunitat entre les veïnes i habitants del districte de Sant Martí de Barcelona a través de la divulgació d’informació sobre l’alimentació sostenible i empoderar la gent mitjançant aquests coneixements.

La importància de ser conscients del que consumim

“Prendre decisions alimentàries, avui en dia, s’ha convertit en un acte polític. Des de la decisió de què és el que posem al nostre carro de la compra, fins a la manera de cuinar-ho, o si  malbaratem… Així que, si podem incentivar a la població a fer petits passos i canvis, doncs tot suma”, expressa Andrea Guerrero, redactora i cocreadora de la revista.

El primer número es va presentar el divendres 3 de març, del qual se’n varen distribuir mil còpies de manera gratuïta a més de divuit punts del districte, a centres cívics, casals de barri, comerços, universitats, etc. L’associació BiciHub va col·laborar amb el projecte ajudant a transportar i repartir les revistes en un transport sostenible.

Està previst que la revista es publiqui cada dos mesos, per tant, el proper número es llançarà al mes de maig. “La nostra idea és fer arribar aquesta informació sobre alimentació sostenible a les veïnes, als barris, i a la gent que no s’havia plantejat mai abordar aquest sector”, detalla Guerrero.

Un projecte per informar sobre l’alimentació sostenible

La revista està dirigida a tots els públics i compta amb un seguit de seccions que s’adapten als diferents perfils de lectores, per tal de facilitar l’accés a la informació. “Un dels objectius és potenciar la comunitat entre les veïnes i les comerciants, per exemple, creant un mapa de botigues compromeses amb els productes sostenibles de la zona”, explica la cocreadora de la revista.

A cada número es podrà trobar un llistat amb les fruites i verdures de temporada, tenint en compte l’estació de l’any, i les seccions recurrents com ‘El dossier’, la qual té un enfocament més científic, dedicat a totes les lectores que ja tinguin nocions sobre alimentació sostenible. En el primer número abordarà l’agricultura ecològica i regenerativa.

També es trobarà ‘El gran mix’, una barreja d’informació amb notícies i successos d’actualitat, o ‘Continguts familiars’, un apartat destinat a les més menudes de la casa amb l’objectiu que els pares i mares puguin involucrar els infants en aquest món i crear consciència del que mengen, d’on provenen els aliments… A més, cada número inclourà algunes receptes de temporada.

“Al final, en aquest primer exemplar parlem d’alguns temes bàsics, com poden ser aprendre a llegir els segells de les etiquetes dels productes. Són hàbits que creiem que s’haurien d’ensenyar des de l’escola, però vivim en una roda de capitalisme que no ens ho permet”, expressa Guerrero.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari