Àmbit de la notícia
Internacional

Crida de voluntariat internacional per apropar-se a la realitat sahrauí als campaments de Tindouf

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La comissió artística dels Camps de Solidaritat que el TACC organitza als campaments de persones refugiades sahrauís de Tindouf.
    La comissió artística dels Camps de Solidaritat que el TACC organitza als campaments de persones refugiades sahrauís de Tindouf. Font: TACC.
  • El Víctor Rojano va prendre part de la iniciativa l'octubre del 2019.
    El Víctor Rojano va prendre part de la iniciativa l'octubre del 2019. Font: TACC.
  • Una sessió de treball de la comissió socioeducativa a una escola de Tindouf.
    Una sessió de treball de la comissió socioeducativa a una escola de Tindouf. Font: TACC.

El Taller d'Art, Cultura i Creació ha obert la convocatòria per participar en una nova edició dels camps de solidaritat, un projecte nascut en el marc de l’Agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí.

“Des de ben petit sempre he participat en activitats de colònies i monitoratge i vaig creure que implicar-me en un voluntariat als campaments de refugiades sahrauís de Tindouf podia ser una bona oportunitat per fer-ho amb persones i un context completament diferent del que tenim aquí”, recorda el Víctor Rojano. Ell mateix confessa que l’experiència va superar amb escreix totes les expectatives que tenia quan va decidir enrolar-se en la iniciativa.  

En Víctor va formar part d’un dels primers grups de persones voluntàries que van participar, l’octubre del 2019, als Camps de Solidaritat a Tindouf (Algèria), on des de fa més de quaranta-cinc anys hi viuen més de 150.000 persones refugiades sahrauís, aïllades en ple desert i en unes condicions d’enorme vulnerabilitat, a conseqüència de l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental

Els Camps de Solidaritat són una iniciativa que s’emmarca dins l’Agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí, compta amb el finançament de l’Ajuntament de la ciutat vallesana i la gestiona el Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), una entitat que des del 2010 treballa en el disseny i gestió de projectes socioeducatius i culturals en l’àmbit juvenil.  

El TACC ja ha posat en marxa la convocatòria per a una nova edició del projecte, que té previst dur-se a terme durant deu o quinze dies a l’octubre o novembre del 2023. Es tracta d’una oportunitat de conèixer de primera mà la realitat del poble sahrauí, sotmesa a les penalitats d’un conflicte que es remunta gairebé mig segle enrere i que ha resultat en una brutal opressió i persecució per part del Marroc.

Una experiència i un intercanvi cultural molt enriquidor 

El Víctor Rojano té vint-i-cinc anys i va participar en la iniciativa l’octubre del 2019. En aquell moment, estava estudiant un grau superior d’Animació Sociocultural i Turística i comptava amb el carnet de monitor. A través del TACC, va conèixer el projecte i de seguida va decidir apuntar-s’hi com a voluntari. 

L’experiència va durar quinze dies i va ser molt enriquidora en tots els sentits. “Els aprenentatges que vaig poder adquirir van ser molt positius, sobretot pel que fa a l’intercanvi cultural, pel fet de conviure amb altres persones d’allà i d’aquí durant dues setmanes, pel treball en equip i les tasques de comunicació que requeria el projecte; el cert és que tot el que vaig viure i aprendre no ho podria explicar amb paraules”, assegura a Xarxanet. 

Com va fer el Víctor, les voluntàries que vulguin prendre part dels camps de solidaritat duran a terme accions socioeducatives i artístiques amb el jovent, alhora que posen en pràctica els seus coneixements i habilitats en benefici de la comunitat. 

Al llarg de la seva estada als campaments de Tindouf, el Víctor va col·laborar amb una escola local, on va fer activitats per dinamitzar l’escola i donar suport a l’organització de tallers per a infants i joves, concretament per construir una maqueta del centre amb material reciclat de cara a un concurs. 

A les tardes, la dinamització d’activitats es traslladava als carrers de la zona dels campaments. "No teníem el costum ni la mentalitat de dinamitzar activitats pels carrers, i la veritat és que va ser molt xulo, els infants i joves ho van gaudir molt perquè segurament no estaven acostumats a aquesta mena de coses", explica.

Pel que fa a les dificultats que implica una experiència com els camps de solidaritat, el voluntari cita “el xoc cultural que va suposar tot plegat, més tenint en compte les condicions en què viuen les persones refugiades a Tindouf i la manca de recursos que pateixen, i alguns aspectes com la comunicació amb la població”. 

Precisament, per anticipar-se a les complexitats que implica un voluntariat d’aquesta mena, totes les joves que vulguin sumar-s’hi han de passar per un procés de formació previ impartit pel TACC sobre qüestions com la cooperació i el context històric del poble sahrauí, així com dissenyar el pla de treball i avaluació, i preparar el viatge. A la tornada, se les farà partícips d’activitats de retorn social per tal de sensibilitzar la ciutadania de Sabadell sobre la situació del poble sahrauí.  

Requisits i termini per inscriure’s als camps de solidaritat del TACC

Els requisits per formar part dels camps de solidaritat són tenir entre divuit i trenta anys, estar vinculada a la ciutat de Sabadell, presentar un projecte artístic o voler realitzar les pràctiques dels estudis en l’àmbit social i tenir disponibilitat en el moment en què es dugui a terme la iniciativa, això és, durant deu o quinze dies a l’octubre o el novembre.

A banda, el TACC també ha obert la convocatòria per prendre part de la comissió mèdica, organitzada amb el suport de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i integrada per professionals de la medicina que intervenen com a cooperants en el marc del projecte.

Així, tothom que vulgui viure aquesta experiència per gaudir de l’oportunitat d’apropar-se a la realitat sahrauí i compleixi els requisits, té fins al 14 de maig per enviar el seu currículum (CV), juntament amb una carta de motivació o projecte artístic a l’adreça de correu sahara@taccbcn.com. En el cas de voler sumar-se a la comissió mèdica, la persona haurà d’especificar la seva especialitat.

Igualment, per a més informació sobre la convocatòria, es pot demanar cita amb l’Assessoria de mobilitat internacional de Sabadell al correu oficinajove@ajsabadell.cat, trucar al 689 32 19 45 o deixar un missatge a @sbdjove. A més, en el cas de l’alumnat o professorat que estigui interessat a rebre les explicacions del projecte al seu centre educatiu, pot contactar amb sahara@taccbcn.com o trucar al 930 130 256.

“A una persona que estigui valorant apuntar-s’hi li diria que s’hi engresqui sense pensar-s’ho, perquè és una oportunitat de viure un intercanvi cultural i una experiència com poques vegades la tindrà”, sentencia el Víctor Rojano.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari