Àmbit de la notícia
Social

L'aFFaC demana "abordar de manera estructural" el problema de la calor a les aules

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • L'estiu passat es van arribar a superar els 40 graus a alguns centres escolars. Font: iStock.
    L'estiu passat es van arribar a superar els 40 graus a alguns centres escolars. Font: iStock.

Les famílies consideren que la instal·lació d'aires condicionats als centres educatius és una mesura insuficient i temporal.

L'estiu està a tocar i les temperatures estan augmentant. El passat mes d'abril va ser el quart més càlid de tota la història, segons dades del Servei de Canvi Climàtic Copernicus. La calor s'està notant especialment a les aules, on les estudiants ja comencen a patir temperatures molt elevades gairebé dos mesos abans que s'acabi el curs.

Davant aquesta situació, el Departament d'Educació de la Generalitat va anunciar la setmana passada la instal·lació de més d'un centenar d'aires condicionats als espais comuns dels centres educatius per fer front a les altes temperatures. Aquesta mesura se suma a la resta de propostes del pla de xoc d'adequació al canvi climàtic, que inclou continuar dotant als centres amb ventiladors o la possibilitat de poder aturar les classes quan es produeixi un episodi d'onada de calor.

Des de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) demanen un pla urgent per combatre la calor als centres escolars que "abordi la problemàtica de manera estructural" i que, en paraules de la presidenta de l'entitat, Belén Tascón, "acabi amb la deriva de mancances que hi ha al Departament d'Educació".

Instal·lació d’aires condicionats als espais comuns

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, va anunciar en el Ple del Parlament la instal·lació d'un centenar d'aires condicionats en els espais comuns de les escoles a partir d'aquesta setmana. Tot i la mesura, Cambray va reconèixer al mateix ple que és una acció a curt termini que no serà suficient per resoldre la problemàtica.

Des de l'aFFaC es mostren molt crítiques amb la instal·lació dels aires, ja que, asseguren que "no té cap sentit crear refugis climàtics dintre dels centres". La presidenta de l'entitat, Belén Tascón, afirma que "a l'alumnat de Catalunya se l'educa a dintre de les aules, no a un menjador, un gimnàs o una sala polivalent" i es qüestiona què es farà en aquests espais en cas de tenir la necessitat de recórrer a ells. "Suposo que es faran jocs o algun altre tipus de dinàmiques, però classe no, no? Segurament coincidiran més d'un grup classe. Llavors el concepte seria: fa molta calor i no puc fer classe, llavors marxo a la sala polivalent i allà em refresco?", segueix Tascón, incidint en els dubtes que provoca aquesta mesura en les famílies.

Les Federacions de Famílies asseguren no entendre per què les escoles no estan climatitzades si tots els edificis públics ho estan i asseguren que aquesta mesura és una prova més de les "fugides cap endavant" del Departament d'Educació.

A Catalunya més de 500 escoles ja tenen aires condicionats a les seves instal·lacions, a iniciatives dels ajuntaments o de les associacions de famílies dels centres.

Nova remesa de ventiladors

Una altra de les mesures previstes per combatre les altes temperatures a les aules és el repartiment d'una nova remesa de 2.500 ventiladors, que se sumaran als més de 2.400 que ja s'han entregat.

Aquesta iniciativa ja es va dur a terme l'any passat, amb uns resultats, segons l'aFFaC, "molt poc satisfactoris". Belén Tascón explica que "aquesta mesura que ja la coneixem, perquè ja l'hem provat i ja s'ha pogut arribar a conclusions". Segons la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, "a casa nostra tenim una humitat relativa bastant elevada i, per tant, els ventiladors no baixen les temperatures de les classes o, si ho fan, és només un parell de graus".

Interrupció de les classes en cas d’onada de calor

Una altra de les noves mesures que preveu el pla de xoc d'adequació al canvi climàtic és la possibilitat d'aturar les classes durant les onades de calor. El protocol estableix que les direccions dels centres afectats rebran un avís del Meteocat i podran parar les classes, però hauran de mantenir l'horari d'obertura de les escoles.

"És a dir, les escoles estaran obertes, però no et garanteixen que les escoles facin la seva funció?", es planteja Tascón, que afirma que davant d'aquesta mesura l'aFFaC posarà "el crit al cel", fins que s'aclareixi el procediment d'actuació i si les hores en què les classes estaran parades es consideraran lectives o no.

Tot i les mesures, moltes d'elles ja en plena aplicació, des de l'aFFaC, consideren que"el Departament està improvisant". Belén Tascón comenta que des de l'entitat no consideren una solució factible "adaptar els espais per a una funció que no han de fer".

L'any passat l'aFFaC ja va denunciar les altes temperatures que es patien a les aules a través de les seves xarxes socials. De fet, una fotografia d'un termòmetre a més de 40 graus a l'Escola Auró, al barri de l'Eixample, a Barcelona, es va fer viral i va propiciar l'inici de les protestes al voltant d'aquesta problemàtica i l'exigència d'un pla de xoc d'adequació a les altes temperatures.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari