Àmbit de la notícia
Social

Gairebé el 40% dels discursos de les alcaldables de Barcelona durant la campanya no han estat vertaders

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Verificat ha col·laborat amb mitjans de comunicació com ara El Periódico de Catalunya o Newtral per desmentir notícies falses a través de xarxes socials. Font: iStock.
    Verificat ha col·laborat amb mitjans de comunicació com ara El Periódico de Catalunya o Newtral per desmentir notícies falses a través de xarxes socials. Font: iStock.

Verificat ha analitzat tres debats electorals i catorze entrevistes durant la campanya electoral de Barcelona.

Ada Colau ha estat la candidata a l'alcaldia de Barcelona que més ha dit la veritat durant la campanya electoral i Daniel Sirera el que menys, segons dades de l'informe 'Radiografia de la desinformació política a la campanya electoral de Barcelona del 2023', elaborat per les 'fact-checkers' (verificadores de dades) de l'associació Verificat a partir de l'anàlisi de tres debats electorals i catorze entrevistes realitzades com a prèvia als comicis del passat 28 de maig.

Xavier Trias, candidat de la llista més votada a Barcelona, ha estat el segon candidat que més ha dit la veritat, seguit de Jaume Collboni, del Partit Socialista. Ernest Maragall, d'Esquerra Republicana, ha estat l'alcaldable que més dades falses ha aportat durant la campanya, mentre que Anna Grau, de Ciutadans, i Daniel Sirera, del Partit Popular, han estat les candidates que més han recorregut a les informacions no comprovables.

Durant les setmanes de campanya electoral, l'equip de Verificat ha contrastat 414 afirmacions, de les quals 269 s'han considerat verdaderes; 52, enganyoses; 18, falses i 14, veritats a mitges. En 48 casos no s'ha pogut arribar a un veredicte per la falta de dades que validin o refutin les dades i, en 13 casos, el veredicte ha estat 'T'ho expliquem', on s'ha considerat que cal afegir context a la declaració per millorar la seva comprensió.

Per assegurar una igual representativitat de totes les formacions polítiques, s'ha treballat amb una mostra limitada formada pels debats de RAC1, Betevé i TV3, així com les entrevistes de les set candidates amb representació al ple de l'Ajuntament emeses als programes 'Els Matins de TV3' i 'El Matí de Catalunya Ràdio'.

#DebatVerificat i ‘Barcelona en dades’

Més enllà de les verificacions dutes a terme durant la campanya electoral, Verificat ha posat en marxa el portal interactiu 'Barcelona en Dades' amb informació contrastada i actualitzada dels temes que més preocupen les barcelonines i que més han aparegut en entrevistes, debats i xarxes socials durant els mesos previs a les eleccions.

A més, abans de l'inici de la campanya, Verificat es va aliar amb l'entitat juvenil deba-t.org per organitzar el primer debat electoral on totes les dades havien estat prèviament verificades per l'equip de 'fact-checking' de l'entitat. L'acte va comptar amb la presència dels representants de tots els partits amb representació al ple del consistori, entre els quals es trobaven, per exemple, Jordi Martí, número dos de Barcelona en Comú, o Ester Capella, número tres d'Esquerra Republicana.

Per garantir el funcionament del debat, les participants van enviar les seves dades a Verificat abans de l'acte perquè l'equip de política de l'entitat les pogués revisar i fer les correccions oportunes.

Durant la celebració del debat, la majoria de les candidates es van cenyir a les dades prèviament verificades. No obstant això, l'equip de periodistes de Verificat va haver d'intervenir en set ocasions per matissar informacions.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Verificat (@verifi_cat)

Verificació de dades amb ADN català

Verificat és una associació sense ànim de lucre que va néixer l’any 2019 com a projecte pilot per verificar la campanya electoral a l’alcaldia de Barcelona. L'entitat va ser impulsada per per Carina Bellver, Lorenzo Marini, Carola Solé, Alba Tobella, Roser Toll i Elisa Vivas i té la missió de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet a través del periodisme i l’educació. Tot plegat amb l'objectiu d'aconseguir una societat més ben informada, més crítica, més sana i més democràtica.

L’entitat treballa la informació des de la branca de la verificació de dades, un vessant del periodisme que té el seu origen a principis del segle XX i que sorgeix com a mecanisme de control intern als mitjans de comunicació. Des de l’inici de la seva activitat, l’associació s’ha especialitzat en la fiscalització de la política de Catalunya, el discurs d’odi i la desinformació científica.

Verificat és la primera plataforma de verificació de dades a Catalunya i l’única amb el reconeixement de la International Fact-Checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Al llarg dels seus quatre anys d’història, l’entitat ha col·laborat amb mitjans com ara El Periódico de Catalunya, Newtral, Europa Press o eldiario.es.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari