Àmbit de la notícia
Ambiental

Noves estratègies per caminar cap a un futbol més sostenible

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Les federacions de futbol europees i els seus clubs afiliats estan fent passos importants cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
    Les federacions de futbol europees i els seus clubs afiliats estan fent passos importants cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  • La Unió Europea va votar a favor, recentment, en la prohibició de l'ús del cautxú en gespes artificials en instal·lacions esportives.
    La Unió Europea va votar a favor, recentment, en la prohibició de l'ús del cautxú en gespes artificials en instal·lacions esportives.
  • El projecte, finançat per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+, promou els ODS en el sector del futbol i l'esport.
    El projecte, finançat per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+, promou els ODS en el sector del futbol i l'esport.

'SDG Striker', projecte liderat per Ecoserveis, presenta casos d’èxit d'adaptació a la futura prohibició de la Unió Europea en l’ús del cautxú en camps de gespa artificial, un canvi que afectarà les entitats esportives.

Els canvis que s'estan produint a causa del context d'emergència climàtica en el qual ens trobem afecta tots els sectors socioeconòmics. El món de l'esport n'és un, motiu pel qual aquest àmbit també ha d'adoptar noves estratègies de desenvolupament sostenible per afrontar l'actual situació, Les decisions que s'estan prenent des d'Europa per tal de caminar cap a una transició ecològica afectaran les organitzacions esportives que han de començar a adaptar-se a la nova realitat que està irrompent en les nostres vides.

Per facilitar aquesta transició, el projecte 'SDG Striker', liderat per Ecoserveis, promou els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el sector de l'esport, fomentant projectes per conscienciar les entitats esportives del seu paper en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta iniciativa internacional, emmarcada en el programa europeu Erasmus+, arriba a la seva fi aquest mes de juny després de més de dos anys promovent iniciatives locals lligades a l'emergència climàtica.

Concretament, 'SDG Striker' ha dut a terme proves pilot amb tres federacions de futbol UEFA: la noruega, la portuguesa i l'escocesa. Juntament amb elles s'han impulsat projectes al voltant de la instal·lació de panells solars fotovoltaics a les instal·lacions esportives; accions per augmentar l'eficiència energètica en aquests espais i conscienciar sobre la pobresa energètica, o la cerca d'alternatives als microplàstics que s'utilitzen als camps de futbol de gespa artificial.

Prohibició de l'ús del cautxú

Recentment, des de la Unió Europea (UE) s'ha aprovat la prohibició de l'ús de cautxú en gespes artificials a les instal·lacions esportives, així com altres materials que generen microplàstics. Es tracta d'una mesura que tindrà conseqüències en clubs i federacions esportives a causa de l'àmplia utilització d'aquest material, en aquest cas, en camps de futbol. Per tal que les entitats esportives puguin dur a terme aquest canvi i establir estratègies per substituir aquest material, s'ha establert un període de transició de vuit anys.

La decisió presa, que va comptar amb el vot favorable del Comitè Europeu de Registre, Avaluació i Autorització de Substàncies Químiques (REACH), va arribar amb certa polèmica. I és que l'estat de desenvolupament d'alternatives sostenibles viables encara és incipient. A més, la prohibició de l'ús de cautxú reciclat suposa un fre en la reutilització de pneumàtics, fet que implica un possible augment de la seva incineració exportació a tercers països amb regulacions ambientals menys estrictes, resultant en un major impacte per al medi ambient.

Precisament, una de les proves pilot impulsades des del projecte 'SDG Striker' va versar al voltant de la cerca d'alternatives als microplàstics de cautxú. Així, juntament amb la Federació de Futbol de Noruega, es va crear un pilot referent en adaptació a les interdiccions, ja confirmades, a l’ús de cautxú. El projecte pretén demostrar la viabilitat d’alternatives d’origen orgànic a aquest material en climes freds, com el noruec.

Manuals per replicar les proves pilot

Amb la idea que els casos d'èxit treballats amb aquestes tres federacions puguin inspirar canvis a les entitats esportives d'arreu d'Europa, 'SDG Striker' proporciona una sèrie de manuals que inclouen pas per pas com replicar les proves pilot, amb consells i lliçons apreses durant els darrers anys per a poder superar les barreres que s'han identificat. A més, també s'han elaborat manuals sobre l'avaluació dels pilots i una guia sobre les solucions de sostenibilitat actualment disponibles i orientades, sobretot, a organitzacions esportives.

Des d'Ecoserveis destaquen que molts clubs ja estan implementant mesures en aquest sentit, sobretot al voltant de l'eficiència energètica i l'energia solar. No obstant això, consideren que les dues principals barreres amb les quals es troben les entitats esportives per replicar les proves pilot és la manca de finançament i la falta de compromís per part de les juntes directives.

"Abordar aquestes limitacions és clau per afavorir la implementació dels ODS a les organitzacions esportives", consideren. Ecoserveis apel·la a convocatòries de finançament de la UE i els governs nacionals i regionals, així com a l'impuls de projectes de conscienciació destinats a trencar la barrera de la manca de compromís.

A més d'Ecoserveis, i les tres associacions de futbol UEFA esmentades, el projecte també ha comptat amb la participació d'altres dues organitzacions tècniques, com l'Institut de l'Energia de la Universitat Johannes Kepler i la Xarxa Europea de Desenvolupament del Futbol.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari