Obertament posa en marxa una campanya per lluitar contra l’estigma de la salut mental a la feina
Comparteix
El web de la iniciativa #HiGuanyemTots ofereix recursos, pautes i solucions a empreses, directives i treballadores per abordar la problemàtica de la salut mental a l’entorn laboral.
“A la feina, hauríem de poder explicar als nostres companys i companyes que tenim un problema de salut mental”. Són paraules de l’Ángel Urbina, enginyer industrial i membre de la junta de Salut Mental Catalunya, qui fa anys, quan encara era estudiant, va patir un problema de salut mental greu. D’aleshores ençà, ha aconseguit treballar, tenir una filla i fer una vida absolutament normal.
El testimoni de l’Ángel és un dels que recull la campanya #HiGuanyemTots, que ha posat en marxa l’entitat Obertament amb l’objectiu de reduir l’estigma en salut mental dins l’àmbit laboral.
"A la feina, hauríem de poder explicar als nostres companys i companyes que tenim un problema de salut mental”
— Obertament (@obertament_sm) October 30, 2023
L'Ángel és enginyer industrial i activista a Obertament#HiGuanyemTots https://t.co/rlULuti4Z2
La campanya, que s’ha desplegat al lloc web higuanyemtots.org, sorgeix arran dels resultats de l’informe que Obertament va presentar a principis del mes d’octubre sobre salut mental i estigma a les organitzacions catalanes, en què es va recollir l'opinió més de set-centes persones entre professionals i empreses.
Entre altres conclusions, l’estudi fa palès que el 90% de les persones que han passat per un problema de salut mental no s’ha vist amb cor de parlar-ho obertament a l’entorn laboral; a més, el 60% de les treballadores que ha tingut un problema de salut mental no ha deixat d’anar a la feina; el 40% de les persones ocupades considera regular o dolent el seu estat actual de salut mental; i el 52% de les treballadores que han deixat d’anar a la feina per una problemàtica de salut mental assegura haver ocultat el motiu de l’absència.
La lluita contra la discriminació per temes de salut mental és una altra de les raons de ser de la iniciativa i una qüestió que urgeix posar fil a l’agulla, atès que, com indica l’informe d’Obertament, el 45% de les persones treballadores creu que una persona amb un problema de salut mental seria tractada injustament i discriminada a la feina.
“Em feia por i vergonya, em sentia molt culpable d’agafar la baixa”, explica la Dunia Talleda, tècnica de comunicació digital i una altra de les veus que formen part de la campanya #HiGuanyemTots, a l’Albert Om, una de les cares conegudes que participa en la iniciativa.
Testimonis com el seu, el de l’Ángel, i molts altres que es poden veure al lloc web, deixen clar que ha arribat l’hora d’actuar per trencar l’estigma que acompanya la salut mental en molts àmbits de les nostres vides, com el laboral, on encara queda molta feina per fer.
Un espai amb solucions, eines i recursos per abordar la salut mental a l’àmbit laboral
A través del web de la campanya, Obertament es proposa contribuir a prendre consciència de l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de salut mental a l’entorn laboral i promoure que les empreses actuïn activament per abordar aquesta problemàtica i formin part de la solució.
Per fer-ho, a banda de les històries personals i testimonis que trenquen el tabú de patir un trastorn de salut mental a la feina, el web de la campanya posa a l’abast de treballadores, directives i empreses un ampli ventall d’eines, pautes i recursos pràctics i accessibles per treballar i abordar la salut mental a l’entorn laboral.
Ho expressa així un altre dels testimonials de la iniciativa, David Sancha, Mental Health Officer de SEAT-Cupra, qui adreça a les empreses el missatge que “la conversa sobre salut mental ha vingut, es quedarà i és el nostre futur”.
Amb tot, entre altres solucions, aquesta plataforma en línia ofereix entrenament per als líders de les empreses, formació i recursos destinats tot el personal de les empreses, i la possibilitat de facilitar a les companyies campanyes de comunicació internes sobre salut mental. La idea és ajudar a facilitar un canvi perquè a l’àmbit laboral es comenci a parlar de salut mental i no es defugi la qüestió. Per tant, es tracta de virar l’enfocament sobre la salut mental d’un problema individual a una visió organitzativa.
“L'objectiu és deixar enrere el tabú i instaurar una nova cultura a l'empresa, on la salut mental i física tenen el mateix valor, no només beneficia els treballadors, també el compte de resultats de les empreses”, exposen des d’Obertament.
En aquest sentit, s’apunta que una bona gestió de la salut mental a l’empresa pot afavorir la reducció de l'absentisme i el presentisme, augmentar la productivitat, millorar el clima laboral, així com optimitzar la captació i retenció de talent, entre altres beneficis. “Ja tenim casos d’èxit amb empreses de diferents mides i sectors que han dut a terme el projecte”, afirmen des de l’entitat.
En suma, la iniciativa d’Obertament per trencar l’estigma de la salut mental a l’entorn laboral es pot resumir en els tres missatges força que estructuren la campanya: “Parlem-ne”, perquè la salut mental a la feina deixi de ser un tema tabú i millorin les vies de comunicació entre empresa i treballadores; “treballem-ho”, perquè s’activin solucions i recursos que les empreses posin en pràctica en l’àmbit de la salut mental; i “hi guanyem tots”, perquè allò que és bo per a les treballadores, és millor per a l’empresa.
Afegeix un nou comentari