El Sindicat de Llogateres posa en marxa la campanya ‘Contra l’especulació, defensem el 30%!’
Comparteix
El col·lectiu vol denunciar la "voluntat ferma" de l’Ajuntament de Barcelona de desactivar la mesura del 30% d’habitatges a preu regulat amb diverses modificacions.
El Sindicat de Llogateres ha denunciat aquesta setmana en roda de premsa que, segons l’entitat, el nou equip de govern municipal de Barcelona vol retallar el 30% d’habitatge protegit que, per llei, ha d’haver-hi a la ciutat, mitjançant l’aprovació de diverses mesures.
La protecció de l’habitatge es va aprovar a finals de l’any 2018, establint-se en el 30% del total de la ciutat. Barcelona va ser la primera ciutat de Catalunya on els sindicats pel dret a l’habitatge van guanyar aquesta mesura que, en un principi, limitava la situació d’aquests habitatges a noves zones de creixement, situades fora de la ciutat, o zones de grans transformacions internes, com ara el 22@ o la Sagrera.
Ep! Diuen que la mesura del 30% no funciona... però és veritat?
— Sindicat de Llogateres i Llogaters (@SindicatLloguer) November 13, 2023
Collboni i la patronal immobiliària volen desactivar la mesura del 30% perquè limita els beneficis del capital rendista i amplia el dret a l’habitatge i a la ciutat.
Atenció al fil pic.twitter.com/K3850d7JBs
Aquesta mesura va fer que fossin les mateixes promotores immobiliàries les que tenien l’obligació d’incloure habitatge assequible a les noves promocions, de manera que els habitatges protegits es poguessin distribuir per sota del preu de mercat, "afavorint així la cohesió social i urbana i igualant-nos a experiències europees més avançades", expliquen des del Sindicat, que, ara, posa el focus en "els ajustos a la mesura que l’alcaldia de Barcelona vol dur a terme a partir de la creació d'un grup d’expertes per ajustar el percentatge".
Des de l’entitat, a més, expliquen que l’Ajuntament ha declarat que la mesura no funciona "sense aportar cap mesura que ho demostri" i que ja ha intentat en dues ocasions retallar el 30% durant el present mandat.
Una mesura implementada amb poc èxit
Des del 2018, s’han aconseguit seixanta pisos protegits a la ciutat de Barcelona, una xifra que, des del Sindicat de Llogateres i altres col·lectius pel dret a l’habitatge, com ara la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, consideren que "no és particularment alta".
Les entitats expliquen que, la mesura del 30%, "va patir un boicot des del primer minut", argumentant que, ja l’any 2017, el Partit Socialista i Esquerra Republicana, van exigir que, per aprovar la norma, no s’apliqués la suspensió de llicències mentre aquesta es tramitava, fet que va donar un cert marge de temps a les promotores per demanar llicències abans que la normativa entrés en vigor.
Daniel Pardo, de la @AssBarrisDT:
— PAH Barcelona (@PAH_BCN) November 13, 2023
"La mesura del 30% és clau perquè les famílies barcelonines puguin viure a la seva ciutat -tant al centre com als barris- a un preu assequible i que el centre no quedi només per a rics i turistes". pic.twitter.com/QZroD2iQ3o
A més, l'aprovació de la norma es va ajornar dos anys per les operacions en curs. Aquest endarreriment va provocar que gairebé seixanta expedients quedessin exempts de complir amb el 30%, perquè ja tenien certificat urbanístic o per haver justificat una compravenda abans de juliol del 2016.
"Per acabar-ho d'abodar-ho", segueixen des del Sindicat,"la crisi sanitària del 2020 va empitjorar-ho tot quedant aturada l'activitat constructiva arreu, fet que va endarrerir dos anys més l'aplicació de la norma, que funciona en les grans promocions i rehabilitacions".
Davant la possible retallada de la norma, el Sindicat de Llogateres va anunciar en roda de premsa una sèrie de mobilitzacions, a més d'animar teixit social de Barcelona perquè participi i doni suport a les accions de protesta.
Afegeix un nou comentari