Àmbit de la notícia
Informàtic

Set dones i dues entitats reconegudes amb els Premis ‘DonaTIC 2023’

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Les guardonades amb els premis 'DonaTIC 2023' durant la cerimònia d'entrega de premis al Convent de Sant Agustí. Font: TIC Catalunya.
    Les guardonades amb els premis 'DonaTIC 2023' durant la cerimònia d'entrega de les condecoracions al Convent de Sant Agustí. Font: TIC Catalunya. Font: TIC Catalunya

A l'edició d'enguany dels premis s'havien presentat gairebé noranta candidatures.

Dues entitats i set dones van ser reconegudes la setmana passada amb els Premis 'DonaTIC 2023', els guardons impulsats pel Govern de la Generalitat que reconeixen el talent i lideratge femenins en l'àmbit de les tecnologies. La cerimònia d'entrega de premis es va celebrar el passat dijous al Convent dels Àngels, a Barcelona, i va comptar amb la presència del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, acompanyat de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, i la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo.

Els premis tenen l'objectiu de visibilitzar el paper de les dones en tots els vessants de les noves tecnologies digitals i les disciplines conegudes com a ‘CTEHM’, sigles que corresponen a Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Humanitats i Matemàtiques. Els guardons són una iniciativa impulsada per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball en el marc del 'Pla DonaTIC', en el que col·laboren diverses entitats i institucions com ara l'Institut Català de les Dones (ICD), l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'associació Tertúlia Digital.

L’edició 2023 dels Premis ‘DonaTIC’ va reconèixer la tasca de les següents dones:

  • En la categoria 'emprenedora', es va reconèixer l'enginyera informàtica Conxi Perez, dona referent en el món del videojoc molt compromesa amb la promoció de les dones en l'àmbit de les TIC des de l'associació Women Angels for STEAM.
  • En la categoria ‘professional’, es va reconèixer l’enginyera de telecomunicacions Mireia Colina per les seves dues dècades d’experiència al sector espacial, en les que ha treballat en diferents països i institucions, com ara l’Agència Espacial Europea.
  • En la categoria ‘acadèmica’, es va reconèixer a l’enginyera informàtica Aïda Valls, especialista en anàlisi de dades i sistemes de recomanació.
  • En la categoria ‘divulgadora’, es va reconèixer a la bioquímica Àurea Rodríguez, creadora de #SINERGENTs, blog sobre innovació i tecnologia per a tots els públics que es publica en diferents mitjans de comunicació.
  • En la categoria ‘revelació’, es va reconèixer a l’enginyera de tecnologies industrials Alba Badia, presidenta i responsable de les operacions de llançament de Cosmic Research, associació estudiantil vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa.
  • En la categoria ‘estudiant universitària’, es va reconèixer a l’estudiant d’enginyeria informàtica i enginyeria electrònica de telecomunicacions Ainhoa Castaño, que participa activament en diferents iniciatives de dinamització del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • En la categoria ‘estudiant de Formació Professional’, es va reconèixer a l’estudiant del cicle formatiu de grau superior d’administració de sistemes informàtics Emma Casadevall, que ha dut a terme un projecte aplicació de la intel·ligència artificial connectada a una polsera Bluetooth que, en activar-la, pot ajudar a una persona que es trobi en una situació de perill.

Iniciatives empresarials i sense ànim de lucre referents al sector

Els guardons 'DonaTIC', a més de persones individuals, reconeixen també a organitzacions, siguin empresarials, institucions, entitats o centres de formació.

Enguany, en la categoria d’entitats es va premiar la tasca de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat amb la seva iniciativa '+Dones3. Ciència, Talent i Tecnologia', que té com a objectiu fomentar la igualtat efectiva i real d’oportunitats entre homes i dones en el món científic i tecnològic mitjançant activitats que promoguin la participació de les nenes i dones en tots els àmbits de la ciència i la tecnologia.

Pel que fa a les empreses, es va reconèixer el projecte STEM Women Congress de Launch in Barcelona. El Congrés té l’objectiu de divulgar la ciència i la tecnologia i aconseguir més dones en aquest sector. El projecte neix a Barcelona de la mà d’un grup de voluntàries que van voler accelerar la igualtat efectiva i reduir la bretxa de gènere en aquests àmbits.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari