Àmbit de la notícia
Cultural

10 activitats culturals imperdibles per celebrar l’últim mes de l’any

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona.
    L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
  • Detall del naixement de Jesús del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles.
    Detall del naixement de Jesús del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles. Font: Pessebre Vivent de Sant Fost de Campsentelles
  • Concurs de colles sardanistes a Tarragona
    Concurs de colles sardanistes a Tarragona Font: Enric Capdevila

El final de l’any s’acosta i les festivitats nadalenques arriben, en un context ple d’activitats culturals per a tota la família i tots els gustos que et permetran viure un mes de desembre engrescador.

Desembre és sinònim de Nadal, pessebres, pastorets i tradició. Una època màgica, plena de moments en família i amistats que omplen de joia les vetllades de celebració. És ben sabut que l’agenda cultural està plena d’activitats i tallers que festegen el folklore de l’època, però hi ha un ampli ventall de propostes que també descentralitzen el Nadal i aposten pels diferents vessants de les arts escèniques.

Es podrà gaudir d’exposicions que mostren el material didàctic de l’escriptor Lluís Folch i Torres, esdeveniments amb la sardana com a protagonista, un concert de cant coral que farà vibrar i la celebració més important del calendari del bestiari festiu de Catalunya, el Festivitas Bestiarum. Us presentem tot això i molt més en les deu activitats culturals imperdibles d’aquest desembre.

La Federació de Cors de Clavé celebra un dels seus actes anuals més esperats i, enguany, hi recitarà la cantata ‘Un cant a la vida’, amb lletra inspirada en la poesia de Rosa Maria Mestres i música de Xavier Teruel. Seran les instal·lacions del teatre La Faràndula de Sabadell les que acolliran el concert, el divendres 1 de desembre, a les 20 h del vespre. Les entrades ja estan disponibles i tenen un cost de sis euros.

Enguany, els cors que participaran en aquest concert conjunt són: Estrella Daurada i Coral Violes de Sabadell, Joventut terrassenca de Terrassa, Talia de Sabadell, la Violeta de Vilanova del Vallès, Unió Santcugatenca de Sant Cugat del Vallès i la Coral Clavé, amb la participació de la Coral de Camprodon i la Fundació Club Natació Sabadell.

Des de les 11 h del matí fins a les 19 h de la tarda, l’espai Can Masdeu de Barcelona acollirà aquesta gran celebració que aplega un grapat d’activitats per a tots els públics. Es podrà gaudir de l’espectacle infantil ‘La memòria de l’aigua’, s’organitzarà un dinar popular vegetarià, pel qual ja estan obertes les inscripcions.

La gran protagonista de la tarda serà la música, amb el bingo musical, el concert del grup Electro ma non troppo i els dj. BeTogether. S’oferirà un espai de canguratge per a totes les famílies que ho necessitin. Enginyeria Sense Fronteres convida a tota la ciutadania a participar i celebrar amb l'entitat la seva festa anual.

  • Tallers de Nadal de la Casa dels Entremesos (2, 12 i 15 de desembre)

La Casa dels Entremesos presenta una programació nadalenca a les seves instal·lacions, a Barcelona, amb tres tallers d’artesanies per crear elements tradicionals i decorar les llars. El primer d’ells s’anomena ‘Crea picarols per rebre l’esperit’, en el qual s’elaborarà una manualitat de Nadal. L’impartirà l’equip dels Pessebristes de Ciutat Vella i les inscripcions ja estan obertes.

El segon és ‘Teixeix el teu tió’, on crearà un petit tronc màgic amb ganxet. La professora és Lady Crochet i el cost és de divuit euros. És necessari portar ganxet de quatre mil·límetres i tenir coneixements de cadeneta i punt baix. Cal inscriure’s per a participar. Finalment, hi ha ‘Decorem l’arbre amb origami’, de la mà de l’estudi Imakiro i té un cost de setze euros, amb el material inclòs. Les reserves estan disponibles.

Una de les dates més assenyalades en el calendari de la cultura popular catalana i la imatgeria festiva és el Festivitas Bestiarum, que enguany celebra la seva desena edició. La població que acull l’acte és Sant Vicenç dels Horts, concretament a les instal·lacions del Centre Cultural i Cívic Virgínia Amposta, el diumenge 3 de desembre, a les 12 h. La impulsora és l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb la finalitat de commemorar el Dia Europeu del Bestiari Festiu.

En aquesta gala s’entregaran els premis BEST, guardons que reconeixen els projectes originals de les entitats que formen part del sector del bestiari festiu i de les iniciatives de la societat en benefici a la cultura popular. L’assistència és gratuïta, però és necessària la inscripció per qüestions d’aforament.

Lluís Folch i Torres va ser un escriptor, pedagog i professor que va nodrir les lletres i les arts catalanes gràcies a la seva tasca educativa i cultural. És la Fundació Folch i Torres qui impulsa la mostra, on es podrà trobar elements com llibres, revistes i obres inèdites de l’autor.

L’exposició es pot visitar a l’Espai Massagran de la Torre Folch, al municipi de Palau-solità i Plegamans. L’accés és gratuït i els horaris són: de dilluns a divendres, de 16 a 21 h, i els dissabtes, de 10 a 14 h.

Un any més, el nucli de Castelló es transformarà en un gran pessebre vivent que reviurà l’època del naixement de Jesús. El municipi sencer comptarà amb quaranta escenaris costumistes que representaran escenes bíbliques i oficis antics, la majoria dels quals es realitzaven als pobles de muntanya, com és el cas de Castelló. Una experiència immersiva i realista que transporta a les espectadores mils d’anys enrere.

És l’Associació Masia de Castelló l’encarregada d’organitzar, any rere any, aquest acte de tradició. Les entrades per a assistir ja estan a la venda i es poden adquirir per deu euros les persones adultes i sis euros els infants. Els horaris i els passis es poden consultar a la pàgina web de l’entitat.

La Sala Ruïnes del Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona acull aquesta mostra fotogràfica centrada en l’art drag, el transformisme i la dissidència sexual. Són una trentena d’imatges, capturades entre el 2018 i el 2020, les que traslladaran a l’espectadora dins la realitat i la quotidianitat de l’escena queer de la capital catalana.

L’autor i fotògraf és Isaac Flores i l’objectiu que pretén transmetre és la denúncia sobre la intolerància i odi que han rebut les persones del col·lectiu LGTBIQ+. Es pot visitar l’exposició en l’horari del centre cívic, de dilluns a divendres, de 9 h a 22 h, i dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h. L’assistència és gratuïta.

  • Xerrada ‘El simbolisme de les figures del pessebre’ (14 de desembre)

El pessebre compta amb un nombre elevat de figures que representen personatges, oficis i símbols bíblics que conformen un significat i una cohesió en aquesta tradició. Descobrir i analitzar el simbolisme d’aquestes i donar resposta a preguntes i fets curiosos del pessebre és la temàtica principal de l’acte, presentat pel frare Valentí Serra de Manresa. La interpretació musical del violoncel·lista Xavier Mas amenitzarà la jornada.

La xerrada és impulsada per la Fundació Iluro de Mataró i se celebra a l’Ateneu Centre Cultural de la mateixa entitat, a la capital del Maresme. És el dijous 14 de desembre, a les 12 h. L’entrada és lliure i gratuïta. Serra de Manresa va publicar el llibre ‘Entrem dins del Pessebre. Un petit Univers a les teves mans’, i és una persona coneixedora d’aquest àmbit. El dissabte 2 de desembre, també se celebra la xerrada a la Parròquia de Sant Francesc d'Assís de Reus.

Diferents espais de Girona i Salt seran l’escenari d’acollida d’una nova edició del festival, el qual posa el focus en el talent local i independent. El Neu! Compta amb concerts fins al 28 de gener, i durant el mes desembre concentra tres actuacions imperdibles. L’artista vallesana Anna Andreu presenta ‘La mira’, el seu darrer disc, amb melodies de guitarra, bateria i teclat. És el dissabte 16 de desembre, a les 12 h, a la sala La Volta de Girona.

El mateix dia, però a les 20 h del vespre Smoking Bambino torna als escenaris per presentar el seu últim àlbum ‘Llampigots i bufarandes’, una cançó d’autor íntima amb tocs de blues i jazz. És a la sala La Planeta de Girona. Per acabar, la banda de rock alternatiu Cala Vento arriba amb un nou disc sota el braç, ‘Casa linda’. Es podrà escoltar el divendres 22 de desembre, a les 22 h, a la sala La Mirona de Salt. Tots els concerts són gratuïts. La Fundació SGAE participa en l’organització del festival.

Un any més, culmina un dels actes més esperats del món sardanista, en el qual es premiarà a persones i entitats que han desenvolupat una tasca de defensa i conservació de la sardana. Són els premis de més prestigi d’aquest àmbit de la cultura catalana. La Confederació Sardanista de Catalunya n’és l’organitzadora i, enguany, ha preparat un programa molt especial.

El grup mataroní The Tyets i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona oferiran un concert plegats, en un context de celebració per tot el que han aconseguit per la música aquest 2023. L’acte és al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, el dissabte 16 de desembre, a les 18 h. L’entrada és lliure i gratuïta, però és necessari inscriure’s.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari