Àmbit de la notícia
Cultural

L'escoltisme i el guiatge fa arribar la Llum de la Pau a Catalunya

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • L'acte de rebuda de la 24a edició de la Llum de la Pau a Catalunya s'ha celebrat al Monestir de Montserrat.
    L'acte de rebuda de la 24a edició de la Llum de la Pau a Catalunya s'ha celebrat al Monestir de Montserrat.
  • L'acte de rebuda de la 24a edició de la Llum de la Pau a Catalunya s'ha celebrat al Monestir de Montserrat.
    ‘Juguem en Pau’ és la temàtica de l'edició d'enguany. Font: Minyons Escoltes i Guies

La Plaça de l'Abadia de Montserrat ha accolit l'acte de rebuda de la Llum de la Pau de Betlem a Catalunya, un esdeveniment anual promogut per l'escoltisme i el guiatge internacional.

Montserrat s’ha convertit, aquest cap de setmana, en l’escenari de la rebuda de la 24a edició de la Llum de la Pau a Catalunya. L'acte, organitzat per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) i l'Agrupament Escolta i Guia La Bestorre, de Monistrol de Montserrat, en col·laboració amb el Centre Marista d’Escoltes i Joves La Salle Catalunya, ha congregat a membres de diferents agrupaments, autoritats locals i la comunitat en general.

L'esdeveniment ha començat amb l'encesa de torxes davant del Cremallera de Montserrat, amb la flama de la Llum de la Pau que l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz ha recollit a Perpinyà a l’associació escolta francesa. Les torxes han acompanyat el recorregut de la flama fins a la plaça de l’Abadia, en ple escenari natural i envoltada per les parets rocoses de Montserrat. 

L’agrupament monistrolenc ha dirigit unes paraules al públic, donant la benvinguda a l’acte i introduint la temàtica d’enguany de la Llum de la Pau, ‘Juguem en Pau’. En la seva intervenció, les representants de l’agrupament han destacat la importància del joc com a eina de transformació social i “un camí d'amistat i felicitat” que cal compartir amb tothom, malgrat les diferències. “Reivindiquem que el món sigui un espai on tothom pugui accedir al joc, perquè ja n’hi ha prou de guerra, fam, exclusió social i violència estructural”, han recalcat.

La Llum de la Pau de Betlem, marcada per la violència a la Franja de Gaza

Es tracta d’un projecte promogut pel moviment escolta i guia internacional, el qual convida a compartir la ‘llum’ com a símbol de pau. Aquesta, és una flama que els escoltes i guies d'Àustria encenen a Betlem, Cisjordània, i des d'allà s'escampa pel món gràcies als escoltes i les guies que la van compartint, simbolitzant la pau que esperem que arribi a tots els racons del nostre planeta.

Enguany, la Llum de la Pau adquireix un significat especial, ja que, a causa del conflicte israelianopalestí no s'ha pogut recollir la flama a Betlem. No obstant això, la flama que il·lumina Montserrat és la mateixa que els Escoltes i Guies d'Àustria van encendre l'any passat i han mantingut viva tot l'any.

Des de l’escenari, l’administrador general de MEG, Marc Garcia ha posat en rellevància el treball per la pau que es duu a terme des del moviment escolta i guia, prenent enguany un especial sentit. “Continuem amb el compromís d’educar als infants i joves en la cultura de la pau, alhora que no podem mirar cap a un altre costat”, ha afirmat, tot afegint: “demanem l’alto al foc immediat i que s’aturi la violència”.

Els infants i joves de l’Agrupament Escolta i Guia la Bestorre han ofert una reflexió sobre la pau a través del joc, la vulneració dels drets a la infància, a més d’evidenciar l’essencialitat d’un món sense violència. Amb parlaments de les autoritats locals, l'acte ha destacat la implicació del moviment escolta i guia per a fomentar la cultura de la pau.

L'Orfeó Monistrolenc ha amenitzat la vetllada amb la seva actuació, mentre s’ha realitzat l'encès d'un dibuix amb espelmes del lema ‘Juguem en Pau’. L'acte ha conclòs amb les persones participants enduent-se la Llum de la Pau amb el seu fanalet amb l’objectiu de continuar difonent la flama arreu del territori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari