Àmbit de la notícia
Ambiental

Neix CEL Coop, un segell per impulsar les comunitats energètiques locals cooperatives

Entitat redactora
L'Apòstrof SCCL
Autor/a
FCTC
  • Neix CelCoop
    Neix CelCoop

Una quarantena de cooperatives federades uneixen esforços per avançar cap a la justícia energètica i la transició ecosocial

 

Una quarantena de cooperatives de l'FCTC han creat CEL Coop, un segell de qualitat que té per objectius impulsar comunitats d’energia local en forma de cooperativa, avançar cap a la transició ecosocial i guanyar justícia energètica. Sota aquesta marca, s'ofereix un acompanyament integral a totes les persones i entitats -públiques o privades- que vulguin crear una Comunitat d'Energia Local (CEL) cooperativa o que ja estiguin en procés de constitució. 

La iniciativa arriba en un moment en què, a Catalunya, cada cop hi ha més CEL. Es tracta d'iniciatives col·lectives que neixen amb la fita de generar energia renovable -elèctrica o tèrmica- i destinar-la a l'autoconsum, a entitats que tenen necessitats energètiques o a col·lectius que es troben en risc de pobresa energètica.

Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s'ajusta a l'hora de crear una comunitat energètica local: “Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s’ajusta a l’hora de crear una comunitat d’energia local”, afirma Moisès Martínez Fèlix, un dels impulsors del segell i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Les cooperatives i les CEL comparteixen la majoria dels valors, com l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat, la solidaritat i l’ambició de promoure una transformació ecosocial al territori. Les CEL cooperatives són entitats obertes i participatives que poden generar energia neta; reduir la factura elèctrica i el risc d’oscil·lacions en el preu de l’energia; gestionar democràticament l’energia que s’autogenera, i treballar per la justícia social energètica. A partir d’ara, a més, aquestes iniciatives ciutadanes que es trobin en procés de creació o consolidació podran gaudir dels serveis de consultoria tècnica, d’instal·lació, de gestió energètica i d’acompanyament legal, financer o social que ofereixen les cooperatives membres del segell CEL Coop.

Un model d’èxit i de futur

Actualment, a Catalunya hi ha més de 100 comunitats energètiques que ja funcionen o que es troben en procés de creació, de les quals 49 han iniciat el procés per consolidar-se com a cooperatives. Cada dia més CEL proliferen arreu del territori i s’han convertit en una fórmula d’èxit.

N’és un exemple la CEL cooperativa de Mieres, constituïda fa poc més d’un any, i que avui integra unes 40 persones sòcies, que representen un terç dels habitatges del municipi. Entre els seus projectes destaca la instal·lació fotovoltaica amb bateries en règim d’autoconsum compartit al pavelló municipal, que ja està operativa. Un altre exemple és la CEL de Balenyà, que impulsa instal·lacions fotovoltaiques a diferents equipaments municipals, així com un cotxe compartit, diversos punts de càrrega de cotxe, i una xarxa de calor i fred basada en energia geotèrmica. També destaca la multiplicació de comunitats energètiques impulsades per les cooperatives agràries de Catalunya, com la cooperativa de Falset Marçà, que va néixer el 2023 per compartir energia fotovoltaica entre els seus socis.

Aquestes iniciatives col·lectives locals esdevindran clau els anys vinents per afavorir la transició d’un model energètic centralitzat –oligopòlic– cap a un model més descentralitzat i autogestionari. Són, en definitiva, un mitjà per lluitar contra la pobresa energètica, que permet una certa sobirania energètica, un aprofitament directe dels recursos propis i una millora en la democratització de la gestió de l’energia.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari