Àmbit de la notícia
Social

El Gimnàs Social Sant Pau necessita roba

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • Activitat dirigida adreçada a dones. Font: Xavi Torrent.
    El Gimnàs Social Sant Pau ofereix formació específica per a dones. Font: Xavi Torrent. Font: Xavier Torrent
  • Jove practicant boxa al Gimnàs Social Sant Pau. Font: Gimnàs Social Sant Pau
    Adaptar-se a les necessitats de les persones i del barri és important pel projecte. Font: Gimnàs Social Sant Pau. Font: Gimnàs Social Sant Pau

L’esport, l’activitat física i una bona higiene són una necessitat, ara també són un luxe que no tothom es pot permetre.

El Gimnàs Social Sant Pau torna a fer una crida per recaptar roba esportiva i còmoda per a les persones usuàries sense recursos, que poden fer servir les instal·lacions i, evidentment, necessiten roba neta. Actualment, es cerca més roba masculina, però totes les donacions són sempre benvingudes durant tot l’any. Aquestes es poden fer a la seva seu actual, que és provisional, ubicada al número 10 del Carrer Floristes de la Rambla de Barcelona.

És important destacar que el treball amb la gent més vulnerable facilita la seva integració. Fer esport amb altres persones, sense distingir raça, religió o poder adquisitiu, en igualtat de condicions, aporta evidents beneficis físics, però també mentals (ser més feliç, relacionar-se amb altres persones, compartir, etc.).

El que ara és el Gimnàs Social Sant Pau va néixer fa més de vuitanta anys. En els seus orígens, als anys quaranta, l’espai va obrir les portes com a Banys Populars de Barcelona. Volia servir per evitar que els veïns i veïnes del conegut barri xinès fossin un focus d’infeccions, d’igual manera que ho podien ser les treballadores o les persones de pas. Aleshores era el barri de Barcelona on es concentraven activitats poc amables, com la prostitució al carrer o el consum i tràfic de drogues. 

Després de molts anys, i una història llarga i complexa, el gimnàs canvia l’estructura i incorpora la paraula social al nom: ben important en el seu dia a dia. Escolten el veïnat i s’adapten a les necessitats per tal d’oferir un servei adaptat. Per exemple, va ser el primer gimnàs a tenir dutxes per a persones no binàries, també amplien l’horari durant el Ramadà i ofereixen els seus espais per esdevenir llocs de trobada per a gent gran, infants i joves.

Actualment, és un projecte únic de transformació social que ofereix una gran oferta esportiva, lúdica i social. Per exemple, hi ha disponible el servei de dutxes des de les 8 del matí fins al migdia per aquelles persones que no poden netejar-se a casa pel motiu que sigui: falta de subministraments, situacions de sensellarisme, infrahabitatges... També se’ls hi proporciona roba neta. A canvi, només demanen respecte cap a les altres persones usuàries i treballadores. A partir de les 13 h el gimnàs té un funcionament típic, amb classes dirigides i màquines.

 

 

Altres iniciatives socials que han treballat tenen a veure amb la protecció de les dones. Darrerament s’ha fet un curs d’autodefensa adreçat a prostitutes, però també s’havien tancat les piscines (quan hi havia piscina al local que actualment s’està reformant) per crear espais segurs on les dones puguin practicar esport allunyades de mirades o comentaris.

És important destacar la tasca col·laborativa que duen a terme, coordinant-se amb altres organismes, públics i privats, com són el CAP del Raval Nord, la cadena de supermercats Consum, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o fundacions com la Fundació Roure

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari