Àmbit de la notícia
Comunitari

Esplac revisa el seu mètode en els seus primers campaments pedagògics

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Primers campaments pedagògics d'Esplac
    Primers campaments pedagògics d'Esplac Font: Carmen Alonso-Villaverde Lacasa
  • Primers campaments pedagògics d'Esplac
    Primers campaments pedagògics d'Esplac Font: Carmen Alonso-Villaverde Lacasa
  • Primers campaments pedagògics d'Esplac
    Primers campaments pedagògics d'Esplac Font: Carmen Alonso-Villaverde Lacasa

Tendes, activitats, dinàmiques, gresca, debat, guitarres i reflexió als Campaments Pedagògics d’Esplac amb més de 60 participants d’una vintena d’esplais diferents.

Tot i que ha estat la primera vegada que Esplac organitzava un esdeveniment d'aquesta magnitud fan una valoració molt positiva, ja que els lligams que es van crear entre monitores i monitors van generar un munt d'eines i reflexions per aplicar en el dia a dia dels l'esplais i per de definir el mètode pedagògic d'Esplac.

Les persones participants van tenir l'oportunitat d'acampar, jugar i debatre en aquesta primera edició presencial, ja que l'any passat amb motiu de la pandèmia, van haver d'adaptar l'esdeveniment a format virtual. Durant els campaments pedagògics, monitores i monitors han gaudit d'activitats diverses, dinàmiques vivencials i espais de debat dirigits per l'Escola Lliure el Sol.

L'Alícia Antolín, membre de l'Equip de coordinació d'Esplac (Equico) i referent del projecte Línies Pedagògiques, ens comenta que "a través de dinàmiques, debats, compartir experiències i recursos hem parlat sobre els 4 eixos triats per les monis: participació infantil, assemblearisme, pensament crític i educació emocional".

Afirma també que "a partir de les experiències compartides i el discurs generat començarem la revisió i consens del mètode pedagògic dels esplais d'Esplac" i que "els Campaments Pedagògics han suposat un punt de partida per generar discurs envers el mètode pedagògic i com eduquem i volem educar els esplais d'Esplac".

A nivell de participació infantil, conclou que "crear espais de confiança és fonamental per la participació. Des de l'esplai hem de potenciar l'autonomia d'infants i joves. I allà on no arriben, fer acompanyament com a monitores i també des de l'ajuda mútua. Hem de connectar amb les seves inquietuds perquè els processos participatius siguin reals i no només puguin sinó que vulguin participar".

L'Aarón Linares, membre de l'Equip General del Sector Camp de Tarragona i participant en els Campaments Pedagògics, ho reafirma dient que "la participació infantil ha d'estar present en la revisió dels esplais, tant en espais decisoris com en la normalitat. Així aconseguirem un gran canvi, amb la figura del moni/adult com a acompanyant i l'infant al centre com a principal motor d'aquesta participació".

La Clara Bricullé, membre de l'Equip de coordinació d'Esplac i secretària general d'Esplac, ens explica que "ens vam adonar que no només podem treballar el pensament crític en activitats concretes, sinó que cal tenir-lo en compte en el dia a dia amb els infants. Com donem resposta a les seves preguntes és fonamental per fomentar el pensament crític entre els infants i joves".

L'Aarón Linares ha arribat a la conclusió que "m'emporto moltes experiències i recursos de gent d'altres esplais i ganes de tornar a coincidir amb gent que vaig conèixer als Campaments Pedagògics".

A més, pensa que han estat tot un èxit en el sentit que "van ser un nou punt de partida. Després de tant de temps sense poder-nos trobar, vam poder veure que el relleu a Esplac està assegurat i ve més fort que mai. Un punt de partida per seguir creant xarxa i compartir recursos."

Des d'Esplac tenen clar que quan eduquen en el lleure treballen l'educació emocional de forma transversal, les emocions són presents en el dia a dia i per cal integrar en les activitats temes emocionals. També facilitar espais de cures com les assemblees emocionals, col·lectivitzar les emocions, abordar els malestars de forma col·lectiva i compartir-los ajuda a obtenir reconeixement i visibilitat.

Des de l'entitat creueb necessari trobar espais per reconèixer i entendre d'on venen les emocions i explicar com ens sentim a la resta de companyes i companys i a les monitores i monitors. Col·lectivitzant les emocions, poden generar un entorn de confiança en el grup i empatia vers la resta d'infants i joves, la qual cosa els permet millorar la convivència i acompanyar-les en el seu desenvolupament integral.

Als Campaments Pedagògics, a banda de monitores i monitors i sòcies d’Esplais Catalans, també s’hi han sumat les dirigents d’Esplais Valencians, l’associació educativa d’acció social, laica i progressista d’esplais de la Comunitat Valenciana. Ha estat un cap de setmana que també ha servit per establir vincles en diferents espais de formació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari