Opinió

Conèixer les realitats territorials per entendre la complexitat de la transició energètica

Participants del Volt 5. Font: Xse

Volem que l’energia i les seves infraestructures estiguin sota control públic i comunitari per garantir que la transició energètica sigui justa i ecosocial. Aquest octubre ho tornem a reivindicar des de la iniciativa Volt impulsada per la Xse. 

Sobre l'autor/a:
Josep Nualart, membre de Xse. Font: Xse

Josep Nualart

membre de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse)

Amb el creixent debat sobre la transició energètica i les seves implicacions socials i ambientals, una caravana d’activistes recorrerem indrets del territori català que estan afectats pel model energètic. La iniciativa està impulsada per la Xarxa per la sobirania energètica i està inspirada en els “toxic tours” de Llatinoamèrica. Aquesta edició se celebrarà a l’octubre, i arriba en un moment clau per reflexionar sobre el futur de la nostra energia i les polítiques que la sostenen.

Aquesta edició se centrarà a desmuntar les narratives enganyoses que envolten la transició energètica. Sovint, les polítiques promogudes per les institucions, en col·laboració amb les grans empreses energètiques, es basen en substitucions tecnològiques que perpetuen un model colonial, extractivista i ecocida, així com en la necessitat de promoure veritables solucions ecosocials.

Pretenem desmuntar un mite que fa un temps que ronda en les propostes de transició energètica institucionals, com és l’hidrogen, i un de més nou, les bateries com gairebé l’únic sistema d’emmagatzematge existent. En canvi, volem que l’energia, i les seves infraestructures, estiguin sota control públic i comunitari per garantir que la transició energètica sigui justa i ecosocial. Per això, li donarem la importància que es mereixen a la recuperació sota control públic de la primera central hidroelèctrica a Catalunya i les comunitats energètiques locals o populars. Per descobrir-ho, visitarem a plataformes i col·lectius de Tarragona, Mont-roig del Camp, Sant Quirze de Besora i Vic perquè ens expliquin les seves realitats territorials

Ara es compleixen 10 anys del primer Volt i ens fa especial il·lusió celebrar-ho fent una nova edició. Les cinc edicions anteriors han donat per molt, lluites de resistència contra grans infraestructures, teixir aliances entre col·lectius de diferents territoris, però també iniciatives esperançadores que permeten imaginar models energètics més enllà de l’actual o dels que pretenen imposar les institucions i les grans empreses energètiques. Un altre element clau és la participació de defensores del Sud Global, ja que aporten experiències de resistència contra grans infraestructures energètiques semblants promogudes per grans empreses espanyoles/europees. A més, ho fan des de la seva cosmovisió, que permet connectar d’una altra manera amb la comunitat, el territori i la natura, per recordar la importància de l’ecodependència i la interdependència

Però no ens equivoquem, el Volt no es limita a la reivindicació política i social. També és un espai de convivència de tot un cap de setmana amb desenes de persones que compartim inquietuds polítiques i, sobretot, ganes de passar-ho bé. Les hores a l’autocar són una bona oportunitat per xerrar amb les companyes, explicar anècdotes, cantar i passar una bona estona escoltant “Radio oligotòxic”. Tampoc poden faltar els moments de celebració i festa, imprescindibles per carregar-se d’energia positiva. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari