Opinió

Fem Aprenentatge-Servei! Transformem el nostre entorn!

Qualsevol cap de setmana, a diferents indrets del país, trobem grups d’infants i joves fent un servei solidari i de transformació que vertebra la comunitat, millora les relacions socials i promou la ciutadania activa. Fan projectes d’aprenentatge-servei (APS).

Sobre l'autor/a:
Catalina Parpal

Catalina Parpal

Coordinadora del servei Suport a Projectes de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i voluntària al Centre Promotor d'ApS.

Quan nois i noies de 6 a 14 anys de diferents agrupaments de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya fan xerrades amb l’Associació de Defensa Forestal sobre les causes i les conseqüències del foc, quan els veïns i veïnes els ensenyen a plantar els arbres d’arrel nua, això és un APRENENTATGE.

Quan  planten amb cura avellaners, figueres, noguers en els terrenys que es van cremar a l’incendi d’Òdena de 2015 i llencen les boles Nendo Dango que havien fet anterioment, això és un SERVEI.

Quan les dues accions són complementàries, quan l’Ajuntament agraeix l’esforç i la dedicació voluntària de tots els que hi són present i junts reforesten una gran zona cremada, això és ApS!.

Des de fa més de 20 anys l’ApS ha arrelat a Catalunya i a les entitats de lleure, agrupaments i esplais. Aquestes entitats amb gran tradició de treball amb infants i joves a partir de la pedagogia del projecte, incorporen el desplegament de l’ApS com una eina educativa molt potent. L’ApS fomenta la democràcia, promou la ciutadania activa i compromesa i genera noves solucions a les necessitats reals de l’entorn a partir de la cooperació i la voluntarietat.

Les entitats de lleure sabem d’educació, de pedagogia activa, de democràcia i de compromís; volem que els infants participin com a ciutadans actius i compromesos; tenim a les nostres mans grans tresors que hem de ser capaços de compartir i oferir al món:

  • Uns grans equips de caps i de monitors implicats en un gran projecte d’ApS, encara que sovint no en siguin conscients. Aprenen per mitjà de cursos de formació, d’acompanyament i mentories per part dels “veterans”. Tradueixen tot allò que aprenen en accions educatives de servei que dissabte rera dissabte omplen els nostres barris i pobles. Són els propis joves que s’autoorganitzen i que actuen en benefici dels altres de manera totalment altruista.
  • Milers d’infants i joves amb els ulls ben oberts, sense prejudicis i amb intencions fermes de ser protagonistes actius i generadors de canvi a la seva comunitat.
  • Entitats a cada poble i barri que tenen la capacitat de generar una visió crítica alhora que constructiva, amb eines democràtiques per a la presa de decisions i amb clara voluntat de servei a la comunitat.
  • Una comunitat d’associacions, institucions, adminstracions i empreses amb la qual hem d’establir acords de col.laboració mútua, perquè la transformació a la que aspirem ha de ser col.lectiva i social.

Ara és el moment de que les entitats de lleure obrin de bat a bat les finestres a l’entorn per no perdre mai de vista que la vida és amb els altres que genera infinitats d’oportunitats educatives.

No hem d’oblidar que els valors de cohesió social, de justícia, i de creació de vincles entre la ciutadania s’adquireixen practicant-los mitjançant l’aprenentatge i oferint un servei la comunitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari