Innovació social per enfortir el Tercer Sector

Imatge de l'edició anterior del Congrés del Tercer Sector Social. Font: Taula del Tercer Sector Social

Innovació social per enfortir el Tercer Sector

Resum: 

El VI Congrés del Tercer Sector Social escalfa motors sota el lema 'Desigualtats socials, solucions locals'.

 Font:

Francina Alsina

Presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social. Expresidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

més articles de Francina Alsina

Estem a les portes del 6è Congrés del Tercer Sector Social 'Desigualtats socials, solucions locals' que se celebra el 21 i 22 de novembre a la Farga de L'Hospitalet, una oportunitat excel·lent per a aquelles entitats socials que volen ser més innovadores, eficients i sostenibles en la seva gestió. Aquest any, el congrés se centra en les relacions entre el món local i el Tercer Sector, una sinergia imprescindible per millorar l’atenció i els suports que reben les persones en situació de vulnerabilitat i/o exclusió i per donar respostes adequades a les noves necessitats socials.

La innovació social és un element clau per enfortir el sector social i el congrés és l'espai idoni per conèixer aquests projectes i idees innovadores que ja s’estan portant a terme. Per això, el congrés s’articula al voltant de 9 col·loquis i debats amb reconeguts experts de tots els àmbits que abordaran temes clau: polítiques d’inserció i inclusió en l’àmbit local, dret a l’habitatge i l’energia, models d’atenció integrada i comunitària, cooperació públicosocial, reptes digitals, construcció d’una ciutadania compromesa i activa o garantir ingressos per assegurar drets, entre altres. Dins aquests espais de debat i reflexió, dues propostes que creiem que són imprescindibles són la conferència inaugural ‘On som?’ amb Lorena Zárate, presidenta d’Habitat International Coalition, que té lloc el dimecres 21 de novembre a les 9:30h a La Farga de l’Hospitalet i que serà moderada per la periodista Milagros Pérez Oliva. Zárate aprofundirà en el paper de la ciutat com a actor clau a l’hora de generar polítiques de desenvolupament social i en la importància de les sinergies entre els governs locals i les entitats socials.

I l’altra proposta destacada és el debat plenari ‘Com serà l’atenció a les persones el 2030?’, que se celebra el dijous 22 de novembre a la Farga de l’Hospitalet, amb Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials UVic-UCC; Josep Maria Pascual, director d’Estratègies de Qualitat Urbana, i Josep Villarreal, director d'Estratègia i Innovació de l'Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, moderat per Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara. En aquest debat volem intentar dibuixar com serà l’atenció i els suports que rebran les persones en un futur no gaire llunyà des de tres vessants (social, tecnològica i estratègies municipals) i tenint en compte que és clau l’apoderament, l’autonomia i la presa de decisions de la mateixa persona.

I si les entitats volen estar al dia sobre innovació, també és indispensable dos espais del 6è Congrés del Tercer Sector Social: m4social i el Social Speakers’ Corner. A l’estand del nostre projecte d’innovació digital m4social hi haurà conferències especialitzades i sobretot molta interacció amb les persones assistents gràcies a un showroom, on hi podreu provar apps, robòtica, realitat virtual i impressió 3D i circuits, tot aplicat en l'àmbit social i buscant la seva utilitzat en l’atenció a les persones. I al Social Speakers' Corner, es podran conèixer les 84 experiències més innovadores en l'organització i la gestió de les entitats socials. No deixeu passar aquesta oportunitat!

Afegeix un comentari nou