La Festa Major, una bona eina per fer créixer la comunitat des de les entitats
Comparteix
La festa popular és aquella que neix del poble i per al poble. Un dels seus màxims exponents són les festes majors, és a dir, la festa més important de cada barri, poble, vila o ciutat.
Les festes majors són el punt de trobada de la comunitat local que es reuneix anualment per compartir i afirmar la seva existència i identitat com a col·lectiu, tot partint d'uns referents simbòlics compartits.
D'antic, aquesta festa és aquella en la que la comunitat bolcava tots els seus recursos i esforços, en la celebració simbòlica de veneració i agraïment patronal, de finals de feines agràries, de celebració estacional, de la seva història o tradició. En ella la comunitat viu i comparteix l'espai públic, organitza, participa, convida, engalana, i celebra el goig festiu com un espai "de no treball" i de retrobament, d'esbarjo, d’àpat... i de FESTA en el seu màxim exponent! En ella es generaven les trobades intergeneracionals, veïnals i familiars, es construïen tradicions i reafirmacions locals, joves i grans compartien el protagonisme de la festa i la comunitat aprenia, arrelava, evolucionava i es reafirmava. I tot això es feia des dels col·lectius socials.
Amb la industrialització i les migracions, moltes localitats van perdre aquells que organitzaven i eren els promotors de la festa i en molts casos va arribar la decadència. Però varen ser els espais reivindicats de vacances que varen fer possible el retorn a les arrels, als llocs d'origen i així els pobles i viles tornaven a viure, durant uns dies, en la seva Festa Major, la grandesa comunitària que havien perdut amb el pas del temps. I en molts casos aquesta nova realitat va permetre incorporar i importar nous conceptes i activitats festives que varen crear mestissatge i arrelament amb el fet popular tradicional i local.
Amb l'arribada de la democràcia el concepte de Festa Major es generalitza a barris i comunitats, associacions de veïns i entitats, emprenent un nou camí festiu vers la identitat pròpia i participativa, però les subvencions de l'administració pública de l'activitat festiva generarà un nou "buit" participatiu de la comunitat en la seva organització. La població es convertirà en molts casos en una consumidora de serveis oferts per l’administració local que és la que passa a organitzar les festes en moments de bonança econòmica. El poble passa a ser un usuari del fet festiu.
En l'actualitat i davant "la crisi econòmica", la globalització i la complexitat social, des de la festa tenim una nova realitat de créixer comunitàriament parlant. Les entitats han de ser els de nous agents promotors i actius de la FESTA, han de saber esdevenir eines d'inclusió i participació en la vida social de la comunitat i la Festa Major és la gran oportunitat per donar-nos a conèixer, pel treball en grup, per fer activitats compartides amb altres entitats, per ajudar a arrelar i crear sentiment de pertinença, per tornar ocupar i reinventar l'espai públic festiu del poble i per al poble.
Les entitats han de ser els nous promotors que donin a la festa el sentiment col·lectiu i identitari que la Festa Major sempre havia tingut. Han de prendre consciència de "que sols et sents membre d'una comunitat quan participes en les seves festes, en formes part i et sents peça clau del teixit que la configura".
Des del treball amb xarxa, des de la creació col·lectiva, des de la implicació participativa i el compromís social, les entitats tenen la responsabilitat compartida, amb l’administració local, que la Festa Major esdevingui una eina creativa, integradora i social que faci arrelar el sentiment de pertinença i d'identitat en la comunitat a la qual va adreçada. I això es fa participant i implicant-s’hi!
Afegeix un nou comentari