Opinió

La festa també necessita voluntariat

Festa major d'estiu

La festa és un punt d’inflexió en el nostre calendari. És un abans i un després. Tothom espera la festa. Però són possibles sense persones voluntàries?

Sobre l'autor/a:
Xavi Aranda

Xavi Aranda

Expert en comunicació, màrqueting digital i projectes culturals. Va formar part del Ball de Diables de Vilafranca. Ha realitzat tallers de Cultura Popular per la Festcat i la Fundació Societat i Cultura. També ha treballat en temes de comunicació i gestió cultural per la Fundació Festa Major de Vilafranca del Penedès i l'Obrador Cultural.

Catalunya, i la resta de territori de parla catalana, celebren moltes festes al llarg de l’any. El cicle festiu és molt ric i variat i abraça diverses manifestacions festives. Des de les festes de Sant Antoni, que se celebren a l’hivern, els diferents aplecs al voltant dels arbres de maig, les celebrades festes majors d’estiu i, la castanyada i el record dels nostres avantpassats. Cada setmana tenim moltes festes per gaudir-les.

La festa és un punt d’inflexió en el nostre calendari. És un abans i un després. Tothom espera la festa. Antigament, quan la societat estava plenament immerses en les feines del camp, les festes grans se celebraven, o bé en acabar la temporada de sega o just abans de començar una temporada de recol·lecta. Era un o dos dies de celebració en el qual es compartien els èxits de collita o es desitjava sort. Avui en dia les festes han canviat molt. Ja no se celebren per celebrar els èxits de collita, però continuen sent un dia assenyalat del calendari.

L’organització de les festes també ha anat variant al llarg dels anys. Antigament, moltes festes eren organitzades per l’església. Posteriorment el poble, mitjançant els seus ajuntaments, s’ha anat ocupant de la gestió festiva. La festa ha estat institucionalitzada però la responsabilitat de moltes de les celebracions que coneixem, recau en comissions, fundacions o associacions.

En el cas d’aquestes entitats, normalment estan nodrides de persones que voluntàriament s’apunten per participar en l’organització de la festa. Algunes d’aquestes comissions també són escollides pel poble o per l’ajuntament, com per exemple els Pabordes de Vilanova i la Geltrú o els administradors de Vilafranca del Penedès. Així i tot, hi ha un màxim comú denominador en aquestes organitzacions: la festa s’organitza a través de persones voluntàries.

Però això significa que la festa és cent per cent voluntària? Possiblement no. Actualment hi ha moltes formes de fer voluntariat. Un dels exemples de voluntariat, que he esmentat abans, seria el voluntariat actiu de les comissions festives. Aquest tipus de voluntariat es reuneix tot l’any per organitzar la festa. Però la festa també necessita molts altres tipus de voluntariat. Un voluntariat que no consumeixi tant de temps.

És important que les comissions festives facin crides de voluntariat regularment, sigui per ajudes puntuals o per ajudes de més recorregut. Des de portar tanques per una baixada d’andròmines a gestionar les xarxes socials de la festa. Hi haurà persones que potser no es poden comprometre a gestionar tota una festa, però sí que podran donar un petit cop de mà en situacions molt concretes. Així també ajudarem que participin de la festa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari