La mentoria viu un bonic moment d'auge que hem d'aprofitar
Comparteix
La mentoria és una eina molt potent on mentor/a i mentorat/da intercanvien experiències i vivències i on els processos de canvi, apoderament i coneixement es produeixen en ambdós sentits.
Moltes de nosaltres segur que podem recordar aquella tieta, professora o amiga dels nostres pares de la que ens recordem perquè potser, en algun moment de la nostra vida, li vam explicar els nostres neguits, les nostres passions, allà on volíem arribar, allò que volíem fer... a qui potser escoltàvem i ens fixàvem... En definitiva, un mentor o una mentora que ens va acompanyar una part de la nostra vida (o tota).
Mentoria és confiança. Mentoria és compartir moments, aprenentatges, passions o neguits. Mentoria és coneixement mutu. Mentoria és caminar, ni davant ni darrera, sinó l'un al costat de l'altre. Però també és permetre que algú ensopegui mentre s'apodera de les seves decisions i l'acompanyem en el procés.
La mentoria és una eina d'intervenció social que promou la relació entre persones que, voluntàriament, s'ofereixen per proporcionar suport individual a una altra persona que es troba en risc d'exclusió o que passa per un moment difícil.
I, per sort, està de moda!!
Però com tota moda, té els seus perills; com que qui abans feia X ara fa mentoria o fer-la sense tenir ben clar com funciona. Treballem majoritàriament amb col·lectius vulnerables i no està de més recordar que, si no es fan bé les coses, és pitjor haver intervingut que no haver-ho fet.
La mentoria és una eina molt potent on mentor/a i mentorat/da intercanvien experiències i vivències i on els processos de canvi, apoderament i coneixement es produeixen en ambdós sentits. Però on, sobretot, el mentorat/da és el protagonista del seu propi procés i on sempre hi ha un professional que dona suport, supervisa la relació i el procés.
Hi ha innombrables estudis científics que confirmen els estàndards de qualitat d'un projecte de mentoria. Per fer-nos una idea: a nivell internacional hi ha la Universitat de Massachussets que dedica un laboratori a la investigació sobre mentoria, a nivell europeu el European Center for Evidence-Based Mentoring o, molt més proper, la Coordinadora de Mentoria Social, plataforma d'organitzacions que desenvolupen projectes de mentoria dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i que, entre d'altres coses, assessora i realitza formacions en gestió de projectes de mentoria social.
La mentoria viu un bonic moment d'auge amb projectes molt consolidats com enTàndem, Referents o Rossinyol però també amb un munt de nous projectes que neixen amb moltes ganes i nodrint-se de l'experiència dels primers. I això ho hem d'aprofitar! I per fer-ho tenim per endavant forces reptes de futur com fomentar els projectes de mentoria i poder-los certificar amb uns estàndards mínims de qualitat, com ja s'ha fet a països com Escòcia o Estats Units; conscienciar-nos de la importància de la formació i seguiment del voluntariat així com dotar-los d'eines per poder dur a terme la tasca encomanada, el millor possible; facilitar la formació específica dels tècnics i tècniques que treballen en projectes de mentoria i impulsar i fomentar estudis d'impacte locals, com el projecte de la Universitat de Girona seleccionat per Recercaixa que pretén analitzar com els programes de mentoria social poden millorar la inclusió social de la població immigrant i refugiada.
Tenim molta feina per endavant així que, si ho volem fer bé, toca arremangar-se i treballar amb passió, amor i cura per posar el nostre granet de sorra en la lluita contra les desigualtats socials.
Afegeix un nou comentari