Les persones grans conduïm i reclamem la nostra autonomia a Europa
Comparteix
“Continuarem treballant per fer veure al Parlament Europeu que no se’ns ha de limitar la nostra independència i autonomia com a persones”.
FATEC, com a entitat representativa de persones grans a Catalunya, té com a objectiu fer arribar la seva veu a totes les administracions. Actualment, i com a membres d’AGE Platform Europe (Brussel·les), estem treballant per fer aportacions a la UE sobre l’actualització de la Directiva en el permís de conduir perquè és un tema que ens afecta.
Des de l’any passat, la UE està preparant aquesta actualització, FATEC forma part del grup de treball per fer-hi aportacions sobre la proposta, que s’ha de discutir amb la Comissió Parlamentària Europea d’aquí a pocs dies.
De l’anàlisi d’aquesta nova proposta volem destacar com aspectes positius que es demana que s'elimini la referència a la suspensió del permís de conduir per "problemes de comportament relacionats amb l'edat", com ja havíem sol·licitat, per considerar-ho un criteri discriminatori.
Com aspecte negatiu, observem que no es vol eliminar l'edat de 70 anys per reduir el període de validesa dels permisos de conduir a 5 anys. En canvi, ho fa progressiu: validesa de 7 anys per a les persones de 60 anys, de 5 anys per a les de 70 anys i de 2 anys per a les de 80 o més anys.
Per tot això, des del grup de treball en el qual hi ha FATEC creiem que:
El fet d'haver de renovar el permís de conducció cada dos anys a partir dels 80 és una mostra clara d'edatisme i discriminació per l'edat.
No disposem d’estadístiques d'accidents mortals generats per conductors en funció de la seva edat, però observem que les persones grans tendim a disminuir la velocitat i a conduir més prudentment a mida que anem envellint. Per tant, és molt probable que els accidents generats per persones grans, siguin més baixos i la ràtio d'accidents sigui inferior a altres grups d'edat.
En un estudi realitzat entre Suïssa (on es revisen periòdicament els permisos) i Alemanya/Àustria, no s'ha trobat cap evidència comparativa que digui que sigui millor o pitjor els tipus de renovació cada 2 o cada 5 anys.
Sí que s'ha evidenciat en aquest estudi que la renovació del permís cada dos anys desincentiva realitzar-lo, especialment a les àrees rurals o amb poques comunicacions, el que comporta agreujar el problema de la solitud i dependència de la gent gran. Aquest fet també implica que el cost dels recursos que si han de dedicar sigui creixent, ja sigui assumit per la persona o l'Administració.
A part de les aportacions que hem fet a la Comissió, hem buscat suports a altres entitats de caràcter nacional i estatal. Així mateix, s’ha fet arribar una carta als europarlamentaris espanyols que són a la comissió perquè considerin i defensin les nostres opinions.
Des de FATEC continuarem treballant per fer veure al Parlament Europeu que no se’ns ha de limitar la nostra independència i autonomia com a persones, a l’efecte que les modificacions legals siguin positives ara i en el futur per a les persones grans.
Esperem que abans que es prenguin decisions que afectin les persones grans s’escolti la seva veu.
Afegeix un nou comentari