10 bones pràctiques de formació i ocupació adreçades a joves desconnectats

Associació per a Joves Teb

10 bones pràctiques de formació i ocupació adreçades a joves desconnectats

Associació per a Joves Teb

Resum: 

El 17 de març es presentaran a Barcelona 10 projectes innovadors que busquen reconnectar al mercat laboral i a l'activitat formativa els i les joves desconnectats/des (sense l'ESO finalitzada, aturats sense formació adequada i sobrequalificats).

Amb l'objectiu d'ampliar les oportunitats dels joves, l'empresa d'acció social SUMAR, en col·laboració amb UpSocial, ha identificat 10 pràctiques innovadores provades amb èxit en diferents països del món enfocades a joves desconnectats: joves d'entre 16 i 24 anys sense l'ESO finalitzada, joves aturats sense formació adequada i joves sobrequalificats.

Durant més de mig any, les dues entitats han analitzat 112 projectes, dels quals 20 finalistes es van presentar a un jurat format per experts del sector. Aquest jurat n'ha seleccionat "les 10 iniciatives més innovadores i amb major potencial per ser replicades a Catalunya", que seran presentades divendres 17 de març en la 5a Jornada 10x10 Càpsules d'Innovació Social, a l'Auditori del CaixaForum de Barcelona.

S'espera que aquests projectes serveixin de font d'inspiració als serveis socials del món local i a les entitats del tercer sector, per mirar de contrarestar una realitat en què un/a de cada cinc joves són persones desocupades que deixen de buscar feina i que passen a ser no demandants actives, és a dir, població desocupada oculta que desapareix de les estadístiques de l'atur.

Amb l'esdeveniment també es pretén aportar coneixement innovador, tècnic i de gestió per millorar els serveis que s'ofereixen actualment als i a les joves desconnectats/des.

Les 10 iniciatives innovadores que es presentaran a la jornada són:

Cabal Musical (Barcelona)

Acompanyament artístic i suport professional a talents musicals joves de barris desfavorits, per tal que converteixin les seves inquietuds creatives en projectes d’emprenedoria.

Esplai La Florida (L’Hospitalet de Llobregat)

Entitat que treballa en projectes socioeducatius adreçats a infància i joventut en risc d’exclusió social. Desenvolupa projectes prelaborals per a joves que surten del circuit escolar i es troben al carrer sense recursos ni expectatives.

Ocupació al Bages Industrial (Comarca del Bages)

Projecte per promoure la inserció laboral en sectors d’activitat industrial amb un fort arrelament local, potencialment generadors d’ocupació, amb una alta competitivitat i capacitat exportadora i ubicats en el sistema productiu local.

Projecte Shere Rom (Àrea Metropolitana de Barcelona)

Inclusió educativa a través de projectes TIC i la implicació d’estudiants universitaris que es converteixen en referents per a nens i joves d’entre 8 i 14 anys d’entorns de risc d’exclusió social i comunitats minoritàries.

Barrios Sostenibles (Madrid)

Programa de formació per a joves en situació de vulnerabilitat en professions de futur relacionades amb l’eficiència energètica i el medi ambient a través d’una metodologia d’intervenció sistèmica, integral i participativa focalitzada en el territori.

Youthme (Europa)

Eina educativa que mobilitza els factors protectors dels joves de contextos vulnerables a través de projectes audiovisuals que els situen com a protagonistes del seu projecte de vida. Utilitzant mitjans com el vídeo, aplica una metodologia fàcil i efectiva que millora la seva autoestima, competències personals i capacitat de resiliència.

Projecte Passwork (Barcelona)

Programa que apodera a joves en situació d’exclusió per tal de facilitar la seva inserció laboral o que retornin al sistema educatiu reglat, amb una fase prèvia de formació professional i personal.

Odisseu (Catalunya)

Programa per a la inserció laboral que promou el compromís social dels joves amb el seu territori d’origen, incentivant i facilitant el retorn del talent jove cap al medi rural i afavorint la relació amb el teixit empresarial.

El Llindar (Cornellà de Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat)

Escola de Segona Oportunitat que impulsa actuacions educatives i professionalitzadores, alternatives i innovadores per a joves que no encaixen en les ofertes d’ensenyament reglat i que es troben excloses del sistema educatiu i social. La formació es fa amb itineraris més llargs, flexibles i adaptats, en els quals es respecta el temps de cada jove i no el cronològic.

Simplon (Montreuil, França)

Formació intensiva sobre programació i emprenedoria dirigida a totes les persones, en particular joves desfavorits amb talent, els no representats (dones i persones amb discapacitat) i emprenedors del canvi social. Utilitza una pedagogia dinàmica basada en aprendre-fent i en una formació entre iguals que desenvolupa habilitats a llarg termini.

Afegeix un comentari nou