Amics de la Gent Gran posa en marxa la campanya ‘Un estiu per reconnectar’

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Més de 350.000 persones majors de seixanta-cinc anys viuen soles a Catalunya, una situació que augmenta el risc de patir problemes de salut i soledat no desitjada. Font: Amics de la Gent Gran. Font: Amics de la Gent Gran
Més de 350.000 persones majors de seixanta-cinc anys viuen soles a Catalunya, una situació que augmenta el risc de patir problemes de salut i soledat no desitjada. Font: Amics de la Gent Gran.

Amics de la Gent Gran posa en marxa la campanya ‘Un estiu per reconnectar’

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Gràcies a la tasca de prop de 2.800 voluntàries, la Fundació podrà organitzar activitats d’estiu per a gairebé 3.000 persones grans.

Després de quatre anys d'inactivitat, aquest estiu Amics de la Gent Gran recupera les seves 'Vacances Amigues', unes estades de tres o quatre dies que serveixen perquè les persones grans de l'entitat puguin gaudir de l'estiu fora de casa, a més de comptar amb la companyia d'altres persones grans i de les voluntàries de la Fundació.

"Per a Amics de la Gent Gran significa recuperar un dels projectes amb més valor i amb major impacte que hem dut a terme durant gairebé trenta anys", comenta el director de l'entitat, Albert Quiles. "Només la pandèmia", segueix Quiles, "ha impedit que poguéssim continuar organitzant aquestes sortides, però aquest estiu tornem amb més força que mai amb cinc torns a Catalunya, un a Madrid, un a Saragossa i un a València".

Des de la Fundació, posen el focus en la dimensió intergeneracional de la iniciativa que, segons el director de l'entitat, Albert Quiles, "connecta a totes les persones grans que hi van amb les persones voluntàries, de diferents edats, que ho fan possible".

"Moltes de les coses que la societat actual fa a l'estiu, són herència directa de les persones grans."

La iniciativa s'engega amb l'objectiu de fer front a la soledat no desitjada en un dels moments més crítics de l'any per a les persones grans. "L'estiu és un moment delicat perquè els contactes de referència de les persones grans marxen de vacances i l'aïllament social es pot fer més evident", explica Quiles.

A aquesta circumstància se li suma, a més, que altres contactes de segon gran també solen estar fora. "És una època en què familiars, amics i, fins i tot, els veïns amb els quals poden tractar diàriament, poden estar fora", continua Albert Quiles, "per això, moltes persones grans noten d'una manera molt més evident la soledat amb què viuen durant tot l'any". A més, durant l'estiu, els espais de socialització, com poden ser els casals o centres cívics també tanquen per vacances.

Per visibilitzar aquesta realitat, des d'Amics de la Gent Gran s'ha fet un vídeo promocional que, sota el títol 'Un estiu per reconnectar' vol remarcar la importància que han tingut les persones grans perquè l'estiu es gaudeixi de la manera que, actualment, gran part de la societat el gaudeix.

"Moltes de les coses que la societat actual fa a l'estiu, són herència directa de les persones grans", comenta el director de l'entitat, Albert Quiles. "Com la Teresa diu al vídeo de la campanya, van ser les primeres persones a fer viatges llargs en cotxe per anar al poble o a la platja i van ser les primeres a posar-se el biquini".

Demanda de col·laboració ciutadana per fer possible la campanya

Per tal de fer possible la campanya 'Un estiu per reconnectar', les 'Vacances Amigues' i les activitats de socialització, des d'Amics de la Gent Gran fan una crida a la ciutadania a col·laborar amb donatius. L'objectiu final de l'entitat és superar els 55.000 €, xifra que cobriria gran part les despeses de tota la campanya d'estiu. Precisament per aquest motiu s'ha habilitat un lloc web de la iniciativa per centralitzar les donacions.

Amb els diners recaptats, a més, es finançaran diverses activitats de socialització que inclouen els berenars de Sant Joan, sortides en vaixell o visites culturals.

Segons les darreres dades de l'Institut Nacional d’Estadística, més de 350.000 persones majors de 65 anys viuen soles a Catalunya. Aquest factor augmenta el risc de patir problemes de salut i soledat no desitjada. Abans de la pandèmia, el 69'4% de les dones i el 66'2% dels homes de més de 65 anys patien soledat no desitjada a Espanya.

Afegeix un comentari nou