El micromecenatge, una alternativa real pel finançament de projectes
Comparteix
Tot i no ser un fenomen recent, el micromecenatge està agafant gran popularitat durant els últims anys gràcies a l’ús de plataformes on-line que ajuden i faciliten aquest tipus d’iniciatives.
El micromecenatge és la búsqueda de finançament per un projecte a través d’internet, on les persones col·laboren econòmicament per subvencionar la idea d’un projecte i, en general, a canvi reben una contraprestació com a agraïment.
El funcionament és senzill: per poder obtenir les contribucions, els creadors de la idea han de definir la quantitat que necessiten per fer-la realitat. Si s’aconsegueix l’objectiu, el projecte es consolidarà i qui hagi fet una aportació econòmica rebrà la seva recompensa.
Modalitats de micromecenatge
El micromecenatge més habitual és el que es basa en la recompensa; les persones que han col·laborat reben la seva compensació en funció de l’import que han donat. També trobem la modalitat d’inversor, on la persona que realitza una aportació econòmica rep una acció o participació. Un altre tipus de mecenatge és l’altruista, on no es rep cap recompensa. I finalment la modalitat de mecenatge de préstec, el funcionament del qual és recuperar la donació de diners en el termini establert pels creadors de la campanya de micromecenatge.
Cal destacar que la majoria de persones que col·laboren en un projecte d'aquest tipus és perquè coneixen personalment les persones darrera la idea o formen part d’un entorn molt pròxim. Tot i que cada cop es troben més internautes que busquen entre les diferents plataformes per trobar projectes en els què es sentin identificats.
Plataformes de micromecenatge
Actualment existeixen moltes plataformes online que fan possible trobar persones interessades en col·laborar en diversos projectes. Cada una té les seves pròpies condicions que cal conèixer amb detall abans de crear la campanya a finançar.
El primer pas és identificar quina plataforma és la més utilitzada per les persones que potencialment poden finançar el projecte. Cal tenir clar si es tracta d'una plataforma local o internacional i si es vol crear un negoci o una iniciativa sense ànim de lucre.
Qüestions a tenir en compte:
- La comissió que cobra la plataforma: en general tenen una comissió prop del 5%, però cal revisar bé les condicions d’ús.
- La categoria de micromecenatge: de recompensa, altruista, inversor, etc.
- L’àmbit geogràfic: es poden trobar d’escala nacional i d’altres a nivell internacional.
- L’àmbit sectorial: hi ha plataformes generalistes, però també especialitzades en projectes culturals, socials, tecnològics, etc.
- Tipus de finançament: en aquest cas hi ha dues modalitats, fixe o flexible. La modalitat fixe només es considera consolidada quan s’ha aconseguit el 100% del capital sol·licitat, per tant, el mecenes rebrà la recompensa tan sols si s’ha aconseguit l’objectiu. En la modalitat flexible, encara que no s'aconseguexi l’objectiu, s'han de complir les condicions pactades.
- Serveis extra que poden oferir: acompanyament, promoció, disseny... són altres elements que s’han de tenir en compte.
Les plataformes de finançament col·lectiu mes populars son:
- Kickstarter: És a una plataforma per artistes, músics, cineastes, dissenyadors i altres artistes. És una comunitat global, on més de 10 milions de persones ja han patrocinat algun projecte i es defineix com a "Benefit Corporation", ja que a part de buscar guanys, també té en compte l’impacte social que tenen les seves decisions.
- Indiegogo: Està dirigida a músics, fabricants i cineastes emprenedors, és a dir, a la comunitat creativa en general. D'aquesta manera fa possible la realització de varis projectes a nivell global. Ofereix un assessorament des del principi i varies eines per fer efectiu el llançament de la campanya un cop s’ha assolit l’objectiu de finançament.
- Verkami: Busca la complicitat amb el públic per fer realitat els projectes d’artistes, creadors, dissenyadors, col·lectius, etc. Posa a l'abast una plataforma en varis idiomes i assessorament personalitzat per a tots els seus projectes. És el referent de la industria cultural a nivell europeu, amb un 70% d’èxit en aconseguir finançament.
- Lanzanos: Avarca qualsevol tipus de projecte, ja sigui cultural, social, mediambiental, tecnològic, solidari o un invent. Disposa d'una plataforma que recopil·la informació necessària per tirar endavant la campanya i a més compta amb un equip assessor en tot moment. Aquesta plataforma revisa la informació proporcionada, ajudant a fer-la mes atractiva per als patrocinadors. També ofereix la opció de “La Caja”, on la comunitat de la plataforma pot validar si la idea és prou atractiva abans de passar a la fase de finançament.
- Ideame: És una plataforma de micromecenatge pensada per als emprenedors i emprenedores d’Amèrica Llatina, un espai per trobar emprenedors i/o finançament. Aquesta plataforma ofereix els serveis d’aconseguir finançament, difusió, informació i assessorament del projecte. A més, es pot escollir dos tipus de finançament: el “tot o res”, on només es reben els diners si s’aconsegueix l’objectiu proposat o el “tot suma”, en el què encara que no s’aconsegueixi l’objectiu, el projecte rep tots els diner per avançar.
- Goteo: És una plataforma de micromecenatge cívic, amb un enfocament especial en iniciatives ciutadanes, projectes culturals, socials, tecnològics i educatius. És un espai de codi obert, fet que el fa comptar amb varies repliques i aliances en varis països; convertint-se en una comunitat de comunitats amb mes de 65.000 persones i un èxit superior al 70%. Està constituïda com una fundació sense ànim de lucre i compta amb un equip multidisciplinari que ofereix eines i serveis de co-creació i finançament.
- Tot suma: És una plataforma de finançament col·lectiu que té com a fet diferencial la seva vocació social i compromís amb la construcció nacional catalana. Vol ser l’eina que faci possible finançar projectes de tota mena que comparteixin un mínim comú denominador de voluntat de progrés i sobirania pel país.
- Ulule: Facilita concretar tota sèrie de projectes originals, sempre i quan s’arribi a l’objectiu plantejat per al seu finançament. Més de 13.000 projectes innovadors, solidaris i creatius han pogut fer-se realitat gràcies a la seva plataforma.
Afegeix un nou comentari