Àmbit de la notícia
Projectes

‘#entulugar’, un projecte juvenil per lluitar contra les microviolències

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • La realitat virtual permetrà al jovent posar-se en la pell de les persones que pateixen microviolències.
    Font: Asociación Raíces

L’Asociación Raíces aposta per experiències immersives de realitat virtual per conscienciar el jovent i fomentar l’empatia i l’esperit crític.

‘#entulugar’ és un projecte impulsat per l’Asociación Raíces que busca apropar-se al jovent i millorar la seva qualitat de vida a través de l’enfortiment de la intel·ligència emocional i de l’esperit crític i utilitzant les innovacions que ofereix la tecnologia.

A través de la immersió directa que ofereix la realitat virtual, la iniciativa permet a adolescents d’entre 11 i 18 anys posar-se en la pell dels companys i companyes que pateixen microviolències, descobrir com se senten i adquirir una visió crítica del que passa a la seva comunitat que els permeti posicionar-se.    

La idea sorgeix a Terrassa arran d’uns incidents relacionats amb un grup de joves que es dedicava a exercir violència contra altres de manera aleatòria. Com explica l’Arantzazu Herrador, directora de l’Asociación Raíces, “Des de la nostra entitat, que treballa amb les víctimes però també amb agressors/es, comencem a observar com el jovent percep la violència i la normalització de la mateixa”.

És a partir d’aquesta anàlisi que des de l’entitat decideixen “crear eines i programes que permetin parlar obertament de les conductes violentes, i treballar sobre la prevenció d’aquestes, prioritzant el treball de l’empatia per aconseguir un canvi de valors entre el jovent”.

En què consisteix el programa?

El projecte '#entulugar' consisteix en sessions presencials de dues hores de durada que estaran dividides en tres fases:

  • Pas 1. Reflexionar i generar debat. Creació d’un espai constructiu i crític de diàleg que permeti a les persones assistents donar la seva opinió i debatre sobre les temàtiques associades a les microviolències amb l’objectiu de trencar esquemes i mites.
  • Pas 2. Posar-se al lloc de l’altra. Un cop establert un espai de reflexió, els i les adolescents es submergiran en una experiència de realitat virtual immersiva on podran viure en primera persona que sent la persona agredida. L’objectiu és potenciar l’empatia i que el jovent pugui confrontar les idees inicials i veure el conflicte des d’una altra mirada.
  • Pas 3. Debat i reflexió final. La darrera part de la sessió es dedicarà a posar en comú les sensacions viscudes i a debatre sobre quins comportaments cal modificar per potenciar valors sans i comunitaris i fomentar aquelles emocions que generen una convivència col·laborativa.

Tot plegat i segons la directora de l’Associación Raíces, “es treballarà des d’una perspectiva de gènere i llibertat individual, ja que percebem que moltes d’aquestes microviolències giren al voltant de la vulnerabilitat del gènere femení i de la identitat de la persona”.

L’Arantzazu afegeix que, en definitiva, “es busca incidir en aquelles conductes que el jovent percep com un joc, però que tenen una alta repercussió en la vida de la persona que les pateix. Es tracta d’incidir en els observadors/es de la violència per tal que en situacions de risc, es posicionin al costat de la víctima”.

La tecnologia, al servei de la societat

Per desenvolupar el projecte, l’Asociación Raíces ha establert una aliança amb l’empresa V-tools per poder utilitzar la seva plataforma de realitat virtual immersiva com a mitjà per generar empatia.

“Pensem que la realitat virtual ens apropa més al món dels joves, ja que ho veuen com un al·licient a l’hora de treballar temes que poden ser complexos i ells estan acostumats a moure’s dins d’aquest món” explica l’Arantzazu i afegeix que “el fet de sentir l’experiència a la pròpia pell ajuda a potenciar l’empatia i facilita el treball emocional i de valors que potser, només amb el discurs des d’un vessant cognitiu es quedaria curt”.

Implica’t en la cocreació de la campanya de microfinançament

Aquelles persones que hi estiguin interessades, poden aportar el seu gra de sorra al projecte i implicar-se en la cocreació de la campanya de microfinançament que ha engegat l’entitat. Trobareu més informació al web de ‘#entulugar’.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari