‘GreenCoach’, un projecte europeu a favor de la sostenibilitat ambiental de l’esport

Fundació Pere Tarrés - Transversal
GreenCoach compta amb la participació de diverses organitzacions públiques i privades i de la federació francòfona de futbol. Font: Ecoserveis
GreenCoach compta amb la participació de diverses organitzacions públiques i privades i de la federació francòfona de futbol. Font: Ecoserveis

‘GreenCoach’, un projecte europeu a favor de la sostenibilitat ambiental de l’esport

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’Associació Ecoserveis coordina la iniciativa que busca reduir la contaminació produïda pels actes esportius i conscienciar sobre el paper de l’esport en la defensa i protecció del medi ambient.

L’esport i la sostenibilitat ambiental són dues qüestions estretament relacionades, tant des del punt de vista de la contaminació produïda pels grans esdeveniments esportius, com des de la capacitat de l’esport per difondre missatges generadors de suport a la protecció del medi ambient.

Basant-se en aquest supòsit, neix ‘GreenCoach’, un projecte europeu per incorporar la sostenibilitat a la governança de les organitzacions esportives i que, aquest 2021, entra en la seva fase operativa principal.

L’Associació Ecoserveis és l’encarregada de coordinar una iniciativa que durarà 36 mesos i que compta amb la participació de diverses organitzacions públiques i privades i de la federació francòfona de futbol així com de les de Noruega, Lituània, França i Suècia.

Cofinançat per la Comissió Europea en el marc del programa Erasmus + Sport, el projecte té com a finalitats:

  • Promoure una gestió eficient, des del punt de vista de l’impacte ambiental, dels clubs i esdeveniments esportius creats per ells, promovent la sostenibilitat com a element central del dia a dia i de la gestió de les seves activitats.
  • Fomentar el desenvolupament d’eines capaces d’estimular la sensibilització de les organitzacions esportives sobre la contaminació i la sostenibilitat dels centres esportius.
  • Premiar a aquells clubs que més mostrin un compromís cap a la sostenibilitat.
  • Conscienciar els esportistes i la població en general sobre la qüestió del vincle entre l'esport i el medi ambient i promoure un comportament responsable i conscient.

Prova pilot en 5 estats europeus

La prova pilot té lloc en cinc països: França, Suècia, Noruega, Bèlgica i Lituània i les activitats programades inclouen investigacions, estudis, campanyes públiques i iniciatives específiques.

En concret, es supervisarà l’impacte ambiental de les activitats de cinc organitzacions esportives per tal de crear una bona pràctica que es pugui replicar amb altres clubs esportius i es crearà una marca de qualitat (el segell Greenteam), que donarà visibilitat als clubs esportius compromesos a millorar el seu impacte ambiental.

D’altra banda, també tindran lloc mòduls educatius per a la formació de directius/ves, esportistes i espectadors i espectadores i destinats a promoure la consciència de les polítiques de sostenibilitat en clubs i esdeveniments esportius.

El Greentool, una eina de monitoratge per a un esport més sostenible

L’associació Ecoserveis assegura que la indústria de l’esport té la seva quota de responsabilitat en la crisi climàtica que pateix el planeta, especialment pel que fa al transport tant de l’equip tècnic i els jugadors/es, com dels seguidors/es i simpatitzants del club quan se celebren esdeveniments.

A partir d’aquest projecte, l’associació proposa el Greentool, una eina digital de monitoratge, intuïtiva i fàcil d’emprar, perquè aquells clubs que ho vulguin, puguin analitzar els seus consums, identificar pèrdues i actuar d’una manera conseqüent.

L’eina permetrà als clubs de base estalviar diners i al mateix temps contribuir a la lluita contra la crisi climàtica. Segons la seva capacitat de millora, obtindran un segell distintiu anomenat GreenSeal.

Es busquen organitzacions esportives sensibles amb el medi ambient

GreenTool ja ha entrat en la seva fase de recollida de dades, per aquest motiu, es busquen clubs i organitzacions esportives que siguin pioneres en el càlcul de la seva petjada ecològica.

Aquelles entitats que estiguin interessades a participar de la primera versió de GreenTool, poden descarregar-la o escriure a l’Associació Ecoserveis per obtenir més informació.

Afegeix un comentari nou