Àmbit de la notícia
Projectes

Grups de joves participants al procés Activa't mostren de forma interactiva l’avenç dels seus projectes

Autor/a
Daniel Duocastella
  • Imatge de la presentació d'un dels projectes.

Joves participants Activa't van presentar a finals de juny l’avenç dels seus projectes de transformació social.

El passat 22 de juny a Casa Elizalde es va celebrar la jornada d’exhibició i mostra de l’avenç dels projectes Activa’t! Si t’aturen no t’aturis els quals estan duent a terme  joves que estan participant en aquest procés innovador d’activació social i personal iniciat el setembre de 2014.

Prop de 40 persones van assistir a la jornada. Hi van prendre part els grups de joves, representants de la xarxa d’organitzacions públiques i privadesd’Activa’t, membres de l’equip tècnic i de formació i d’altres organitzacions, col·lectius i institucions interessades en el procés.  Previ a la mostra dinàmica, Martí Olivella, president de Nova, va fer èmfasi en la importància dels projectes iniciats pels diferents grups com a motors de transformació social, tal com ho estan fet altres projectes vinculats a Nova com l’Eurocat, Estat de Pau i Parlament Ciutadà que incideixen en aspectes estructurals com l’economia, la seguretat i la transparència i participació.

 

Vera Bartolomé, representant de la Plataforma de ONG de Acción Social (POAS), va situar els objectius i les accions que desenvolupa la Plataforma, així com també la contribució en favor de la justícia social i el desenvolupament sostenible a través del Programa de Ciutadania Activa vinculat a laPOAS i que recolza el projecte Activa’t i 37 projectes més d’arreu de l’estat.

Seguidament, els 4 grups, Ruta Garbí – La Barraca,  Associació Romesco. La Figuera Coop iProjecta’t 2.0 van  mostrar algunes de les estratègies, mètodes, accions, tallers, etc. a través de dinàmiques interactives fent participar de forma activa als assistents a la jornada.

Ruta Garbí – La Barraca va mostrar de forma molt gràfica amb vídeos i fotografies materials sobre els tallers que han estat desenvolupant (desobediència i creativitat, feminismes, sexoafectivitat, autodefensa digital…) en diferents indrets (Salamanca, Barcelona, Reus i Tarragona) fins el moment. A més, es va fer un tastet del taller de sexoafectivitat, a on els assistents s’havien de posicionar i identificar de forma voluntària amb aspectes relacionats amb el sexe, alguns dels quals són poc tractats o fins i tot, tabús socials. A més, van iniciar i tancar la presentació amb dinàmiques molt actives relacionades amb el teatre de l’oprimit.

Associació Romesco va iniciar la seva dinàmica fent tancar els ulls als assistents i situant-los a l’edat de 14-16 anys per reviure aquell moment en base a unes preguntes: “Què faig quan acabi l’institut? Què haig d’estudiar? Què vull fer? Seré capaç de fer-ho?”  Els assistents van fer diferents aportacions relacionades amb la dificultat de prendre decisions, la sensació d’estar perdut i desorientat, la manca d’interès per algunes carreres amb futur, la manca de recolzament, entre d’altres.  Romesco ha detectat aquests aspectes i per tant està apostant per a treballar l’enfortiment i apoderament dels joves a través de tallers tals com intel·ligència emocional, resolució de conflictes, perspectiva de gènere, moviment corporal, art mitjançant el vídeo i eines d’apoderament, així com també elaborant una proposta d’Aprenentatge i Servei (APS) dirigit a alumnes de 3r. i 4t. de la ESO.

La Figuera Coop és un grup de consum responsable, ecològic vinculat a Santa Perpètua de Mogoda, que afavoreix la producció agrícola local i aposta per un model d’economia social i solidària. La Figuera Coop va plantejar la reflexió al voltant del consum a través d’un treball en petits grups per prioritzar aquells aspectes més primordials per viure. El menjar, l’aire net, la protecció dels drets, l’aigua i l’habitatge va ser els ítems més valorats per a la majoria de grups, els quals destacaven que aquests eren elements bàsics per viure i n’hi havia d’altres que eren necessitats de segon ordre o bé desitjos. Cal dir que hi havia reflexions que situaven la importància del context (cultura, societat i fins i tot la forma de viure)  per comprendre millor que s’entén per necessitats i desitjos.

Finalment, les companyes de Projecta’t 2.0 van aprofitar el seu temps d’exposició fent una petita explicació dels objectius que persegueixen i a la població que es dirigeixen, així com també com volen desenvolupar les seves tasques. Seguidament es va desenvolupar una dinàmica  per  visibilitzar una problemàtica i gestionar-la. Hi va haver una primera part interactiva amb un rol-playing amb quatre voluntaris que es van posicionar sobre el conflicte de les agressions verbals, que va donar preu a una segona part amb un debat sobre aquesta temàtica, la qual està molt viva arran de l’aprovació de la nova llei argentina amb la qual es vol sancionar econòmicament i amb presó les agressions verbals.


La jornada va continuar amb el pica-pica on les entitats convidades van poder  interactuar més detingudament els grups de joves, escoltant les seves necessitats i inquietuds i alhora fent recomanacions i suggeriments per a la promoció dels projectes. Algunes de les entitats van facilitar recursos, idees, suports i oferiments per tal de donar un major impuls als projectes.

Vídeo ampli de la jornada:

Activa’t és una iniciativa liderada per Nova amb el recolzament dels socis estratègics 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari