Qui hi ha darrere de Xarxanet?

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
Set entitats promotores són les encarregades d'elaborar i tenir al dia el portal Xarxanet amb recursos, actualitat i esdeveniments. Font: Xarxanet
Set entitats promotores són les encarregades d'elaborar i tenir al dia el portal Xarxanet amb recursos, actualitat i esdeveniments. Font: Xarxanet
La Confederació té com a objectiu principal aconseguir els recursos necessaris per a les entitats del tercer sector. Font: Canva.
Elaboren continguts de forma col·laborativa, coordinada i assegurant que aquests reflecteixin una àmplia varietat d'interessos i temàtiques. Font: Pexels (llicència CC)

Qui hi ha darrere de Xarxanet?

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Xarxanet compta amb una xarxa de set entitats promotores que s'encarreguen de generar contingut diari. Ho fan de forma col·laborativa, coordinada i assegurant que aquests reflecteixin una àmplia varietat d'interessos i temàtiques.

El 10 de juny de 2003, en un acte a la Pedrera de Barcelona, es va presentar oficialment el portal Xarxanet. Impulsat pel Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya -ara Departament de Drets Socials- mitjançant l’Institut Català del Voluntariat, va aparèixer com una plataforma tecnològica pionera. Una xarxa virtual que naixia amb l’objectiu de fomentar, connectar i donar suport al voluntariat i l’associacionisme català. Un portal d’internet creat per esdevenir un punt de trobada, espai d’interacció, de treball i d’aprenentatge. Una eina digital per a entitats i gestionada per entitats.

“A Catalunya tenim la gran sort de disposar d’un ric teixit associatiu i una extensa xarxa de voluntariat que és present en els diferents àmbits de la nostra societat i que permet arribar allà on no arriben les administracions, per fer la vida més fàcil a la ciutadania”, explica el coordinador del portal, Josep Carbonell.

Carbonell és coordinador de projectes de comunicació a la Fundació Pere Tarrés i el responsable de coordinar la creació de continguts del portal. La Fundació és una de les entitats que han estat dins de Xarxanet des de bon inici. “Naixia per ser una eina de difusió de l’àmbit del voluntariat i l’associacionisme que permetés generar opinió i fer valdre el paper fonamental que aquest sector ocupa dins de la nostra societat”, recalca.

Repte tecnològic en constant evolució

Com recorden els seus impulsors, va ser un repte tecnològic molt important. Per posar un exemple que permeti veure els fets en perspectiva, aquell estiu del 2003 encara no havien aparegut plataformes virtuals i xarxes socials tan rellevants actualment com Youtube, Spotify o Facebook. Aquest fet ens ajuda a entendre com va ser de pionera la creació d’aquesta xarxa.

El projecte ha anat evolucionant al llarg dels anys. Algunes entitats han marxat i d’altres han entrat. També n’hi ha que continuen a Xarxanet des del primer dia. Així mateix, hi ha hagut canvis significatius quant a disseny, imatge i organització de continguts.

“Xarxanet ha experimentat canvis molt importants, però, sobretot, han sigut a escala d'interfície. Adaptacions per fer-la més amigable i usable” afirma David Sabaté, CEO de TOTHOMweb, empresa que forma part de Xarxanet i s’encarrega del manteniment tècnic del portal web. “En l’àmbit tècnic ha calgut anar-se adaptant a les noves versions del sistema de gestió de continguts”, afegeix.

Vint anys més tard, la plataforma continua treballant per les entitats i des de les entitats. En tot aquest temps s’han publicat més de 70.000 continguts, i ha acumulat més de 12 milions de visites. “El portal té més de 60.000 usuaris mensuals amb una evolució sempre creixent” comenta David Sabaté, “és un repte assegurar que tota la infraestructura funcioni bé i estigui disponible el 100% del temps, ja que hi ha pics importants de visites.”

Actualment, són set entitats les que col·laboren per gestionar i administrar la plataforma. Elles són Colectic, la Federació Catalana de Voluntariat Social, Fundació Catalana de l’Esplai, la Fundació Pere Tarrés, l’agència LaviniaNext, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i TOTHOMweb. Amb el treball conjunt d’aquestes es creen tots els continguts, informacions i recursos que es pengen diàriament.

Per tal d’entendre Xarxanet, cal coneixer de més a prop com és el funcionament i l’organització d’aquestes entitats per tirar endavant un projecte de tal envergadura.

Fundació Pere Tarrés

És una entitat dedicada a l’acció social i a l’educació, especialment en el lleure. A més de 60 anys de trajectòria, es dedica a la promoció del voluntariat, a la millora de la intervenció social i a l’enfortiment del teixit associatiu.

La Fundació Pere Tarrés ha tingut el privilegi de gestionar la coordinació del projecte durant aquests vint anys”, explica Carbonell. I afegeix: “ha estat tot un repte poder gestionar un projecte d’aquesta magnitud, ja que ha suposat estar constantment al dia de la realitat i les necessitats del sector per poder pensar quins serveis oferir que siguin d’utilitat per a les entitats i el voluntariat i els permeti, al cap i a la fi, poder desenvolupar la seva imprescindible tasca, d’una forma més fàcil”.

A més de la coordinació, l’equip de persones redactores de la Pere Tarrés elabora continguts específics de promoció del voluntariat universitari i de reconeixement de projectes impulsats des d’aquest àmbit. De la mateixa manera, participa en l’elaboració de recursos per a impulsar projectes des de les entitats, així com formacions dirigides al foment del voluntariat.

Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai)

A Xarxanet hi participa el departament de Suport Tercer Sector de Fundesplai. Aquesta àrea es dedica a acompanyar i assessorar en tasques de gestió i formació a tota mena d’associacions i fundacions. S’especialitza en transformació digital, gestió de persones, comptabilitat i fiscalitat d’entitats no lucratives.

Això els permet posar la seva expertesa elaborant recursos de l’àmbit jurídic i econòmic i al foment de treball en xarxa. Elaboren continguts per a potenciar la visibilitat i el coneixement de bones pràctiques relacionades a la cooperació entre entitats i amb altres agents del territori. D’aquesta manera, fan valdre l’apoderament de les organitzacions, l’autogestió i el foment del teixit associatiu.

LaviniaNext

Es tracta d'una agència d'estratègia, creativitat, tecnologia i contingut. Treballa i col·labora amb institucions i empreses dissenyant experiències, continguts i plataformes. I amb aquest objectiu va arribar a Xarxanet, per a donar suport en l’impuls a les entitats.

Dins del portal, LaviniaNext elabora continguts de l’àmbit ambiental des d’una mirada educativa i del foment de les accions per a la protecció del territori i l’ecosistema. A més, donen veu a la cultura i al moviment associatiu que l’envolta, des d’ateneus, festivals, moviments corals o colles de cultura popular. També creen continguts de l’àmbit comunitari en matèria d’atenció i suport a les famílies, l’esport, la gent gran, la joventut o els moviments veïnals.

Finalment, cobreixen a escala internacional de la defensa dels drets humans, la justícia global i la cooperació, des del vessant del foment del voluntariat com la promoció d’accions voluntàries i socials que es duen arreu del planeta. Per fer-ho, escriuen a Nonprofit, el portal en anglès i de projecció internacional vinculat a Xarxanet.

Colectic

Colectic és un projecte cooperatiu sense ànim de lucre que treballa per la transformació social a través de la participació, l'aprenentatge i la socialització de les tecnologies de la informació i la comunicació. La cooperativa, que neix l’any 2017, té els seus orígens en la creació l’any 1992 de l’Associació per a Joves Teb al barri del Raval, a Barcelona.

Tots aquests anys d’experiència fan que Colectic s’encarregui de crear els continguts transversals de Xarxanet que versen sobre noves tecnologies i innovació digital. Sempre posant la mirada en cobrir les necessitats de les entitats i cercant eines i recursos digitals que ajudin en el dia a dia d’aquestes.

També presten servei en la generació, gestió i dinamització de continguts sobre la participació de les entitats en projectes de dimensió comunitària. Ho fan des de la presentació de projectes, bones pràctiques, iniciatives ciutadanes, recursos i el foment de la participació associativa per a la transformació social.

Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS)

Es tracta d'una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social a Catalunya. Aplega prop de 340 entitats amb les quals impulsen recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària.

És l’entitat encarregada de gestionar el portal social de Xarxanet, posant el focus en l’atenció i el suport a les persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social, amb una mirada especial en la infància, les famílies i els col·lectius amb alguna discapacitat. En aquesta línia, des de la FCVS donen visibilitat a projectes i iniciatives enfocades a millorar les condicions socioeconòmiques d’aquestes persones i al foment de la cohesió social.

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

És una associació educativa de base voluntària i d’acció comunitària, sense ànim de lucre, que té la missió d'educar infants i joves per a la transformació social. Representa una gran part de l’associacionisme educatiu a Catalunya, reconegut per la seva naturalesa voluntària i associativa dins del conjunt de l’educació en el lleure, agrupament més de 15.000 infants i joves arreu del territori.

L'entitat s'encarrega d’elaborar continguts transversals, relacionats amb l’educació en el lleure, el voluntariat i l’associacionisme juvenil. “El lleure té un pes important a la societat, actualment hi ha més de 750 caus i esplais repartits per tota Catalunya i milers d’infants i joves que en formen part”, explica la coordinadora de comunicació de MEG, Judit Meix, i afegeix: “el nostre objectiu és poder transmetre tot el seu potencial i impacte social a través de cada contingut que elaborem”.

TOTHOMweb

Tot portal tecnològic requereix suport tècnic per mantenir i optimitzar la plataforma. En el cas de Xarxanet és TOTHOMweb, una empresa especialitzada en accessibilitat digital. Les seves funcions inclouen tant el dia a dia del servidor, com el desenvolupament de les noves millores o les tasques de seguretat.

“Xarxanet té una gran història que es reflecteix en la seva pàgina” exposa David Sabaté. “Això implica una grandíssima quantitat d'informació que s'ha de mantenir i fer funcionar de forma àgil, per tal que no penalitzi el rendiment i la velocitat del portal”, recalca.

Entitats en xarxa

La idiosincràsia de Xarxanet rau en el fet que és gestionada per les mateixes entitats. "Des de l’inici es va apostar perquè el projecte fos gestionat per entitats, ja que qui millor que les mateixes entitats per conèixer la realitat del sector i saber amb quines limitacions i mancances es troben en la gestió diària”, posa en relleu Carbonell.

Per a la creació dels continguts, recursos i agendes, les entitats gestores s’organitzen a través d’un consell de redacció que es reuneix setmanalment. “Xarxanet no és un mitjà de comunicació digital, però en alguns aspectes treballem com si ho fóssim”, explica Carbonell. “És en aquest consell de redacció on es treballa i es reparteixen els continguts de la setmana, els monogràfics especials i continguts d’actualitat”, destaca.

Cada entitat s’encarrega de crear i recopilar continguts. “Internament, fem reunions setmanals per treballar l’enfocament dels continguts” comenta Meix. “Ens encarreguem de la producció de contactar persones entrevistades, agafar declaracions, investigar, redactar, crear contingut audiovisual... Procurem estar sempre molt al dia de l’actualitat del món associatiu en general i, en el nostre cas, del món de l’educació en el lleure en particular.” Aquesta entitat fa onze anys que participa del projecte i afirmen que “poder donar veu a l’associacionisme educatiu és una tasca que fem amb molta il·lusió i estima”.

Trimestralment, tots els membres de l’equip de redacció es troben de manera presencial en tallers tècnics per treballar conjuntament millores pel projecte, fer formació, resoldre dificultats que hagin pogut aparèixer al llarg del trimestre i fer cohesió d’equip. Tot i que les noves tecnologies han permès disposar de nous canals de comunicació interna que facilita la coordinació i la fa més àgil i eficient, trobar-se presencialment és indispensable per continuar creixent com a projecte.

Afegeix un comentari nou