ReGenerationEU, una web per apropar els fons europeus a l'economia social i solidària

Colectic
"ReGenerationEu, consultoria ciutadana per uns fons europeus per a la gent", la xerrada virtual a la FESC on s'ha presentat l'eina. Font: FESC
"ReGenerationEU, consultoria ciutadana per uns fons europeus per a la gent", la xerrada virtual a la FESC on s'ha presentat l'eina. Font: FESC

ReGenerationEU, una web per apropar els fons europeus a l'economia social i solidària

Colectic

Resum: 

CC-Consultores Colaborativos presenta l'eina en una xerrada virtual de la FESC, impulsada juntament amb l' Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i Open Generation EU.

Les dificultats per presentar un projecte als fons europeus Next Generation EU no són les mateixes per a les entitats de l'Economia Social i Solidària que per una gran empresa amb estructures i facilitats per fer-ho. De fet, els fons han sigut llargament criticats per haver estat pensats per concentrar-se en mans de grans empreses amb macroprojectes.

Per això, CC-Consultores Colaborativos han presentat virtualment a la FESC l'eina web ReGenerationUE per apropar la burocràcia d'aquests fons a les entitats socials a través d'eines i informació. Es tracta d'un projecte cooperatiu impulsat juntament amb Open Generation EU i l'Observatori del Deute de la Globalització (ODG) que, de fet, va liderar un informe sobre el pla del govern espanyol finançat per aquests fons, i que s'ha encarregat de la moderació de la xerrada.

Luis Flores, de CC-Consultores Colaborativos l'ha descrit com una eina "lliure, oberta, cooperativa i participativa", que ha de servir per trobar informació i compartir projectes per tal que els fons arribin a l'ESS.

S'hi pot trobar una introducció als fons europeus Next Generation EU i eines com un resum pràctic de les línies estratègiques, un índex amb el més imprescindible per presentar un projecte, i un model de memòria tècnica, que ha de comptar amb els següents blocs principals: introducció, àmbit d'actuació, descripció del projecte, planificació, pressupost, informació de les sol·licitants i annexes.

A més, hi ha un apartat de documentació amb guies pràctiques webinars i altres documents seleccionats, un apartat de convocatòries amb un resum de les últimes convocatòries i manifestacions d'interès perquè ens hi poguem presentar i, finalment, un apartat de projectes per compartir aquells projectes que ja s'hagin presentat als fons entre les entitats de l'ESS.

"Us animo a compartir-los, així es poden replicar fàcilment de forma col·laborativa. L'importat és fer xarxa i que serveixin per a més companyes", ha dit Flores, que ha qualificat l'eina d'un punt de partida que s'anirà millorant però que ha de créixer amb la col·laboració: "Hi ha unes eines i anirem millorant, però es tracta de crear una xarxa per demanar i aconseguir ajuda i suport".

Durant la xerrada, han compartit recomanacions per presentar projectes com ara utilitzar una estructura i un llenguatge clar, no donar informació que no es demana, avançar la documentació per tenir temps de presentar-la quan surti la convocatòria, proposar resultats mesurables i subratllar l'impacte del projecte a l'hora que s'encaixa en les línies estratègiques dels fons.

Entre els dubtes que s'han generat entre les assistents gestionats a través d'un pad, han sorgit temes com les 'flagships', uns conceptes que responen a àmbits emblemàtics en els quals s'han d'encaixar els projectes i que són difícils de traduir.

Flores confia que, tot i que la majoria dels fons se'ls emportaran grans empreses, surtin més convocatòries per a l'economia solidària, ja que s'han prioritzat les d'administracions públiques i es preveu que des de finals d'any i fins al 2027 en surtin per a entitats socials. Anima les entitats a estar preparades: "No desesperem. Es tracta d'aprendre. Hi haurà oportunitats".

Afegeix un comentari nou