Sonrisas de Bombay impulsa un programa d'inserció de víctimes de tràfic humà a Espanya

Sonrisas de Bombay
 Font: Sonrisas de Bombay
Taller de cuina-Programa d'inserció

Sonrisas de Bombay impulsa un programa d'inserció de víctimes de tràfic humà a Espanya

Sonrisas de Bombay

Resum: 

La fundació, que treballa en la prevenció i rehabilitació de supervivents del tràfic humà a Espanya, impulsa un programa d'inserció per a víctimes del tràfic de persones per tal que tinguin l'oportunitat de trobar una feina digna i un futur millor.

La lluita contra el tràfic de persones no entén de fronteres, de fet, un dels principals problemes amb què es troben moltes víctimes de tràfic humà és que estan en un altre país, amb una altra cultura, davant una llengua que no entenen i sense ningú conegut. Per això, els traficants moltes vegades no necessiten ni tan sols emprar la violència, perquè en aïllar les víctimes del seu entorn ja aconsegueixen que estiguin desprotegides i poden explotar-les.

Per poder ajudar les víctimes que es troben en aquesta situació al nostre país, fa uns anys la fundació Sonrisas de Bombay va crear un projecte de prevenció del tràfic de persones a Espanya. Aquesta unitat treballa principalment des de la prevenció, oferint tallers de sensibilització sobre aquesta problemàtica i formacions a aquelles institucions i entitats on es poden identificar potencials víctimes de tràfic humà. Aquestes formacions a professionals de diferents sectors estratègics com ara centres de salut, entorns turístics o centres d'acollida serveixen per poder identificar els factors de detecció per reconèixer una possible víctima i saber com denunciar un possible cas.

Gràcies al llegat de l'ONG i la seva feina a països com Nepal, Índia, Bangladesh i Pakistan, el projecte també s'ha enfocat molt en la rehabilitació. Per això, disposen d'un programa complet d'inserció per poder donar suport persones víctimes del tràfic de persones procedents d'aquesta zona.

Com funciona el programa d’inserció

Quan arriba una persona que ha estat víctima del tràfic de persones o d'explotació, el més important és conèixer la seva història i les seves necessitats per poder avaluar com li poden donar suport.

La barrera idiomàtica sol ser un problema, i per això disposen de serveis de traducció perquè la comunicació sigui més fàcil. Un cop superat aquest pas, els poden oferir suport legal si hi ha una denúncia o un procés judicial en marxa. De fet, segons la llei espanyola, una víctima de tràfic humà (que sol estar aquí en situació irregular) té dret a permís de treball i residència.

Hi ha vegades que la persona vol retornar al seu país d'origen, per això, des de Sonrisas de Bombay ofereixen la possibilitat de tornar si així ho desitgen. Coordinen, juntament amb el seu equip al sud d'Àsia i les autoritats competents, segons cada cas, la seva tornada a la llar de manera que sigui segura i fàcil perquè no hagin de dependre de les màfies del tràfic de persones.

Acompanyament integral

Per a aquells que opten per romandre a Espanya, és molt important que tinguin una bona inserció a la societat. Per això, a dins la fundació compten amb un referent del l’equip que s'encarrega de fer un acompanyament integral i gestionar els diferents recursos socials per a la seva integració.

Ofereixen acompanyament psicològic i sociolaboral, perquè puguin accedir a noves oportunitats i tenir-ne una inserció exitosa. Un dels primers passos d'aquest programa és aprendre o millorar l'idioma, per això fan cursos perquè es puguin defensar bé. També ofereixen cursos de capacitació professional gràcies als quals tenen moltes oportunitats d'aconseguir feina. L’ONG té col·laboracions amb algunes entitats que ofereixen tallers i formacions d'oficis com ara cuina, empleat de magatzem, etc perquè puguin accedir a feines dignes.

Aturar-se per millorar la seva vida

Moltes de les persones amb les quals treballen, un cop són alliberades del tràfic humà i l'explotació, es troben soles al nostre país sense cap sou per sobreviure ni per enviar les seves famílies (el motiu principal pel qual van emigrar, en primer lloc). L’equip de Sonrisas de Bombay es troba que moltes vegades és difícil demanar-los que no treballin durant un temps per completar el seu programa d'inserció, ja que necessiten una llar i enviar diners a la família.

Per això és important fer-los entendre que gràcies al programa d'inserció tindran més oportunitats per trobar una feina digna i que els doni l'opció d'un futur millor.

Afegeix un comentari nou