La Floristeria: un restaurant d'impacte positiu

Menjador Ca La Rosa
Autor/a: 
Alexandre Durrande
 Font: Alexandre Durrande
Begudes de La Floristeria. Font: Alexandre Durrande

La Floristeria: un restaurant d'impacte positiu

Autor/a: 
Alexandre Durrande
Menjador Ca La Rosa

Resum: 

És un projecte de la Cooperativa Ca La Rosa que aposta per una restauració responsable, basada en la proximitat, el comerç just i l'agroecologia.

La Covid-19 ha obligat a la restauració a prendre's un temps per recuperar-se. Ha estat un període d'inactivitat i reflexió que ara, però, cal abandonar per atendre al canvi climàtic, i entomar amb urgència una transformació dels hàbits. Amb aquesta certesa, cada vegada apareixen més projectes dedicats a oferir serveis amb aquesta premissa de canvi.

La Floristeria de Masades és una d'aquestes iniciatives, arribada de la mà de la Cooperativa Ca La Rosa. Es tracta d'un petit restaurant que prioritza l'impacte positiu, social i mediambiental, dels seus productes i serveis. Busca donar a les persones que s'hi dirigeixen una alternativa a la norma, que puguin escollir la proximitat, el comerç just i l'agroecologia, tot triant proveïdors que cuiden del territori.

Això, per l'equip de La Floristeria és un tema molt pendent al sector de la restauració. I un exemple claríssim es troba ja en alguns ingredients bàsics. En el cas del sucre, el cafè o el té hi ha una manca rotunda d'alternatives a les grans marques multinacionals. El que la cooperativa proposa és donar suport a petites i mitjanes empreses i cooperatives que a tota Catalunya i Espanya estan aportant beneficis no només a l'entorn ecològic sinó també a la població.

Totes les opcions de la carta reflecteixen aquesta decisió. Per exemple, l'equip ha escollit la cervesa de tirador eco i de proximitat Capfoguer, feta d'ingredients ecològics dels camps de Lo Vilot, a Lleida i amb l'obrador a Santa Coloma de Gramenet. El cafè, el sucre i el té són de comerç just i/o ecològics, mentre que les altres begudes provenen de projectes "amb valor afegit": la Frixen cola, l'alternativa local i ecològica a la coca-cola; les cerveses artesanes B de gust, que treballen amb persones en risc d'exclusió laboral o social i se situen a Girona; o les cerveses 08, amb un obrador artesà del Clot.

Tots aquests projectes proveïdors s'inscriuen en el marc de l'economia solidària, és a dir que comparteixen una visió i una pràctica transformadora que "col·loca els processos de sosteniment de la vida al centre de l'activitat socioeconòmica (...) i per sobre del capital i de la seva acumulació", segons s'indica a la carta de principis de L'economia solidària que treballa en sis eixos: l'equitat, el treball digne, la sostenibilitat ecològica, la cooperació, el repartiment just de la riquesa i el compromís en l'entorn.

Aquest és l'esperit de La Floristeria, que deixa de banda totalment o parcialment, els productes que dominen el mercat i que configuren els hàbits de la població. El restaurant observa una homogeneïtzació radical del consum, de manera que s'ha acostumat la clientela als mateixos productes, "posant en una safata les condicions que busquen precisament les grans corporacions".

Així, aquest local veu que el seu rol com a espai de restauració és fer entendre que el gust i el preu d'un plat o d'una beguda no són els únics criteris. Cal valorar l'elaboració dels productes, i donar a conèixer la realitat dels camps i del territori. Per la cooperativa es tracta de fer un treball col·lectiu per desenvolupar els principis de comerç just i economia solidària a tots els bars i restaurants.

Afegeix un comentari nou