6 passos per incrementar el trànsit web

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Denys Nevozhai
No es tracta tant de complicar les gestions comunicatives, sinó de posar els esforços en allò que pot ser crucial. Font: Denys Nevozhai
 Font: Stephen Phillips
Tenir presència online és un dels reptes comunicatius al qual s’enfronten les organitzacions. Font: Stephen Phillips

6 passos per incrementar el trànsit web

F Pere Tarrés
Resum: 

La competència en el món virtual és de tal magnitud que la necessitat d’aparèixer-hi en bona posició és cabdal per captar noves persones associades i donants.

Tenir presència online és un dels reptes comunicatius al qual s’enfronten les organitzacions des de fa un temps. La competència en el món virtual és de tal magnitud que la necessitat d’aparèixer-hi en bona posició és cabdal per captar noves persones associades i donants. Diversos estudis, com el de Tech for Good, posen de manifest que més del 54% de les col·laboracions provinents de persones de totes les edats prefereixen ser fetes en línia. Així doncs, en aquest context, treballar el màrqueting en línia és més important que mai per a les entitats.

A continuació, es mostren 6 passos inicials que poden servir de punt de partida per aplicar una estratègia de màrqueting online a les organitzacions. No es tracta tant de complicar les gestions comunicatives i augmentar les pràctiques més comercials, sinó de posar els esforços en allò que pot ser crucial per augmentar la reputació de l’entitat en el terreny digital. I és que l’objectiu principal de la web i de les xarxes socials és atreure visitants per convertir-se, posteriorment, en socis/sòcies o donants.

Fer una radiografia del públic

El primer que cal fer, per tal d’orientar les accions de màrqueting de la millor manera, és conèixer adequadament el públic objectiu de l’entitat. Només així serà possible adequar la informació a cada segment de la població al qual es dirigeix l’organització. En aquest sentit, és interessant crear un document que resumeixi les principals característiques sociodemogràfiques i el comportament en línia de potencials persones col·laboradors. Per descomptat, aquesta radiografia caldrà tenir-la sempre en compte quan es defineixin campanyes i s’elaborin continguts.

Elaborar continguts amb valor afegit

El màrqueting de continguts esdevé una forma idònia de millorar la reputació de qualsevol organització en un sector determinat. Les entitats estan plenes de persones amb talent i experiència que poden aportar informació rellevant per al públic i, per tant, s’ha d’explotar aquesta faceta. Publicar articles al bloc sobre les àrees de treball serveix perquè les visites puguin informar-se i considerin l’entitat una font d'inspiració i de coneixement de qualitat. Això també pot servir per començar a crear una comunitat afí amb qui mantenir contacte a través de la subscripció a butlletins, per exemple.

Crear comunitat a les xarxes socials

Crear perfils a les xarxes socials no té cap cost per a l’entitat i, per tant, és una eina comunicativa a explotar. A més, segons diversos estudis publicats, usuaris i usuàries amb accés a internet passen de mitjana 144 minuts en les xarxes socials cada dia. D’aquí, doncs, la importància de tenir presència en aquelles xarxes en què potencials donants hi són presents. Per fer-ho correctament, és necessari dedicar temps periòdicament a programar actualitzacions dels perfils perquè, d’aquesta manera, es demostri la vitalitat de l’entitat.

Un altre aspecte a potenciar és la interacció amb les persones i amb perfils que connecten amb l’organització. Pot servir, sense cap mena de dubte, per enfortir la sensació de comunitat i es pot aprofitar aquest fet per difondre els continguts propis a través d’aquests perfils. A més, amb el poder de fer virals alguns continguts a les xarxes socials, pot ser possible arribar a conèixer persones que sense aquest mitjà mai no haurien interaccionat amb l’entitat.

Accelerar resultats amb publicitat en línia

Destinar part del pressupost a la publicitat en línia pot esdevenir una bona idea si es volen accelerar les visites a la pàgina web. La forma de plasmar-ho és a través de les xarxes socials que disposen d’eines publicitàries amb múltiples opcions de segmentació. Aquesta eina ajuda a dirigir els teus anuncis cap al públic que l’organització consideri idoni. A més, l’entitat també pots sol·licitar l’admissió al programa de Google for Non Profits, que inclou una donació mensual per invertir a Google Ads, entre altres avantatges.

Generar noves dades

Disposar d'una base de dades de persones, entitats i empreses afins a la causa dona certa autonomia i es converteix en un canal de captació de potencials associats, donants i col·laboracions. A partir d’aquí, i un cop el trànsit a la web comenci a créixer, és important oferir algun al·licient i valor afegit perquè el públic s’hi registri. A continuació, es mostren algunes idees per fer-ho possible. En tots aquests casos, el/la visitant haurà d'omplir un formulari i cedir algunes de les seves dades de contacte per accedir a l'oferta del seu interès.

  • Subscripció al bloc.
  • Recollida de signatures.
  • Publicació de guies o e-books descarregables.
  • Organització de webinars amb persones expertes o voluntariat de l’organització.

Mantenir el contacte amb els registres

Una vegada es disposi d'una base de dades creixent, és imprescindible mantenir el contacte amb les persones, entitats i empreses que hi ha darrere de les dades en concret. D’aquesta manera, s’aconseguirà que aquest públic reconegui a l’organització com a experta en els àmbits en què intervé i s’estableixi un fort vincle entre agents. Per això, serà imprescindible fer servir una eina d’e-mail màrqueting. En aquests correus electrònics cal compartir informació d'interès per al públic objectiu i, si és possible, facilitar la possibilitat d’associar-se o fer una donació a través d’enllaços.