8 bancs d’il·lustracions gratuïtes

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Il·lustració vectorial.  Font: Storytale
Il·lustració vectorial. Font: Storytale

8 bancs d’il·lustracions gratuïtes

F Pere Tarrés
Resum: 

Com ressaltar les comunicacions de l’entitat? I si no hi ha fotografies? Com emfatitzar certes parts d'un text? La resposta a aquestes preguntes són les il·lustracions, que es poden descarregar gratuïtament en alguns bancs.

A vegades, quan una entitat vol fer una comunicació o publicar un article, és complicat per les entitats trobar imatges que hi encaixin. Aleshores, sovint, queden espais buits que no fan cap favor a la lectura, perquè lluny de deixar-la respirar, la fan més feixuga. Una alternativa molt flexible a les imatges són les il·lustracions.

Es tracta d’una opció molt creativa, que permet a l’entitat aportar un to desenfadat als seus continguts. I no cal que aquesta tingui una vena artística. Avui hi ha gran quantitat de bancs d’il·lustracions d’on es poden extreure tota mena de peces: vectors, mans alçades, 3D, tipografies, icones...

A continuació es recullen alguns bancs on es poden trobar imatges d’aquest tipus sense drets que les entitats poden utilitzar per animar les seves comunicacions. Totes ofereixen l’opció de subscriure’s i pagar cada mes, però tenen gran quantitat d’il·lustracions totalment gratuïtes.

Aquest recurs usa informació extreta d’un post d’Instagram d’en Sergio Cardenas (@ui.sergio) i un article de Themeisle.

3DIcons

Aquesta pàgina té més de 1440 imatges renderitzades d’icones 3D. La persona usuària haurà de descarregar-se en paquet totes les peces, i podrà escollir el tipus d’arxiu: FIGMA o Blender comprimit, per poder editar les imatges; en FBX; o en PNG en tres angles, dinàmic, isomètric i de front.

És un recurs molt útil per incloure petits dibuixos en forma d’icones a les comunicacions d’una entitat.

Iconos8.es

A banda de fotos, eines de disseny i música, Iconos8 ofereix també 33 estils d’icones i il·lustracions vectorials i en 3D. A banda, per a aquelles persones amb una mà pel disseny per ordinador, en aquesta plataforma també es poden descarregar textures PBR (Physically Based Renders).

Es tracta d’una web molt completa que es recomana investigar a fons, ja que per a tots els tipus de recurs compta amb opcions de pagament i gratuïtes.

Storytale

Aquest banc té gran varietat de peces il·lustratives de pagament i gratuïtes. S’hi poden trobar imatges planes i 3D de forma gratuïta, d’objectes, persones realitzant activitats, motius naturals i icones; i la subscripció de pagament permet també la descàrrega addicional de dibuixos en estil granulat, lineal o a mà.

Vecteezy

En aquesta pàgina es poden trobar fotografies, vídeos i vectors gratuïts. D’aquests últims n’hi ha més de 650.000 classificats en diverses categories com fons, bàners, flors, menjar, paisatges, infografies, música o targetes de visita.

Es tracta d’un lloc on les artistes poden penjar les seves creacions i escollir si cal atribució per fer servir les peces o no, per la qual cosa no totes les imatges es podran fer servir de manera gratuïta.

Drawkit

A Drawkit hi ha il·lustracions de vectors i icones en color, plans, de línies i gravats, que es descarreguen en paquet. Per exemple, per a les entitats pot ser útil aquest grup d’il·lustracions sobre treball social, que és gratuït. A més, drawkit també permet fer peticions d’il·lustracions, un servei també freemium. A banda, aquesta plataforma també porta a una altra pàgina, Designstripe, on es poden trobar il·lustracions individuals i inclús modificar-les al seu editor.

Aquesta plataforma puja nou contingut setmanalment, i una forma de mantenir-se al dia és a través de la seva pàgina d'Instagram. En aquest post, per exemple, Drawkit anuncia la publicació d'un paquet d'il·lustracions gratuïtes.

Undraw i Themeisle

A Undraw les entitats podran descarregar moltes il·lustracions i dibuixos a mà alçada. Tots ells tenen un mateix estil, però permet canviar lliurement de color. Illu-stations és l’apartat d’il·lustracions de ThemeIsle i funciona igual, però en aquesta segona web també s’ofereixen temes de Wordpress gratuïts, molt útils per a les pàgines web de les entitats.

Manypixels

A banda del buscador per conceptes, la galeria d’il·lustracions gratuïtes de Manypixels compta amb un filtre per categories, on es poden trobar temàtiques des de finances fins a menjar passant per ciutats i monuments; i també permet escollir els tipus d’imatges, de línies, monocromàtic, isomètric, pla o a dos colors. A més, de totes les peces disponibles, la plataforma ofereix canviar el color d’algunes parts.