Com reduir el consum de plàstic en una entitat

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Evitar això demana encoratjar l’ús d’ampolles reutilitzables.  Font: Pexels
Evitar això demana encoratjar l’ús d’ampolles reutilitzables. Font: Pexels

Com reduir el consum de plàstic en una entitat

F Pere Tarrés
Resum: 

Deixar de consumir plàstic demana canviar els hàbits totalment. És una transformació integral, des de com es beu i es menja fins a com es fa la compra, passant per com se celebren els esdeveniments.

Cada any es produeixen 300 milions de tones de plàstic al món. És un material que tarda entre 100 i 1.000 anys en descompondre’s. Amb unes xifres com aquestes, deixar de beure refrescs amb palletes de plàstic és una mesura que està lluny de ser suficient. Tampoc ho és descartar l’ús de bosses fetes d’aquest material, tot i que hi hagi un dia internacional, el 3 de juliol, dedicat a això.

Sens dubte es tracta d’una transformació de paradigma que va més enllà dels petits gestos. Tanmateix, no està de més fer canvis en les dinàmiques del dia a dia per contribuir a reduir, ni que sigui una mica, la petjada ecològica del consum de plàstics i microplàstics. A continuació s’ofereixen algunes accions que les entitats poden fer per deixar de dependre d’aquesta matèria.

Les fonts per a la redacció d’aquest recurs han estat les següents: l’article 'Cómo reducir el consumo de plástico en la oficina’, del portal CepymeNews; la peça 'Reduir el consum de plàstics: com planificar-te cap a la desplastificació’, del Blog 360º de DKV; i la guia '15 ways to reduce plastic waste in your office’, de la pàgina d’Innovation Visual.

A la cuina i a l’oficina

Gran part dels objectes que les entitats i altres organitzacions fan servir diàriament estan fets de plàstic i no tindrien per què. Alguns dels espais on més s’usen materials de plàstic, i a sobre d’un sol ús, són la cuina i el menjador. S’haurà d’evitar la vaixella de plàstic i optar o bé per comprar-ne una de normal (que a la llarga surt més econòmic) o demanar a l’equip que porti els seus propis estris.

Pel que fa al material d’oficina, es pot optar per canviar alguns dels objectes utilitzats per d’altres amb una durada més llarga. Per exemple, es poden adquirir bolígrafs recarregables fabricats amb materials reciclables, així com repartir llibretes amb anelles amb paper intercambiable.

Fent la compra

A l’hora de comprar subministraments per a l’entitat, hi ha dos grans canvis que es poden fer per reduir el consum de plàstic. El primer és dur sempre una bossa de tela o vímet per transportar les adquisicions. També, si l’organització compta amb els mitjans, es pot provar de motivar l’equip a agafar també aquest hàbit regalant-los bosses que, per exemple, poden ser commemoratives d’algun acte o dur publicitat.

L’altre gran canvi en aquest àmbit és començar a comprar a l’engròs, per tal d’evitar els embalatges innecessaris. Això significarà deixar de banda el supermercat i anar a establiments més petits i locals, el que també té molts altres beneficis. Això no s’aplica només als aliments, sinó també als productes d’higiene i neteja. Per exemple, ja són comuns els contenidors de sabó i els esprais recarregables.

Dispensadors d’aigua i cafeteres

La forma més fàcil d’evitar que l’equip d’una entitat compri ampolles de plàstic és instal·lant dispensadors d’aigua a l’edifici. Si hi ha una font, només caldrà que les persones portin els seus gots o ampolles de casa, i comprar aigua en una botiga esdevindrà l’opció menys pràctica.

Si es compta amb els mitjans, l’organització pot optar per regalar ampolles reutilitzables, de metall, per exemple, a les persones treballadores i voluntàries. Això els estalviarà haver-ne de comprar una i les motivarà a fer-les servir als altres àmbits de la seva vida.

D’altra banda, pel que fa al cafè, una entitat que vol eliminar els plàstics haurà de desestimar les màquines i les cafeteres de càpsula. El més eficaç serà utilitzar cafeteres tradicionals, que a més permetran a l’equip posar-se la quantitat de cafè desitjada.

Màquines expenedores

Tenir un parell de màquines de menjar pot ser un al·licient per a les persones que treballen en una organització. És una forma ràpida d’adquirir menjar. Tanmateix, la majoria d’aquests aparells venen productes embolcallats en plàstic. Si es vol comptar amb màquines expenedores, es pot optar per adquirir-ne alguna que vengui menjar i begudes sense plastificar i, a poder ser, de proximitat.

Als esdeveniments

Fins ara s’han donat consells per reduir l’ús de plàstic en el dia a dia de les entitats, però és una dinàmica que no es pot perdre durant les celebracions i esdeveniments de l’organització, tot i que augmenti el nombre de les persones involucrades. Això significa emprar una vaixella real o alternatives de coberts, plats i gots d’un sol ús sense plàstic (per exemple, de fusta).

També s’ha d’anar amb compte amb les decoracions, ja que la gran majoria de garlandes i confetis estan fets de plàstic. Caldrà també oblidar-se dels globus. El més aconsellable és fer una decoració casolana, utilitzant materials sostenibles. Això no només deixarà el plàstic fora de l’esdeveniment, sinó que també permetrà crear guarniments personalitzats.