Missió, visió i valors de les entitats. De què estem parlant?

Autor/a: 
Antoni Lluch i Rovira
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Missió, visió i valors de les entitats. De què estem parlant?

Resum: 

Fem una pinzellada del que signifiquen aquestes paraules i del seu interès i importància per a les organitzacions.

Molts cops en consultar la pàgina web o memòria de de qualsevol entitat o empresa ens trobem en alguna de les primeres planes aquests termes. La missió, la visió i els valors és com el nostre ADN que ens identifica com a organització. Constitueix el nostre ADN social. Per això, seguint amb el símil, observem que moltes d’aquestes definicions són similars però no iguals, com els organismes que són similars però mai són iguals, tots tenen els seus trets característics que els identifiquen i els diferencien de la resta.

En crear una entitat o definir una estratègia a mig i llarg termini per una entitat ja existent hem de definir qui som, cap on volem anar i de quina manera hi anirem. Per exemple, pensem que hi ha molts centres excursionistes i tots tenen alguna cosa en comú el contacte i gaudi de la natura, però és molt diferent prioritzar les vessants pròpiament esportives, les ambientalistes, les culturals de coneixement del territori. És diferent el senderisme, l’escalada, l’espeleologia o prioritzar els grans reptes de l’alta muntanya amb afany de records al passeig de cap de setmana amb infants i amb un afany educatiu.

Per tant, davant de tot aquest ventall de possibilitats hem de triar i definir-nos. Qualsevol definició ens pot limitar però també ens ajuda a ser fidels el que som i a arribar a ser el que som.

Què és la missió?

La missió ha de definir qui som, el perquè ens apleguem dins d’una organització i ens proposem actuar socialment. L’hem de poder definir en unes poques línies, en un sol paràgraf, per poder ser recordada fàcilment per tots els nostres col·laboradors.

Qualsevol persona externa en llegir la missió pot decidir si s’identifica i val la pena comprometre’s amb aquesta finalitat. Les coses que fem com a entitat tenen un determinant sentit, van en una direcció determinada i no les fem per casualitat. La missió és el que dóna sentit a la nostra actuació.

Què és la visió?

La visió comporta una certa anàlisi de la realitat social on intervenim. Ens vindria a dir com traslladem la nostra missió al terreny reflectint el nostre ideari, allò que esperem aconseguir en els propers anys, en un mig termini. Ens podem plantejar visions transformadores de la realitat social, visions que comportin canvis radicals i per tant l’anàlisi és un element fonamental per posicionar-nos en un sentit o altre i constituir-nos en agents dels canvis que proposem. Podem posar-nos com a fita aconseguir uns determinats drets pels nostres socis o usuaris o accedir a nous serveis. Sempre tan lluny com vulguem però sabent qui som i d’on partim.

Dins la visió podem definir també on contemplem la nostra entitat en uns anys: si pretenem ser referent en el nostre camp, si volem una obertura internacional, ampliar el nostre treball en xarxa, una gran ampliació de la base social, etc. Per contra, i en alguns moments, altres entitats poden assumir una visió més continuista de manteniment sense planificar canvis, una visió més defensiva o conservadora per uns temps difícils. Un canvi important en la nostra Junta Directiva o un relleu generacional pot conduir a canvis substancials en la visió de l’entitat, sense que suposi cap canvi en la nostra missió que és més permanent.

La persona que abans s’ha identificat amb la nostra missió ara sabrà per què treballarem d’una manera concreta.

Què són els valors?

Podem treballar una missió similar i una visió també similar amb estratègies o camins diferents. Els valors són els principis que configuren la nostra activitat. Aquests poden venir definits d’entrada per raons constitutives com els valors de l’humanisme cristià que inspiren moltes entitats religioses i que van lligats intrínsecament amb la missió de la pròpia entitat.

Es pot treballar des d’una perspectiva participativa a una més dirigista o jerarquitzada i tractar d’assolir fites similars. Cada entitat té el seu tarannà a l’hora de treballar, prioritzant uns valors a uns altres. És un tercer element d’identificació com a entitat i per tant hem de ser capaços de definir-nos a l’entorn de 4 o 5 principis, aquells més significatius i rellevants per nosaltres. Aquests valors són els que hem de practicar cada dia en les nostres accions. Si parlem de participació en que es tradueix en la nostra pràctica? Què volem dir si parlem de transparència? En què es reflecteix el nostre valor de llibertat o d’igualtat ? I el de diversitat ? Si la qualitat del treball és un valor com el traslladem a la pràctica ? La nostra acció quotidiana és coherent amb els principis que enunciem?

La persona que comparteix la nostra missió, que es pot comprometre amb una visió determinada, ara pot veure quins principis són els que inspiren la nostra tasca i acabar de decidir-se.

Conclusions

Plantejar-nos la missió, la visió i els valors consisteix en explicar a la societat qui som com organització, el que pretenem fer i aconseguir i com ho volem dur a terme. És un exercici definit en un moment concret, però que comporta un seguiment constant i un cert estat d’alerta permanent per no desviar-nos dal camí traçat, com la consciència de la pròpia entitat. Els nostres òrgans directius han de vetllar per aquest desenvolupament i la base social fer d’element crític quan calgui.