1 de cada 4 persones es troba en risc de pobresa a Catalunya

F Pere Tarrés
El Projecte Lliures lluita contra la pobresa i l'exclusió social a Catalunya. Font: Joan Turu
El Projecte Lliures lluita contra la pobresa i l'exclusió social a Catalunya. Font: Joan Turu

1 de cada 4 persones es troba en risc de pobresa a Catalunya

F Pere Tarrés

Resum: 

El Projecte Lliures treballa des de fa tres anys amb un fons econòmic de solidaritat per fer front al creixement de l’exclusió social i de les desigualtats existents a casa nostra.

Una quarta part de la població catalana es troba en risc de pobresa o exclusió social. Són xifres de l’Idescat, que determinen que entre els col·lectius més afectats es troben les persones amb nacionalitat estrangera, on pràcticament la meitat (48%) no disposen dels ingressos suficients per cobrir les necessitats bàsiques. El segueixen els joves menors de 18 anys (30%) i les dones (25%).

El 59% de les persones aturades també es troben sota el llindar de la pobresa, mentre que l’atur de llarga durada se situa en el 45%.

La crisi econòmica ha donat pas a un panorama de precarietat laboral que propicia que el risc de pobresa en el treball a Catalunya se situï en xifres insòlites. El 12% de les persones treballadores no perceben els ingressos necessaris per cobrir les necessitats bàsiques.

La situació dels pensionistes no és gaire més encoratjadora. El 40% de les pensions se situa per sota del salari mínim mentre que la bretxa de gènere en aquest àmbit és del 41%.

L’habitatge esdevé un dels principals maldecaps per a les persones més vulnerables. Es calcula que els catalans/es destinen de mitjana el 30,5% de les despeses de la llar a drets bàsics d’habitatge i subministrament.

El creixement de l’índex de pobresa i exclusió social contrasta amb l’enriquiment constant de les classes benestants. Segons dades del mateix Idescat, el 20% de la població més rica guanya 5,7 vegades el que ingressa la més pobra, un caldo de cultiu idoni per al creixement de les desigualtats.

Enfront de tanta precarietat, el teixit associatiu esdevé un contrapunt. Les entitats socials treballen conjuntament en la lluita contra la pobresa i les desigualtats a casa nostra. El Projecte Lliures n'és una mostra.

Què és Projecte Lliures?

Lliures és una iniciativa engegada l’any 2016 per Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 amb l’objectiu d’articular un fons econòmic de solidaritat que permeti fer front als elevats índexs de desigualtat social i pobresa que pateix la societat catalana.

Els recursos obtinguts són autogestionats sota els principis de les finances ètiques i la transparència per finançar projectes de transformació social i alternatives innovadores en els sectors i àmbits on la crisi econòmica es fa més evident.

Implica’t!!

Aquelles persones que estiguin interessades en contribuir a capgirar les desigualtats que pateix Catalunya poden aportar el seu granet de sorra a través d’aportacions voluntàries i solidàries al fons de solidaritat.

Afegeix un comentari nou