140.000 Infants i adolescents queden exclosos de les activitats extraescolars a Catalunya aquest curs

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Suport Tercer Sector
 Font: Canva.
L'Aliança Educació 360 treballa per promoure una educació a temps complet que garanteixi el dret de tots els infants i joves a una educació de qualitat. Font: Canva.

140.000 Infants i adolescents queden exclosos de les activitats extraescolars a Catalunya aquest curs

Autor/a: 
Suport Tercer Sector
Suport Tercer Sector

Resum: 

L'informe 'La cara i la creu de la participació extraescolar' d'Aliança Educació 360 crida a polítiques més contundents per combatre la desigualtat d'accés a les activitats extraescolars.

Aquest octubre ha marcat l'inici de les activitats extraescolars a Catalunya, revelant xifres alarmants sobre les desigualtats en la participació d'infants i adolescents. Segons l'informe 'La cara i la creu de la participació extraescolar' publicat per Aliança Educació 360, un total de 140.000 joves d'entre sis i quinze anys es veuran exclosos d'aquesta experiència en el curs actual, convertint-les en un luxe inaccessible per a moltes famílies.

Les dades revelen que existeix una bretxa de 26 punts percentuals entre els nivells socioeconòmics, amb només el 66% dels infants de famílies de nivell baix participant en aquestes activitats, en comparació amb el 92% dels seus homòlegs de nivell alt. El preu és un obstacle crucial, amb un 77% de les famílies de baix nivell socioeconòmic assenyalant que les activitats extraescolars són massa cares.

El director d'Aliança Educació 360, Enric Aragonès, valora els resultats de l'estudi: "Hi ha una part de l'informe que ens confirma unes desigualtats que ja coneixíem i que, de fet, ja arrosseguem des de fa anys. El que podem concloure és que no s'està fent prou per revertir-les. La part nova és el valor transversal que les famílies atribueixen a les activitats extraescolars i la demanda perquè hi hagi una major oferta'.

Enric Aragonès insta a reduir aquesta bretxa i remarca que es requereix una revisió urgent de les polítiques educatives perquè incloguin mesures d'acompanyament personalitzat, més ajuts econòmics i l'ampliació de l'oferta d'activitats extraescolars gratuïtes: 'Fins ara, la majoria de les polítiques que han reduït la bretxa han estat locals, fet que ha sumat un desequilibri territorial. Cal que fem un pas endavant com a país i que el Departament d'Educació i Drets Socials elaborin un pla d'actuació per garantir l'accés universal a les activitats extraescolars".

L'Aliança Educació 360 treballa per promoure una educació a temps complet que garanteixi el dret de tots els infants i joves a una educació de qualitat, equitativa i inclusiva i és una iniciativa impulsada per la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

Afegeix un comentari nou