Àmbit de la notícia
Social

20 anys de Jocs Special Olympics

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Nedador després de competir. Font: Special Olympics Vilanova i la Geltrú
  • El pas de la torxa per Lloret de Mar. Font: SOCat (Flickr)
  • Esportistes amb discapacitat intel·lectual. Font: SOCat (Flickr)

Vilanova i la Geltrú repeteix com a seu olímpica després de dues dècades d’aquells Jocs que van suposar un abans i un després pels esportistes catalans amb discapacitat intel·lectual.

El 1992 va ser un any important per Catalunya en general. La celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona va comportar importants canvis i no només a nivell arquitectònic i d’infraestructures. El paper dels voluntaris va ser clau en l’organització i correcte funcionament d’aquells jocs i va marcar un abans i un després en la manera de fer dels Jocs Olímpics. Aquell 1992 també va animar a un grup molt nombrós de persones a creure en un projecte paral·lel basat en dos pilars: esport i discapacitat intel·lectual. Eren els Jocs Special Olympics, un moviment internacional sense ànim de lucre creat el 1960 als Estats Units que busca fomentar el desenvolupament personal i la integració de persones amb discapacitat intel·lectual per mitjà d’activitats esportives. En aquest cas, les seus olímpiques van ser Barcelona i Vilanova i la Geltrú i enguany, coincidint amb el seu 20é aniversari, els Jocs Special Olympics es tornen a celebrar a la capital del Garraf entre els dies 11 i 14 d’octubre.

Aquell grup de persones va veure en la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics a Barcelona l’oportunitat perfecta per acabar d’arrodonir l’any i fer que els Jocs de Barcelona fossin els Jocs de Tots. D’aquesta manera, el 1992 es van celebrar a la capital catalanatots els grans esdeveniments olímpics existents: Jocs Olímpics, Jocs Paralímpics i Jocs Special Olympics.

El 1992, milers d’esportistes amb discapacitat intel·lectual de més de 30 països van omplir les instal·lacions esportives de Vilanova i la Geltrú i Barcelona, així com també d’altres subseus com Sitges o Sant Pere de Ribes. Els Special Olympics del 1992 van ser determinats pel futur de l’esport practicat per persones amb discapacitat intel·lectual: Catalunya va passar de tenir aproximadament 800 esportistes catalans a tenir-ne 3.000. Actualment, són 4.078 les persones amb discapacitat intel·lectual que practiquen esport de manera federada i regular.

Una cerimònia a l’alçada dels 20 anys

Els seus organitzadors han volgut que la festa d’aniversari estigui a l’alçada del que són els Jocs Special Olympics i ja han fet un petit avançament del que serà l’acte inaugural que es durà a terme avui dijous 11 d’octubre a les 20h al Complex Esportiu Municipal Mar Bella.

Dos conceptes seran el fil conductor de la cerimònia d’inauguració: somni i il·lusió. Segons els organitzadors, aquestes dues paraules “defineixen molt bé el que representen aquests Jocs del 20è aniversari”. “Somni perquè en aquests 20 anys hem complert amb una fita gens fàcil: que més de 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual practiquin esport de manera regular. I il·lusió perquè durant tots aquests anys, i encara ara, ens empeny a treballar”. Els assistents a la cerimònia podran viatjar a través dels últims 20 anys de trajectòria del Special Olympics gràcies a un recull d’imatges que es projectarà. A més, a banda dels actes tradicionals com la desfilada d’atletes o l’encesa del peveter, l’organització ha decidit portar sobre l’escenari alguns artistes entre els quals destaca Macaco, autor de Una sola voz, la cançó que s’ha escollit per aquests Jocs.

D’altra banda, una vegada més el voluntariat serà l’ànima i el motor dels Special Olympics: 500 voluntaris s’han posat a disposició de l’organització per poder fer possible l’èxit d’aquest esdeveniment.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari