5 entitats que promouen l’esport femení al territori

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Cada vegada són més les nenes que comencen a practicar esport des de ben petites, tots i els estereotips i els prejudicis. Font: iStock. Font: iStock
Cada vegada són més les nenes que comencen a practicar esport des de ben petites, tots i els estereotips i els prejudicis. Font: iStock.

5 entitats que promouen l’esport femení al territori

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La recent victòria de la selecció de futbol al Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda ha fet que l’esport femení torni a prendre protagonisme.

El passat diumenge, la selecció absoluta de futbol femení es va proclamar campiona del món per primera vegada a la seva història. La victòria de 'La Roja' és només una mostra més que l'esport femení està vivint un dels seus millors moments.

A casa nostra, l'esport femení és especialment potent i, en gran part, deu la seva tasca de pràctica i difusió al teixit associatiu català. Arreu del territori existeixen associacions, fundacions i d'altres entitats que fa dècades que promocionen l'esport femení i lluiten per la seva visibilitat i professionalització. A continuació, fem un recull de les entitats més destacades.

Esport Femení Lleida

L’associació Esport Femení Lleida neix fa ja quatre anys, el 2019, per crear sinergies entre les principals agents relacionades amb l’esport a les terres de Lleida. Tot plegat, amb l’objectiu de donar visibilitat a la dona en el món de l’esport. L’entitat, a més, treballa per la inclusió en l’esport de dones de totes les edats, des de nenes fins a persones grans, i en tots els àmbits, des de la competició, fins als equips tècnics, passant per les periodistes esportives i d’altres dones que practiquin esport de manera no professional.

L’entitat basa la seva tasca en els valors d'innovació i participació, respecte a les companyes, solidaritat i independència, posant èmfasi en la importància de la no discriminació per motius de raça, cultura, religió i ideologia. A més, l’entitat també manté un ferm compromís amb la societat i el medi ambient, a l’hora que promou la cooperació amb diverses entitats socials.

L’any 2020, la tasca d’Esport Femení Lleida es va veure reconeguda amb el premi de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya en la categoria d’igualtat a l’esport, per la tasca que fa el col·lectiu en pro de la visibilització del paper de les dones en el sector esportiu.

WISE Dones Apoderades per l'Esport

L’associació WISE – Women In Sport, Encouraging (en català, dones apoderades per l’esport) va ser creada el setembre del 2020 per la periodista esportiva Begoña Villarubia i la docent i investigadora Mònica Font. Villarubia porta més de trenta anys dedicant-se al periodisme esportiu i, en els darrers anys, ha exercit com a redactora a la secció digital del reconegut diari 'Mundo Deportivo'. Per la seva part, Font, ha dedicat la seva trajectòria professional a la recerca i l’organització d’esdeveniments esportius, coordinant l’Àrea de Docència i Recerca de la Federació Catalana de Tenis durant més de vint anys.

Algunes de les accions més destacades que ha dut a terme l’entitat en els seus gairebé tres anys de recorregut, destaquen l’organització de les jornades d’hoquei herba femení al Club Júnior 1917 de Sant Cugat que van constar d'unes xerrades a càrrec de diferents ponents i un clínic esportiu per als nens i nenes de l'escola d'hoquei. D’altra banda, l’entitat també va organitzar una conferència amb les futbolistes Ruth García i Laura Gutiérrez en el marc de la Copa Mundial per a persones amb paràlisi cerebral que es va celebrar l’any passat a Salou.

Per aquestes i altres iniciatives, l’Associació WISE va rebre el Guardó de l’Esport en la categoria d’Igualtat d'oportunitats que atorga la Fundació Catalana per l’Esport.

Associació Dones de l’Anoia i l’Alta Segarra

L’Associació de Dones de l’Anoia i la Segarra porta ja tres anys celebrant la Setmana per la Igualtat de la Dona a l’Esport, coincidint amb les commemoracions que es fan cada mes de març pel Dia Internacional de les Dones.

La setmana consta de diverses activitats esportives, com ara sessions dirigides d’aquagym, que les sòcies de l’entitat poden gaudir. D’altra banda, l’associació també posa el focus en la cultura popular i, coincidint amb la Setmana per la Igualtat de la Dona a l’Esport, organitza un dinar de germanor, un recital de poesia i un bingo musical. En l’edició d’enguany van participar més de trenta dones que, a més, van homenatjar a Elisenda Segura, una de les sòcies que va rebre el títol honorífic de sòcia destacada.

Més enllà de les activitats de la Setmana per la Igualtat de la Dona a l’Esport, l’entitat també busca fomentar l’activitat física de les dones que hi formen part, organitzant caminades periòdiques arreu del territori.

Associació de Clubs de Futbol Femení

Si ens centrem plenament en el futbol femení, cal destacar la tasca de l’Associació de Clubs de Futbol Femení. Aquesta entitat, creada l’any 2015, té com a objectiu impulsar, desenvolupar, organitzar i fomentar totes aquelles activitats que contribueixin al progrés i la difusió d’aquest esport, i també du a terme la tasca de representació i defensa de les seves sòcies.

Actualment, l’associació compta amb més de setanta membres i du a terme una important tasca formativa per als clubs, relacionada amb diferents àmbits de la gestió esportiva. A més, amb la col·laboració de la Lliga Professional de Futbol, ha pogut dur a terme un programa de suport al desenvolupament dels clubs, afavorint el creixement i la professionalització de les estructures de gestió dels clubs.

Fundació Esportiva Fedamar

La Fundació Esportiva Fedamar d'Arenys de Mar porta gairebé deu anys promovent la pràctica d'esports com ara el bàsquet, l'handbol, el vòlei o l'hípica adaptada a les persones amb diversitat funcional. A més, entitat també programa tallers, cursos, sortides, casals d'estius i xerrades per a les seves membres.

Enguany, la Fundació Esportiva Fedaramar ha organitzat també la seva primera trobada per l'esport femení amb diversitat funcional, disputant un partit de futbol entre dos combinats integrats per jugadores inscrites a la weleague7, una de les altres iniciatives de la fundació, que consisteix en una lliga de futbol dirigida a esportistes amb diversitat funcional en la qual competeixen més de cinc-centes esportistes repartides en gairebé quaranta equips d'arreu del territori.

Afegeix un comentari nou