5 llibres amb valors per demanar a la carta dels Reis

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El conte ‘La revolució Shiwa’ és un relat sobre la inclusió i l’acceptació de la diversitat. Font: Excellence
El conte ‘La revolució Shiwa’ és un relat sobre la inclusió i l’acceptació de la diversitat. Font: Excellence
'Operació biquini' mostra que el cos es pot mirar de moltes maneres que són més sanes que no pas fer-ho des de la dictadura de l’estètica. Font: Flamboyant
'Operació biquini' mostra que el cos es pot mirar de moltes maneres que són més sanes que no pas fer-ho des de la dictadura de l’estètica. Font: Flamboyant

5 llibres amb valors per demanar a la carta dels Reis

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Un conte sobre la inclusió, un llibre contra la dictadura de l’estètica i un relat sobre l'origen dels manters que viuen a Barcelona són algunes de les lectures que es poden regalar o encarregar que es regalin.

Per a qui encara hagi d'escriure la carta als Reis una proposta de contes i llibres que aborden qüestions socials, d`inclusió, de convivència i de respecte al propi cos. Pot ser una bona manera de començar l'any.

‘La revolució Shiwa’ (editorial Excellence) és un conte sobre les aventures d’una nena i el seu grup d'amics que imaginen un món on el bé sempre guanya i la veritat també. Els personatges de ‘La revolució Shiwa’, però, són infants amb alguna condició mèdica i la història és un cant a la inclusió i a l’acceptació de la diversitat. L’autora és Noemí Font, professora de primària i mare d’en Miquel i de l’Emma Joana, que té espina bífida. Font ha promogut les primeres curses infantils adaptades, que en pocs mesos s’han convertit en tot un fenomen.

L’ha il·lustrat Jorgina Juvé i els beneficis del conte són per a un projecte transversal sobre espina bífida per nadons i nens del grup de recerca de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

‘Des del país dels blancs’ (Rosa dels Vents) és la segona part de la història d’un jove que arriba a Europa després d’un dur i perillós viatge des de l’Àfrica (`Viatge al país dels blancs’). La segona part narra com s’ho fa per sobreviure en el país dels blancs. Podria ser la història de l’autor: Ousman Umar. Un cop va arribar a Barcelona va viure al carrer i li va canviar la vida quan el va adoptar una família catalana.

Ara és emprenedor social i president de Nasco Feeding Minds, una fundació que treballa perquè els nois i noies de Ghana es formin i no hagin d’emigrar per buscar una vida millor.

‘Operació biquini’ (Editorial Flamboyant) va de la dictadura de l’estètica. És el primer llibre de Júlia Barceló, que és atractiu i es mou còmodament per les xarxes per reivindicar el feminisme i la llibertat de les dones.

Il·lustrat per Camille Vannier, el llibre vol mostrar que el cos es pot mirar de moltes maneres que són més sanes que no pas fer-ho des de la dictadura de l’estètica i dels cossos considerats normatius. Una bona pràctica, assenyala, és no jutjar els cossos dels i de les altres.

El periodista Yeray Sánchez Iborra és l’autor de ‘Vida mantera’ (Octaedro), un retrat de la venda ambulant a Barcelona. El llibre ressegueix els passos de les persones que es dediquen a la venda a la manta des de Dakar fins a arribar a Catalunya. El vessant més social d’aquest col·lectiu i de la seva lluita, les desigualtats, les fronteres i les migracions protagonitzen el relat.

Casos reals atesos per Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència masclista, protagonitzen ‘Quan cridem els nostres noms’ (Univers Llibres). El llibre denuncia i descriu les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones.

Alfageme, que fa vint anys que acompanya dones en el procés de reparació després d'haver patit violències, destaca, per exemple, que cal desterrar el mite que una dona que ha estat víctima d'una agressió sexual no es recuperarà mai, sinó que en sortirà diferent. Diu també que cal dotar d'eines a les nenes perquè no es refugiïn en el silenci.

Afegeix un comentari nou