7 propostes per fer voluntariat amb persones refugiades i migrades
Comparteix
Vols formar part d'una entitat que treballa per garantir els drets de les persones sol·licitants d'asil o migrants? Suport en l'aprenentatge de la llengua, acompanyar-les en la recerca de feina o acollir-les a casa són algunes de les possibilitats.
Fa dies que les imatges de l’Afganistan protagonitzen els informatius i ara també comencen a ser notícia els processos de refugi i d’acollida d’aquestes persones obligades a fugir. Les entitats que fan crides de voluntariat per acompanyar persones refugiades i migrades en destaquen que és “un enriquiment mutu que permet compartir coneixements, mirades i processos". Aquestes són algunes de les propostes per fer voluntariat:
1. Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR)
Acompanyaments puntuals per facilitar l’accés als serveis públics, com ara l’empadronament, tràmits burocràtics o visites mèdiques; col·laborar en la recerca d’habitatge o bé en el procés d’aprenentatge del català o del castellà són algunes de les funcions que fa el voluntariat de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) al costat de persones refugiades i migrades. També busquen persones preparades per fer traduccions i interpretacions.
Han de ser persones majors de divuit anys, empàtiques i sociables, que manifestin un compromís amb la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants, així com sentit ètic i valors com la justícia, la solidaritat, la llibertat i la igualtat. Es requereix una disponibilitat durant un mínim de tres mesos. I per apuntar-s’hi es pot contactar a través de correu electrònic amb carina.camacho@ccar-cear.org o bé voluntariat@elprat.cat, o trucar al 93 379 00 50.
Vols formar part d'una entitat que treballa per garantir els drets de les persones refugiades i migrants?
— Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (@CCARefugi) August 26, 2021
Et busquem, fes-te voluntària!
Troba tota la informació per inscriure't https://t.co/QfZAv0XVLL pic.twitter.com/LDc0wRWvsT
2. Programa català de refugi
El Programa català de refugi teixeix una xarxa de voluntariat per ser mentors i mentores de persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades. Les tasques principals són acompanyar-les en el procés d’aprenentatge i consolidació de la llengua, de descoberta de l’entorn i d’ampliació de la xarxa social, tots ells elements molt importants per conèixer la societat d’acollida i afavorir el camí cap a l’autonomia. També se’ls dona suport en l’itinerari formatiu i laboral.
La proposta és formar grups d’acollida entre persones que ja es coneixen i tenen lligams de confiança mútua (familiars, amistats, companys i companyes de feina) perquè es puguin donar suport i complementar-se. El primer pas és fer la inscripció i després hi ha una entrevista i un procés de formació.
3. BarcelonaActua
Amb la crisi humanitària desencadenada per la guerra de Síria, l’any 2015 BarcelonaActua va posar en marxa l’Àmbit Refugi. L’entitat atén persones sol·licitants d'asil, migrants humanitaris i també menors migrants i sense referents familiars oferint-los allotjament, cobertura de necessitats bàsiques, activitats de formació i també eines de socialització.
Us destaquem alguns voluntariats d'aquesta setmana! Si us voleu apuntar podeu anar a la nostra pàgina web i registrar-vos!https://t.co/pSfKQTBgg4
— barcelonactua (@barcelonactua) August 31, 2021
I si teniu qualsevol pregunta no dubteu en enviar un missatge o correu electrònic pic.twitter.com/1bZGbvcYKl
BarcelonaActua cerca persones voluntàries per ser referents de les ateses. És a dir, acompanyar-les i oferir-los un espai on expressar-se, ser escoltades i orientar-se millor. Per a més detalls, cal escriure un correu a refugi@barcelonactua.org.
Després d'una avaluació d'idoneïtat i una formació per part de la Fundació, els i les referents es comprometen a tenir una trobada setmanal amb una de les persones nouvingudes durant cinc mesos. Més de cent-vuitanta voluntaris i voluntàries han estat BACreferents els últims dos anys.
4. Migra Studium
Migra Studium va mobilitzar l’any passat més de dues-centes persones voluntàries fent tasques diverses com classes de llengua i reforç educatiu amb joves, però també feines administratives. Una de les crides que fan ara és a famílies que estiguin disposades a acollir alguna persona que ha hagut de marxar del seu país.
Migra Studium és una de les entitats d’#Hospitalaris, una xarxa de famílies i comunitats de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Badalona que acullen una persona migrada, sol·licitant d’asil o refugiada durant quatre mesos. Durant aquest temps, la persona acollida comparteix la vida quotidiana amb la família, mentre segueix un pla de treball amb Migra Studium (assessorament legal, formació laboral i classes de llengua) per guanyar autonomia. També es pot fer voluntariat per donar suport a les persones ateses per l’entitat.
Hi ha més de seixanta-vuit llars que formen part d’#Hospitalaris i s’han acollit seixanta-cinc persones adultes i vuit de menors vinguts de Guinea, Camerun, Senegal, Colòmbia, Costa de Marfil, Marroc, Afganistan, Síria, Nicaragua i el Iemen.
5. Refugees Welcome
Refugees Welcome es va constituir el febrer del 2016 a Barcelona i a Madrid i forma part de la xarxa internacional que duu el mateix nom, fundada a Berlín el 2014 i activa en catorze països. Busca voluntariat per actuar de vincle i facilitar la convivència entre persones locals i les sol·licitants de protecció internacional o migrades.
L’entitat posa en contacte les persones que tenen un espai disponible a casa amb les que necessiten un lloc per viure. “Acollir una persona sol·licitant d’asil suposa molt més que cedir un espai -diuen-, col·labores a què doni el primer pas cap a una nova vida”.
6. Bayt Al-Thaqafa
Bayt Al-Thaqafa és una fundació sense ànim de lucre amb l’objectiu de facilitar la integració social, cultural, cívica i política a les persones migrades, sense renunciar a la pròpia identitat. Disposa de programes d'orientació, acompanyament i assessorament sobre temes que afecten la seva vida per la seva condició d'estrangeria.
L’entitat acull des de fa pocs dies una desena de persones procedents de l’Afganistan. El director, Dani Ibarz, ha explicat que es troben en estat de xoc, però que tenen moltes ganes de refer la seva vida i reunir-se aviat amb els membres de la família que encara no han pogut sortir del país.
A Bayt hem acollit 13 persones procedents d'Afganistan, preocupades i amb por pel que pugui passar a les seves famílies que no han pogut sortir. Ens sumem a #SalidaSeguraDeAfganistan i demanem compromís amb l'acollida de les persones que es veuen obligades a fugir #DretsHumans
— Bayt al-Thaqafa (@fundaciobayt) August 28, 2021
Bayt Al-Thaqafa necessita voluntariat per donar suport en l'aprenentatge de la llengua (català, castellà, anglès) i en l'alfabetització d'adults; per fer reforç escolar i activitats lúdiques a infants, i per acompanyar en recerca de feina. Fan sessions informatives a persones interessades en fer un voluntariat.
7. Punt de Referència
'Acull' és un projecte d'acollida per a joves d'origen immigrant extutelats o en situació de vulnerabilitat majors de divuit anys. Punt de Referència proposa una estada de nou mesos en un entorn familiar. L'entitat s'encarrega de tot el suport necessari i de l'acompanyament tècnic tant al jovent com al voluntariat.
Entre els elements bàsics del procés de convivència hi ha el suport emocional intens i l'entorn acollidor que tenen els i les joves, així com l'ús i millora del domini del català i del castellà i la possibilitat d'ampliar la xarxa social. Punt de Referència cerca també persones per fer suport més puntual als nois i noies que acompanya. Fa sessions informatives per a les persones interessades a fer un voluntariat.
El jovent que ha rebut el suport de @PuntReferencia explica el valor de la #MentoriaSocial en aquest vídeo.
— Lliures de pobresa, d'exclusió i de desigualtats (@projectelliures) August 29, 2021
Si vols fer voluntariat acompanyant-los en crear xarxes de suport, t'esperen!
https://t.co/0DcSmuC66x
Afegeix un nou comentari